1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

5.1 z x'a niewielkim kosztem! Logit-5500 Control Center

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez luleq, Marzec 9, 2009.

  1. luleq

    luleq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    5.1 z x'a niewielkim kosztem! Logitech-5500 Control Center

    Przeglądałem sobie głośniki i oglądałem i czytałem recenzję Logitech-a Z-5500. Bardzo fajna rzecz w zestawie - Control Center - procesor dźwięku umożliwiający odtwarzanie dźwięku ze źródeł cyfrowych.

    Zaobserwowałem że w subwooferze jest jedynie wzmacniacz i wyjście na satelitki + włącznik. Co doprowadziło mnie do wniosku że dało by się użyć samego Control Center (które występują na allegro pojedynczo - obserwuje aukcje) do konwertowania dźwięku cyfrowego w analogowy i podłączenie do zwykłego zestawu 5.1 jakiejkolwiek firmy czy nawet tańszych zestawów firmy Logitech.

    Zdjęcie Control Center z tyłu:
    [​IMG]

    Jak już mówiłem komplet wejść jest z tyłu a wychodzący kabelek zakończony RS-232 męskim. Przypuszczam że znajduje się tam jedynie zasilający Control Center prąd + eksportowane już w postaci analogowej poszczególne kanały dźwięku.

    Dałoby się to jakoś wybadać który pin jest używany do czego i podłączyć z wykorzystaniem innego zestawu? :) Przypuszczam że tak, co sądzicie o moim pomyśle? Jest to stosunkowo tania alternatywa dla osób chcących niewielkim kosztem rozkoszować się dźwiękiem 5.1 z x'a.

    Może nawet ktoś podejmie się przeprowadzenia takich badań?

    Znacie jakieś inne stosunkowo niedrogie sposoby uzyskania dźwięku przestrzennego z xboxa?

    Aukcje o których mówiłem:
    Sterownik do Zestawy Logitech Z-5500 BCM (572361644) - Aukcje internetowe Allegro
    STEROWANIE DO LOGITECH Z-5500 OKAZJA!!! (575175627) - Aukcje internetowe Allegro
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    nie da rady gdyz ten panel sterowania podlacza sie do suba za pomoca kabla podobnego do dsub a zaden inny sub tego nie pociagnie :)
     
  4. luleq

    luleq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    nie zrozumieliśmy się ;p

    kostkę rs-232 (to właśnie ten dsub) można rozebrać, sprawdzić jaki prąd potrzebuje Control Center i pod odpowiednie kabelki mu go podpiąć, później tylko należy sprawdzić ale to już chyba metodą prób i błędów - chyba że są ładnie pokolorowane kable w wiązce - w którym kablu płynie dźwięk i podłączyć do jakiegokolwiek wzmacniacza zestawu 5.1 np x-530 tego samego producenta :)

    jestem świadom że trzeba integrować w urządzenie lub w najlepszym wypadku kabel ale jest to cena za niewielki koszt tego rozwiązania

    czuję że to może się udać ;d
     
  5. presto

    presto Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 28, 2008
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Międzyrzecz
    Kupiłem cały zestaw. Jestem bardzo zadowolony i nie ma co kombinowac. Uważam że jakośc dzwięku którą daje nam Z-5500 jest warta swojej ceny
     
  6. miedzianek

    miedzianek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    1045
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Białystok
    nieuda sie na 100% gdyz jest to zbyt skomplikowane-do suba prez ten kabelek leci dzwiek,w druga strone zasilanie...nieda rady...to tak jakbys chcial przerobic kabel hdmi na vga metoda 'rozbierz,zamien i zloz'...
     
  7. luleq

    luleq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    heh no nie bardzo, po pierwsze to HDMI jest cyfrowe a VGA nie ;P a tak serio tutaj sytuacja jest dużo łatwiejsza...

    potrzeba tylko prądu - można odczytać z sub-a jaki zasilacz tam jest, i do tego już tylko wyczaić w których pinach jest dźwięk - 3 różne + jeden minus

    wyskoczę z takim tematem na elektroda.pl i dam znać co chłopcy piszą :)
     
  8. Misiael

    Misiael V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Październik 23, 2008
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Moim zdaniem temat głupi. Tyle kombinowania, żeby napędzić jakieś dupiate głośniczki. Nie lepiej odkłożyć te parę groszy i kupić Logitech Z-5500? Mam je już od 2 lat i do dziś jestem pod ich wrażeniem. Ostatnio kumpel poprosił, żebym mu zassal demko ostatniej części Tomb Raidera bo by pograł na xboxie. Jak mu je odpaliłem i włączyłem Logi, kumpel popatrzył na mnie błagalnym wzrokiem i zapytał, czy może u mnie zamieszkać :p Tak więc wszyscy, którzy chcą kombinować z podpinaniem tego kontrolera do innych zwykłych głośniczków zastanówcie się czy naprawdę warto? Nowy zestaw Logitecha można juz wyrwać za 900zł
     
  9. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Tylko, ze za polowe tej ceny można dostac naprawde dobre glosniki bez mozliwosci podpiecia optyka. I jezeli taka opcja o jakiej pisze autor byla do zrobienia to jest to ogolnie fajna sprawa ;} i warta przemyslenia.
    Mysle, ze gdzies na necie bedzie dokladny schemat tego urzadzenia.... Zreszta przeczytaj jeszcze raz temat watku: niewielkim kosztem! ;)
     
  10. Misiael

    Misiael V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Październik 23, 2008
    Posty:
    40
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czy ja wiem czy 900 zł to jest tak dużo za taką jakość i dźwięk? Ja wiem, że dziś każdy by chciał super jakość niewielkim kosztem. Ale tak się nie da. Przykro mi. A wiesz jak mówią: chytry 2 razy traci. Więc jak już chcecie się w te przeróbki bawić, to zróbcie tak, żeby nie popalić głośników. Ja powiedziałem tylko swoje zdanie w tym temacie bo mam do tego prawo, a każdy i tak zrobi tak, jak uważa.

    Pozdrawiam
     
  11. igorro

    igorro Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    1025
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Czy ktoś mi może polecić jakieś najtańsze głośniki z wejściem optycznym?
     
  12. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Dla jednego 900zl to duzo dla drugiego to malo. Swoja droga 900zl to i tak pikus jesli chcesz uzyskac naprawde super dzwiek.... Zabazwa zaczyna sie od 2k... No ale kazdy ma inne wymagania.
    Nie wiem czy slyszales w dzialaniu GENIUS SW-5.1 6000 ale jak by byla do tego opcja dekodera 5.1 bral bym w ciemno :)

    Polecic to raczej nie moge bo ich ani nie widzialem ani nie slyszalem ale to jeden z tanszych zestawow z wejsciem optycznym: KINO DOOMOWE SAMSUNG HT-Z310 5.1 FULL HD BLUETOOTH (576552285) - Aukcje internetowe Allegro
    Nie spodziewal bym sie po nich cudow ;) ale zawsze to jakies rozwiazanie.
     
  13. luleq

    luleq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    spodziewałbym się po nich po prostu dźwięku i efektów przestrzennych - jakościowo to będzie low-end :) no ale poniekąd o tym jest ten temat

    temat na elektrodzie dla zainteresowanych 5.1 z optyka niewielkim kosztem! Logitech-5500 ControlCenter

    Ciekawsze informacje przekleję oczywiście do tego tematu
     
  14. szyna

    szyna V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Listopad 25, 2007
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Widzę ze szukasz tego co ja czyli dekodera dts ddts-100 firmy creative jest to to samo co control center z logitecha + dodatki czyli 2 wejscia optyczne i inne . Ale z dekoderem creativa są 2 problemy , po pierwsze nie produkują tego a po drugie ceny na allegro i ebay sięgają ponad 700 . Dodam ze na ebay widziałem dekodery dts w cenie niższej ale nie wiem co są warte . Daj linka do allegro gdzie sprzedają te control centre z logitechów . Co do twojego sposobu to mysle ze jest to możliwe pod 2 warunkami ze z dekodera wychodzi sygnał analogowy i same dekodery sa tanie . Co do szukania zasialnia to nie problem rozbierasz dekoder szukasz masy potem patrzysz na stabilizator i masz plus zasilania , jesli chodzi o sygnały na poszczegulne kanały to podłanczasz generator na wejście a na wtyczce szukasz gdzie sygnał jest . To jest tylko moja teoria a praktyka moze być cięższa .
     
  15. luleq

    luleq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
  16. magrowy

    magrowy Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 1, 2009
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Suund Blaster Extigy - podlaczycie do niej kazde glosniki 5.1, ma optical in, coax in i wiele wiecej, pracuje jako dekoder DD, nie wymaga podlaczenia do PC, moze pracowac samodzielnie!
    Na allegro za 200 z hakiem uzywki mozna wyrwac, (teraz juz coraz rzadziej...)
     
  17. luleq

    luleq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 5, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    genialna sprawa jednak na allegro już ich nie ma :/ pomysł super! :) bardzo mi się to podoba
     
  18. Drey

    Drey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czy karta SB Audigy NX2 działa tak jak Extigy?
     
  19. gregorp6

    gregorp6 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 29, 2010
    Posty:
    19
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    PL
    Nie ta karta nie będzie działać tak jak extigy który moze pracować bez komputera jako samodzielny dekoder dolby digital. Audigy 2 nx musi niestety być podpiety przez usb pod komputer i dopiero wtedy możesz uzyskać na nim dźwięk 5.1 z xboxa.
     
  20. Drey

    Drey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A ma ktoś jedną z tych kart może na sprzedaż? Chętnie bym sobie taką sprawił :) Wiem, że nie ten dział ale i tak nie mam postów żeby tematy na giełdzie zakładać :p
    Pozdrawiam
     
  21. Drey

    Drey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dobra. Kartę dorwałem w końcu. Teraz mam pytanie co do konfiguracji. Może mi ktoś pomóc w ustawieniu karty Audigy 2 NX? Ponieważ nie mogę wyciągnąć 5.1 z xboxa. Działa tylko na cyfrowym stereo ;/ Mile widziane również oprogramowanie do tej karty o ile jakieś poza sterownikami występuję :) Jeżeli ktoś jest mi w stanie pomóc to proszę o post lub gg 2051461 :)
     
Wczytywanie...

Poleć forum