1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

1920 x 1080 Różnica pomiędzy kablem VGA a HDMI

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Mateooo14, Styczeń 9, 2012.

  1. Mateooo14

    Mateooo14 Banned

    Dołączył:
    Luty 20, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Czy jak podłącze konsole do monitora kablem VGA i ustawię rozdzielczość 1920 x 1080 to to będzie to samo jak bym podłączył go kablem HDMI ??

    Czy na HDMI jednak lepiej to wygląda ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Na HDMI bedzie to lepiej wyglądało zwłaszcza jeśli podłączysz podróbkę kabla VGA, a nie tą od MS czy BigBen'a
     
  4. Mateooo14

    Mateooo14 Banned

    Dołączył:
    Luty 20, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    mam orginalny VGA od M$
     
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Wiec znaczącej różnicy możesz nie uświadczyć ale każdy telewizor może inaczej "reagować" bo każdy ma inna elektronikę, matryce itd
    Koszt kabla HDMI nie jest duży wiec możesz samemu sprawdzić i ocenić
     
  6. wygrana2324

    wygrana2324 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2011
    Posty:
    28
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Szczecin
    Zbytniej różnicy nie zauważysz ja już patrzałem, ale nie opłaca się nawet inwestować w kabel HDMI.
     
  7. ooxBARTUSxoo

    ooxBARTUSxoo XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    168
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Gniezno
    Dla mnie wlasnie kabel vga ma lepsza jakosc. przykladowo HDMI ma rozdzialke do 1080p a VGA moze miec duuuuuuuuzo wieksza. No chyba ze kabel wychodzi od tego szerokiego wejscia co juz pewnie zmienia postac rzeczy. Ale jak oryginalny od M$ to raczej gowna by nie zrobili. A jak nie masz wejsca hdmi w tv czy monitorze mozesz kupic o taki kabel : KABEL HDMI - VGA PRZEJSCIOWKA GOLD 1.5M (1995408216) - Aukcje internetowe Allegro :))
     
  8. Mateooo14

    Mateooo14 Banned

    Dołączył:
    Luty 20, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Właśnie o to chodzi że teraz na dniach kupuję nowy monitor tak ze 22cali do xboxa specjalnie. (teraz mam LG L1919S.)
    Jaki byście polecili monitor , macie coś na oku ?
     
  9. ooxBARTUSxoo

    ooxBARTUSxoo XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    168
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Gniezno
  10. Mateooo14

    Mateooo14 Banned

    Dołączył:
    Luty 20, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    wiesz , jak bym miał kase to bym kupił nawet 40cali :D
     
  11. mario1500

    mario1500 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2008
    Posty:
    361
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polska
    Ja polecam ci monitory Firmy ASUS są tanie i w porównaniu do LG dużo lepszy obraz (LG od paru lat chwali się ilością zer w swoich parametrach a w rzeczywistości dają gorszy obraz) miałem LG którego wymieniłem na ASUSa i jestem bardzo zadowolony - polecam wersję z HDMI i głośnikami - rozwiązałem w ten sposób problem z małą powierzchnią przeznaczoną na klocka
    PS
    taką ciekawostkę którą zauważyłem, to to że lepiej gra mi się na monitku 22" niż na tv 42" (no chyba że gry na kinecta czy fifa z kumplami - to wyciągam projektor i obraz o wymiarach 220cm na 160cm daje większego fun'a niż tv)
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Co ty za herezje opowiadasz, doucz się, a nie opowiadaj bzdur

    Taki kabel nie ma prawa działać bez konwertera sygnału, vga to czysty analog, a HDMI to czysta cyfra
     
  13. D3N

    D3N Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2011
    Posty:
    185
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bullerbyn
    Zgadzam sie w 100% z kolegą Brudsien! VGA moze mieć duzo większa chyba na pc-cie jak sobie podepniesz do extra grafy extra monitor :p haha ...
     
  14. miczu71

    miczu71 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2010
    Posty:
    132
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Dokładnie, przy vga już na wstępie tracisz na podwójnej konwersji (cyfra -> analog na wyjściu i w druga stronę na wejściu). Dodatkowo, vga jest podatny na zakłócenia.

    Nigdy nikomu bym nie polecił vga mając alternatywę hdmi.

    Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
     
  15. sloniu

    sloniu trolololololo V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    906
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    VGA to analog, standard przy monitorach CRT, o ile jeszcze takie pamietacie :) Bierz HDMI, bo to cyfrowe łącze i nie ma strat (jezeli jeszcze dzwiek puscisz optykiem - BAJKA!) :)

    Mitsubishi Lancer Kombi czy Evo IX? To mitsu i to, a odpowiedź chyba jest jasna :D
     
  16. m4rk3r

    m4rk3r Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 25, 2011
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Testowałem u siebie dwie konsole - z HDMI i bez HDMI.

    Przy zastosowaniu przewodu YBP... jakość obrazu nie odbiega od tej z przewodem HDMI - TV 40 cali.
    Jedynie silne zakłócenia elektromagnetyczne mogą spowodować obniżenie jakości sygnału.

    Dodatkowo zastanawiam się na ile gry na xklocka są w rozdzielczosci 1080 ?
    Wg mnie to max 720 :p

    Pozdrawiam
    M.
     
  17. ooxBARTUSxoo

    ooxBARTUSxoo XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    168
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Gniezno
    Ze niby vga nie ma wiekszej rozdzielczosci? nie wiem kto tu sie nie zna. Graficy komputerowi ktorzy maja monitory o rozdzialce np 2560 x 1440 jedynie podlacza na VGA albo DVI hdmi nie ma opcji. A tak wgl czytanie ze zrozumieniem. Napisalem ze VGA moze miec wieksza rozdzialke od HDMI ale czy napisalem ze ma lepszy obraz? Napisalem ze ogl. ma lepsza jakosc na wlasnie np duzych rozdzialkach nic nie napisalem ze do xboxa ma lepszy obraz. Polecam pocwiczyc czytanie ze zrozumieniem pozniej pisanie na forum :) pozdrawiam.
     
  18. Wyindywidualizowany

    Wyindywidualizowany Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2011
    Posty:
    128
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sala Samobójców :D
  19. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Przestań sie kompromitować, napisze ci tylko jedno DVI to jest ten sam sygnał co HDMI różnica polega na tym że DVI nie posiada linii audio, HDMI ma rozdzielczość do 4096x2160 tak samo DVI

    Te kable nie maja prawa działać, musisz miec konwerter sygnału, a to koszt od 300zl w góre
     
  20. Mateooo14

    Mateooo14 Banned

    Dołączył:
    Luty 20, 2010
    Posty:
    37
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    No właśnie , jak będę kupował monitor to LCD czy LED ??
     
  21. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    LED to tez LCD tylko podświetlenie ma ledowe, ale najlepiej iść do sklepu i zobaczyć jak dany model podświetlana matryce bo tanie ledy moga podświetlać nierówno, to samo tyczy sie w sumie świetlówek, ledy maja teoretycznie lepsza jasność i żywotność bo świetlówka z czasem ciemnieje
     
Wczytywanie...

Poleć forum