1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

2 xboxy i wifi za pomocą ap

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez wojciech10, Kwiecień 13, 2009.

  1. wojciech10

    wojciech10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 22, 2008
    Posty:
    77
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    J-ów
    Witam :)

    Mam następujący problem czy ktoś już sprawdzał takie połączenie Xboxów w System Link by:

    - za pomocą 2 routerów używanych jako ap podpiętych kablem rj45 do xów łączyły się z routerem wifi udostępniającym internet

    - możliwa była gra w bezpośrednim połączeniu nie poprzez Xbox Live

    Przebuszowałem poprzez sieć ale otrzymałem tylko taką informację że można poprzez wifi połączyć xy, ale oryginalnym adapterem od M$. Cena takich adapterów to kilko krotność wydatków na zwykły Access Point.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    powinno zadzialc ale chyba nint sie w to nie bawil - chyba jednak duzo taniej polaczyc kablem sieciowym
     
  4. hypnos

    hypnos Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2009
    Posty:
    146
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    JO81SX
    Co do wykorzystania AP'ka jako modulu Wi-Fi to moge powiedziec ze 100% pewnoscia, ze sie da. Kumpel w ten sposob podlaczyl sobie konsole do router'a i bez problemu loguje sie do XBL.

    Co do spiecia dwoch takich konfiguracji to nie mam pojecia jak sie to zachowa. Technicznie zadziala, pytanie tylko jak z "widocznoscia" konsol jednej z druga.
     
  5. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    tak dziala tryb WDS powinno zadziałac.
     
  6. wojciech10

    wojciech10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 22, 2008
    Posty:
    77
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    J-ów
    Dziękuję za rzetelne informacje i za szybką odpowiedź.

    Taniej jest ale estetycznie niestety nie, gdy przez całe mieszkanie sufitem biegnie skrętka. A gdy xa trzeba przenieść do innego pokoju lub się człowiek przeprowadzi to od nowa zabawa z ukrywaniem kabli a z wifi takich rzeczy nie ma :rolleyes:.
     
  7. kataklysm

    kataklysm Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 17, 2008
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    a ja myślę że to nie będzie działać, xbox nie ma tak rozbudowanego protokołu sieciowego, musisz mieć dobre routery zresztą żeby dobrze WDS działał i tak muszą być dobre, szczerze wątkie że dwa x'y znajdą się w sieci i będą działać w system link,

    za to jeśli grasz na oryginałach to lepiej podłącz jeden i drugi do sieci poprostu igrajcie przez internet wyjdzie na to samo
     
  8. wojciech10

    wojciech10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 22, 2008
    Posty:
    77
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    J-ów
    99% Pewności

    HTML:
    https://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=273506&sid=12b884d00687e8ee3686a4edb2e7ef12
    Kod:
    Test game was halo 
     
    machine to machine (no cross over) success 
    machine - hub - machine: success 
    machine - router - machine: success 
    machine - router AP ---- MS wireless nic - machine: success 
    machine - router AP ---- V8 client bridge - machine: fail 
    Machine - router (wds) ---- V8 (wds) - machine: success 
     
    Internet was not tested as I did this testing with spares not connected to ISP 
     
    Edit: Forgot to mention the equipment used is running svn 11296
    Jest tu opisana próba połączenia 2 xów w system link i jak widać w większości przypadków osiągnięto sukces :cool:
     
  9. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa

    a co ma xbox do tego??? xbox obsługuje protokół fast ehthernet i w ramach tego protokołu musi sie dogadać z innym urządzeniem z tym samym protokołem.
    jak sie 2 apeki dogadają to dla xboxsow to będzie jakby sie laczyły zwykłym kablem.
    kwestia dobrania sprzetu z odowiednim softem
     
  10. kataklysm

    kataklysm Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 17, 2008
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Łódź
    tak więc jak napisałem jeśli to zadziała to tylko na lepszym sprzęcie, polecam linksysa WRT54GL z softem tomato WDS ma kilka trybow i bardzo ladnie działa, jeśli ma zadziałac to tylko na czymś tego typu, chociaż dalej mam wątpliwości, sieci buduje na codzień bo to moja praca i sieciowanie komputerów po WDS'ie jest problemowe.... napisz czy się udało tak czy inaczej :)

    "machine - router AP ---- V8 client bridge - machine: fail" -z postu wyżej

    w zależności jakie routery będziesz mial (z jakimi możliwościami) mogą widzieć się tak jak w przykładzie powyżej i zapomnij o graniu

    jeśli te testy są prawdziwe to na dobrze zrobionym moście bedzie działać
     
  11. wojciech10

    wojciech10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 22, 2008
    Posty:
    77
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    J-ów
    Brat ma zamiar coś takiego budować, dlatego się pytałem. Jak tylko kupi sobie xboxa, co może się stać ale dopiero w wakacje to na pewno napiszę czy zadziałało. :)
     
  12. Bar2niO

    Bar2niO Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 2, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Buduje ze znajomym taką właśnie sieć a dokładniej:

    1xbox podłączony do APclient potem AP podłączony do routera z internetem i do tego routera podpięty 2xbox.

    Efekt jest taki oba Xboxy widoczne są w sieci oba mają internet

    Problem jest z linkowaniem się xboxów. Próbowaliśmy różne ustawienia.
    Pingi nie dochodzą do xboxa podłączonego do APClienta.

    Wie może ktoś jak sobie z tym poradzić???
    Dodam że testowaliśmy całą sieć również na lapkach i efekt był taki sam dopiero jak wyłączyliśmy zaporę na lapku po stronie APclient pingi poszły.
    Nie wiem jak się ma zapora w kompie do ustawień xboxa
     
  13. owned444

    owned444 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 31, 2009
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    bp/anglia
    zapora bedzie zawsze blokowac chyba ze dodasz wyjatek i to beda problemy. zapora blokuje wsio co ma polaczenie zew sieci z kompem
     
  14. Bar2niO

    Bar2niO Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Czerwiec 2, 2009
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To akurat wiem nie rozumiem tylko dlaczego 2 Xboxy podłączone do routera mają internet i linkują się.
    Natomiast jeżeli wstawimy w tą sieć AP i APclient to 2 konsole nadal mają internet ale już się nie linkują.

    Czy rozwiązaniem było by postawienie 2 AP z funkcją bridgowania ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum