1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

83850c V3 - Reading Bank i zwiecha

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Gsm Liberty, Marzec 16, 2010.

  1. Gsm Liberty

    Gsm Liberty Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    83850c V3 - Reading Bank i zwiecha, dokładnie mam taki objaw.
    Konsola 2009.09.09 czyli V3 (tacką nie idzie)
    W czym tkwi problem zawieszenia JF (0.1.72b), może dlatego że połączyłem 10 rezystorów 2,2ohm szeregow?
    Po wejściu w VendorMode trzeba rozpiąć zworkę przed zczytaniem napędu?
    [​IMG]

    po wielu próbach


    JungleFlasher 0.1.72 Beta (101)
    Session Started Tue Mar 16 03:11:36 2010

    This is a 32 bit process running on 2 x 32 bit CPUs
    portio32.sys Driver Installed
    portio32.sys Driver Started, thanks Schtrom !
    Found 9 I/O Ports.
    Found 1 Com Ports.
    Found 10 windows drives A: C: D: F: G: I: J: K: L: M:
    Found 2 CD/DVD drives G: K:

    Sending Vendor Intro to port 0xD880
    Status 0xF2
    Re-sending Vendor Intro:
    ........
    Serial flash found with Status 0x72

    Sending Device ID request to port 0xD880
    Manufacturer ID: 0xC2
    Device ID: 0x11
    Flash Name: MXIC(MX25L2005)
    Flash Size: 262144 bytes

    Getting Status from port 0xD880
    Serial flash found with Status 0x72

    Reading Bank 0: ................
    Reading Bank 1: ................
    Reading Bank 2: ................
    Reading Bank 3: ................

    Lite-On Dump file saved to D:\Xbox\262404393705\Lite-OFW.bin
    Loading firmware from buffer
    Parse Failed !


    Loading MTK_Flash source file

    Co jest nie tak?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
  4. Gsm Liberty

    Gsm Liberty Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Możesz mi normalnie odpowiedziec?
    Płyta głowna w PC do wymiany?
    W sprawach GSm zapraszam na gg:)
     
  5. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Po wejściu w vendor mode trzeba rozłączyć rezystor(ki) i dopiero odczytać firmware. Jeżeli tego nie zrobisz to i owszem odczyta Ci fw, ale w jungle wywali parse failed przy próbie jego wczytania
     
  6. Gsm Liberty

    Gsm Liberty Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    -Intro/Device ID i Power
    -Wchodzi w Vendor
    -Rozpinam zworke i daje Read

    i wyrzuca

    Lite-On Dump file saved to D:\Xbox\262404393705\Lite-OFW.bin
    Loading firmware from buffer
    Parse Failed !

    z lini z opornikami trzeba zdjąc rezystory i spiąć spowrotem?
    Może ktoś powiedziec jak to zrobić w DosFlash 1.8
     
  7. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    dosflash:
    1. znajdzie ci naped i:
    - widzi 256kb pamieci (przejdz do punkt 2)
    - pyta sie czy wyslac ponownie komende do napedu. wylaczasz konsole, dajesz y i wlaczasz konsole. powinno byc 256kb.
    2. odlaczasz rezystor
    3. dajesz nr napedu, r i nazwe dla pliku
    4. odczyta ci 4 banki. Jesli check sum jest inny niz 0000 to wszystko ok. jesli jest 0000 to masz zle cos pociete.
     
  8. Gsm Liberty

    Gsm Liberty Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2009
    Posty:
    167
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Napęd zrobiony:)
    Wina leżała chyba po stronie oporników wstawiłem
    Zamiast przełącznika użyłem igły do TP
     
  9. dbm24

    dbm24 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,
    Mam podobny problem z v3, z tym że flas***e go w JF
    Przy próbie zczytania pojawia się kumunikat:
    Loading MTK_Flash source file
    Loading firmware file C:\Documents and Settings\home\Pulpit\JungleFlasher.0.1.69.Beta\klucze\Nowy folder (2)\Lite-OFW.bin
    MD5 hash: (tutaj ciąg znaków)
    Parse Failed !

    Sprawdzałem miernikiem, i niby wszystko jest ładnie pocięte, przejścia nie ma tam gdzie nie powinno być, a kabelkiem jest zrobiony mostek.
    Czy to może być wina uszkodzonego firmware, sprzętowa, czy czynników boskich ;)
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pzdr
     
  10. coberas

    coberas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2010
    Posty:
    178
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Lubelskie
    Witam

    mam podobny problem. Odczytuje na rezystorze 18omh ale próbowałem też na 20 i dalej to samo.
    Próbowałem odczytać przez dosflasha i JF, porównywałem dumpy w totalcomanderze i są identyczne. Otwierając przez hexeditor w środku coś się zczytuje bo są rożne wartości a nie same FFFFFF.
    Może macie jakąś rade na to??

    Dodam w jaki sposób to robię.
    Zawsze robię dosflashem32 wg instrukcji

    odpalam konsole z włączonym rezysotrem
    wykrywa mi MXIC(MX25L2005) Flash Size: 262144 bytes ..
    odłączam rezystorek
    daje read
    i się zczytuje

    zawsze to działało na różnych napędach a teraz po wrzuceniu tego pliku w JF jest parse filed !

    Próbowałem też JF przez MTK flash 32

    włączam konsole z rozpiętym rezysotrkiem
    daje wykrywanie i znajduje napęd
    intro
    yes
    poweroff
    spinam rezystor
    poweron
    rozpinam rezystor
    read

    i znowu parse filed
     
  11. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    źle pocięte lub polutowane - sprawdx miernikiem
    rozlutuj i zlutuj jeszcze raz ,oczyść dobrze ścieżki i je poprzecinaj dokładnie
    zrób to uczciwie w dosflashu...pod DOS-em
     
  12. coberas

    coberas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2010
    Posty:
    178
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Lubelskie
    No to tak

    Scieżki są na 200% dobrze pocięte. Sprawdziłem kilkanaście razy miernikiem co do połączeń też są OK.
    To nie jest mój pierwszy X.
    Jak dotąd nie spotkałem się z taim problemem.
    Kiedyś miałem lekko podobny ale rozwiązałem go poprzez zmniejszenie rezysorka z 22 na 18.
    Od tego momentu wszystko latalo dalej aż do dzisiaj.
    Przeinstalowałem nawet system na nowy ale dalej nic.

    Jeszcze jakieś pomysły?
     
  13. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    a to jest nowy napęd ,czy z wgranym LT ???
    może spróbuj na nowym JF 1.77 :p
    bo pewnie na jakimś starociu "walisz gruchę" :)
     
  14. housemusix

    housemusix Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2008
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Włocławek
    Witam

    Mam dokladnie ten sam problem, robilem już dużo takich konsol wszystki nie stanowily problemu.
    Ścieżki są pocięte idealnie chociaż już przeciąłem je każda z osobna w 2 miejscu dla pewności sprawdzałem także miernikiem i za każdym razem to samo albo zwiech albo wrzuci status i odczyta ale źle.
    Log jest z JF 1.76 ale robiłem już także na 1.78 dokładne ten sam problem
    Co zrobić proszę o pomoc.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    JungleFlasher 0.1.76 Beta (166)
    Session Started Fri Dec 24 15:29:06 2010

    This is a 32 bit process running on 2 x 32 bit CPUs
    portio32.sys Driver Installed
    portio32.sys Driver Started, thanks Schtrom !
    Found 4 I/O Ports.
    Found 2 Com Ports.
    Found 3 windows drives A: C: D:
    Found 0 CD/DVD drives

    Sending Vendor Intro to port 0xC880
    Status 0x51
    Re-sending Vendor Intro:
    ......................................................
    Serial flash found with Status 0x72

    Sending Device ID request to port 0xC880
    Manufacturer ID: 0x0
    Device ID: 0x0
    Flash Name: Unknown type
    Flash Size: n/a
    Sending Vendor Intro to port 0xC880
    Status 0x51
    Re-sending Vendor Intro:
    .....
    Serial flash found with Status 0x72

    Sending Device ID request to port 0xC880
    Manufacturer ID: 0x1
    Device ID: 0x1
    Flash Name: Unknown type
    Flash Size: n/a
    Unknown flash type Read aborted !
    Sending Vendor Intro to port 0xC880
    Status 0x51
    Re-sending Vendor Intro:
    .............
    Serial flash found with Status 0x72

    Sending Device ID request to port 0xC880
    Manufacturer ID: 0xC2
    Device ID: 0x11
    Flash Name: MXIC(MX25L2005)
    Flash Size: 262144 bytes

    Getting Status from port 0xC880
    Serial flash found with Status 0x72

    Reading Bank 0: ................
    Reading Bank 1: ................
    Reading Bank 2: ................
    Reading Bank 3: ................

    Lite-On Dump file saved to Lite-OFW3.bin
    Loading firmware from buffer
    Parse Failed !


    Loading MTK_Flash source file
     
  15. coberas

    coberas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2010
    Posty:
    178
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Lubelskie
    Ja rozwiązałem to w ten sposób. W napędzie było wrzucone 1.6 lub 1.61
    Po konsultacji z dexterem zrobiłem przez dummy from ixtreme i poszło gładko.
    Jak masz wrzucone lt to spróbuj z rezystorem 18 ohm powinno pójść.
     
  16. mazaki1

    mazaki1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    bełchatów
    qurde ten sam problem lecz nic nie ciołem używam USB probe v3 od kolezki z forum kupiłem wyssało mi klucz nie moge go załadowac w JF Loading MTK_Flash source file na tym sie konczy moja akcja , naped teraz nie żyje , w dosflash kazda próba konczy sie data sum 0000 , jak teraz naped przywrócić do życia?>?? jakieś sugestie???
     
  17. mazaki1

    mazaki1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    bełchatów
    naped litek V1 i chyba w nim siedzi LT 1.1
     
  18. KamileQ

    KamileQ Banned

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2008
    Posty:
    797
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wieliczka
    JF widzi napęd?
     
  19. mazaki1

    mazaki1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    bełchatów
    nie wykrywa mi go pod zadnym z portów jak go wprowadze w vendor ( intro device ID) to widzi jakis flash 215 KB , widzi go tez w dosflash
     
  20. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Jak jest w vendor to git
    Masz pewnie raid włączony albo sterowniki via zainstalowane. Pozbądź się ich.
     
  21. mazaki1

    mazaki1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    bełchatów
    on był widoczny w JF do 1 razu klikłem into device ID potem read zassało klucz ale go nie moge wkleic do jf , a naped nie zyje
     
Wczytywanie...

Poleć forum