1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

2 diody

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez GrandHustle, Sierpień 4, 2009.

  1. GrandHustle

    GrandHustle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Imielin (Śląskie)
    Witam.
    Kupilem moja konsole ponad pol roku temu, gralem jak byla akurat chwila wolnego, nie zarzynalem jej po pol dnia, najdluzej gralem moze z 3-4 godziny. I pewnego dnia podczas grania konsola zaczela glosniej chodzic, coraz glosniej i nagle 2 diody. Zdziwilem sie, stwierdzilem ze skoro przegrzanie to odlacze ja i poczekam. Po kilku godzinach odpoczynku wlaczam i to samo. Zostawilem ja na noc. Na drugi dzien oczywiscie rowniez 2 diody. Poczytalem na internecie, zaznajomilem sie troche z problemem i postanowilem wymienic paste termoprzewodzaca. Kupilem srebrna. 3 godziny ponad trwalo otwieranie konsoli (palce poprzecinane itp :p) ale udalo sie, wyczyscilem ja delikatnie bo strasznie brudna byla, wymienilem paste, zlozylem z powrotem. Wlaczylem, pogralem 5 min, a ze bylo juz pozno, wlasciwie juz prawie rano polozylem sie spac. Na drugi dzien pogralem ponad pol godziny, wszystko ok, nic sie nie dzialo. Ucieszylem sie i poszedlem do pracy. Po powrocie wlaczam konsole i znow to samo - 2 diody. Rozebralem ja znowu, rozebrałem jeszcze radiator od xcpu, oba przesmaruje teraz i zobaczymy.
    Ale moje pytanie jest takie: Zakladajac ze zrobie to co pisalem wyzej i nic to nie da, konsola nadal bedzie sie przegrzewac, wyslac ja do serwisu i zaplacic 150zl za nowe chlodzenie itp czy upic dodatkowe wentylatory na tyl konsoli jakie sa na allegro? Jak uwazacie? Ja sklaniam sie bardziej ku serwisowi.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. zary

    zary Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    242
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wałbrzych
    Ja bym na twoim miejscu wysłał do serwisu
     
  4. dawid000

    dawid000 Banned

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2009
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    przez intercooler jest wiecej zlego niz dobrego
    wyslij do serwisu
     
  5. GrandHustle

    GrandHustle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Imielin (Śląskie)
    Zrobilem tak, jak napisalem wyzej, nic to nie dalo. Przykleilem coolery na kosci pamieci, rowniez nic. Blad jaki mam to 0012 czyli pamiec. Zastanawia mnie taka sprawa, ze niezaleznie co robie, czy gram, czy jestem w samym menu, czy nawet nie odpale gry konsola sie przegrzewa. Ale zaraz po wyskoczeniu 2 diod jak wlaczam ja z powrotem chodzi normalnie, tak przez 5 w porywach do 15min. Teraz z bratem gralem 15min w nfs, dopuki ojciec nie ruszyl zasilacza. Czy ten blad ktory wystepuje w moim przypadku moze byc spowodowany wadliwym zasilaczem? Jezeli tak, to postaram sie zalatwic inny i wtedy zobacze co sie stanie.
     
  6. mic1225

    mic1225 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2008
    Posty:
    291
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łomża
    No może pożycz drugi zasilacz i zobacz może to winowajca. Może pomoże może nie.
     
  7. Tomek2009

    Tomek2009 Banned

    Dołączył:
    Lipiec 16, 2009
    Posty:
    153
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Wyślij do serwisu jak coś przez przypadek spieprzysz to potem będziesz żałował straty gwarancji.
     
  8. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Czytając cały wątek a nie tylko ostatni post wiedział byś, że konsola już była otwierana i pastę kolega zmieniał...

    Być może kostki padły fizycznie od przegrzania - na to cierpiały grafiki w pecetach, jeśli się przegrzewały to do wymiany kostki...
    Obawiam się, że u ciebie może być podobnie.

    A radiatorki na pamięć w jaki sposób przykleiłeś? Jeśli nie użyłeś odpowiedniego kleju który przewodzi ciepło lub taśmy miedzianej, mogłeś tylko pogorszyć - niektóre kleje mogą działać jak izolator, uniemożliwiając poprawne odprowadzanie ciepła.
     
  9. <AssassiN>

    <AssassiN> Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 1, 2009
    Posty:
    140
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Opoczno
    Moim zdaniem powinienes wyslac do jakiegos serwisu bo sytuacja moze sie pogorszyc.
     
  10. Milu

    Milu XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2008
    Posty:
    272
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    ja wiem skąd ;P
    W ogóle to nie wiem po co ją rozkręcałeś i bawiłeś sie w samodzielną naprawe :p Od pewnego incydentu z laptopem wyznaje zasadę - jeśli nie jesteś pewien w 100%, że jesteś w stanie czegoś naprawić to zostaw to komuś innemu kto się na tym zna. Otóż chciałem wymienić pastę termoprzewodzącą na procesorze, bo lapek wiał zimnym powietrzem - normalny objaw, taki jak w Xbox'ie :) Rozkręcanie szło dobrze dopóki nie doszedłem do... klawiatury :D Nie wiedziałem dokładnie jak ją zdemontowac i przez przypadek ukruszyłem zatrzask przytrzymujący taśmę zasilającą, ale myśle no nic jedziemy dalej :D Niestety, doszedłem do takiego momentu, że nie mogłem zdemontować obudowy, która zakrywała cały przód płyty, więc odpuściłem... Jakoś włożyłem tą taśmę i uruchomiłem lapa, a tu zonk! Klawiatura nie działa! :( No to wkleiłem kawałek taśmy dwustronnej, żeby przytrzymywała, ale pare klawiszy nadal nie działało... Robiłem to od 22 do 5 nad ranem :D Otatecznie poprosiłem kumpla o pomoc i cudem wszystko działa ;) Lapek był stary po gwarancji, dobre i to ^^
     
  11. GrandHustle

    GrandHustle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Imielin (Śląskie)
    Gwarancji juz i tak nie mam. Pozatym znam sie dobrze na elektronice, od zawsze wolalem cos sam naprawic niz zlecac to komus innemu, raz wychodzilo dobrze a raz nie :p ale przynajmniej mam duze doswiadczenie. Milu - dla przykladu mam laptopa hp. Rozebranie iks'a a rozebranie tego laptopa to nieba a ziemia (laptopa tez sam naprawialem :p) W tym laptopie masz chyba ze 100 srobek i wszystko jest na tasiemkach, ktore wystarczy troche nagiac zeby zle dzialaly. X'a rozbieram do 10 min max tak, ze trzymam w rece plyte glowna. Wiem co robie, wszystko robie powoli i starannie, wczesniej probojac sie dowiedziec jak najwiecej. Do serwisu pogwarancyjnego to wysle ja wtedy, gdy bede juz wiedzial ze nic nie moge sam zrobic. Nie stosuje jakis radykalnych metod, nie mam zamiaru takich stosowac.
    Ale kontynuujac watek naprawy...
    Radiatorki przyklejalem na tasmie miedzianej.
    Jestem na 80% przekonany ze jest to wina zasilacza. Nie rozumiem w ogole sposobu w jaki zachowuje sie ta konsola. Wlaczam, gram kilka w porywach kilkanascie minut, glosne buczenie i 2 diody - przegrzanie. Odrazu wlaczam i znowu moge grac tyle samo co ostatnio. Skoro sie przegrzala to biarac to na logike powinna odrazu wywalic 2 diody. Pozatym obudowa jest zimna, moze w okolicy wejscia hdmi lekko, ale naprawde lekko ciepla. powietrze wywiewane jest w miare chlodne. Jeszcze wmontuje jeden maly wiatraczek zeby poprawic chlodzenie w samej obudowie, bo to tez moze byc przyczyna. Ale zaskoczylo mnie to, ze grajac ponad 15min konsola chodzila normalnie, nie dzialala glosno. Dopiero po poruszeniu zasilacza nagle bum - 2 diody.

    A jeszcze chcialbym zapytac nie zakladajac nowego tematu, podobno pomaga zmostkowanie ukladu odpowiedzialnego za sterowanie szybkoscia wiatrakow, prawda to to jest?

    EDIT
    Prosilbym moderatora o przeniesienie tego tematu do dzialu Problemy, mam juz ponad 20 postow, a mysle ze tam wiecej osob zaglada
     
  12. Milu

    Milu XBOX MANIAK XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2008
    Posty:
    272
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    ja wiem skąd ;P
    No to zwracam honor do kieszeni ;) Nie jestem za bardzo obyty w elektronice i rozbieraniu lapów, moja próba naprawienia to pierwszy raz :) W tym powrównaniu miałem na myśli "grzebanie", a nie rozbieranie... Wiem że Xbox to pikuś :p 3-5 min roboty Pożycz od kogoś ewentualnie kup nowy zasilacz (nie jest drogi) i obczaj. Mi na Twoim miejscu szkoda by było zmarnotrawić aż 3 letnią gwarancję na RROD'a... Rok to jeszcze rozumiem ;s
     
  13. xboxik

    xboxik Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2009
    Posty:
    244
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Zrob X-Clamp
    1. Posmaruj GPU i CPU pasta (POSMARUJ TYLKO!! LEDWO CO MA BYC TEJ PASTY)
    2. Zakrec dosyc mocno srubki do plyty glownej z radiatorami (NIE UZYWAJ NICZEGO PROCZ SROB m5 - zadnych podkladek niczego)
    3. Wlacz konsole i powinien byc blad 0102 (http://x360iso.org/poradniki-sprzet/648-wytlumaczenie-wszystkich-bledow-rrod-e64-e65-e66.html)
    4. Zostaw wlaczona konsole na 20minut BEZ PODLACZONEGO WENTYLATORA (ZOSTAW JA IDZ SOBIE, NIECH SIE GRZEJE)
    3. Po 20 minutach wylacz ja i wlacz, powinna zaskoczyc.
    4. Wylacz ja i lekko po odkrecaj srubki (ALE TYLKO NIE POLUZUJ ICH)
    5. Zobacz czy dziala.
    6. Gdy dziala pograj z pol godziny chociaz (~1h).

    Jesli wszystko bedzie dzialac :p daj znac, problem moze tkwic w samej paście ktorej moze za duzo nakladasz, pamietaj ze to jest goly procesor (jak Athlon XP czy Duron), a nie obudowany (jak np. Athlon 64).
     
  14. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Jak lubisz ryzyko to tak zrób.
    Ja bym tak nie zrobił :)
    Lepiej faktycznie, nałożyć cienką warstwę pasty i delikatnie zakręcić wkoło radiatorem, co rozsmaruje trochę pastę. Ale przegrzewanie jej jest totalnie bezcelowe, może tylko pogorszyć sprawę...
    Przy okazji - zależy jaka pasta. Te wszystkie pseudo arctic silver czy ceramique z allegro to podróbki, także radzę na nie uważać - kasują 15 zł za tubkę, a pasta jest jak zwykła silikonowa która kosztuje 2 zł (dwukrotnie się naciąłem, dwukrotnie dostałem zwrot kasy, a sprzedawca nawet nie chciał pasty z powrotem, także to o czymś świadczy...)

    Pamiętaj też, aby porządnie oczyścić procesor i radiator ze starej pasty - jakie by nie były, ale dwie różne mogą zachodzić w reakcje, co zmieni ich skład i stworzy piękną masę do zdrapania lub nie wiadomo co jeszcze...
     
  15. GrandHustle

    GrandHustle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Imielin (Śląskie)
    Hmmm. Mysle nadal ze to wina zasilacza, wiec odlaczylem go, przeczyscilem dokladnie wszystko, poskladalem do kupy iiiii... nic. Teraz wyskakuje 2 diody zaraz po zalaczeniu konsoli. Problem tkwi w tym, ze nie mam od kogo pozyczyc takiego zasilacza... jeszcze wsadze ten wentylator i zobaczymy chociaz watpie zeby to cos dalo. Czekam na inne Wasze pomysly :)

    Jest w iksie moze jakis czujnik temperatury? Albo uklad?

    Teraz chcialem sprawdzic jeszcze raz kod bledu i wychodzi mi... 0000. Czy to oznacza smierc?
     
  16. xboxik

    xboxik Banned

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2009
    Posty:
    244
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Przegrzawanie jest ogolnie stosowane do zgrzania pasty, nie wypowiadaj sie z takimi wywodami, jak sie przegrzewa to sie 2 diody wlacza i sie ja zostawia na kilka minut zeby pasta sie zgrzala.
    Jest, jak sie konsola przegrzewa to wlasnie zapalaja sie 2 diody.
    M.xbox-experts.com Xbox 360 Repair/Modding - Errorcode / 0000
     
  17. GrandHustle

    GrandHustle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 28, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Imielin (Śląskie)
    Jak znajde troche czasu to wmontujesze ten wentylator, jak to nic nie da to X-Clamp. Postaram sie tez o ten zasilacz. Jakie beda tego efekty to napisze tu pozniej. Wszystkim udzielajacym sie w tym temacie dziekuje. Jezeli ktos jeszcze ma jakis pomysl to bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam
     
  18. fryc88

    fryc88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 15, 2009
    Posty:
    455
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tuchola
    Nie ma czegoś takiego jak 'zgrzewanie' pasty...

    Potestuj sobie trochę rodzajów past, to będziesz wiedział co mam na myśli. Te wszystkie artykuły którymi się zapewne sugerujesz, to można o kant tyłka rozbić.

    Patrząc na temperatury uzyskane z użyciem różnych past - owszem, lepsze pasty lepiej przewodzą wyższe temperatury, powodując obniżenie temp. na procesorze czy też innym układzie, ale z biegiem czasu, pasta częściowo traci swoje właściwości (do pewnego stopnia) pogarszając swoje właściwości. Jednak poniżej pewnej wartości nie spadnie to nigdy i z pasty nie zrobi się izolator - przynajmniej nie z tych, z którymi miałem do czynienia.
    Także nie nazywaj tego moimi wywodami, a raczej doświadczeniem ;)
     
Wczytywanie...

Poleć forum