1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Adapter z Molex do Zasilania Napędu Xboxa

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez =ESTE=, Styczeń 8, 2011.

  1. =ESTE=

    =ESTE= Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 15, 2010
    Posty:
    132
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    D.R.O.13
    Czy można kupić gdzieś taki Adapater? Zależy mi na jak najmniejszych kosztach podłączenia Napędu Xbox do Zasilania z komputera i taka przekładka była by idealna. Nie chce wywalać Hajsu na Cały CK3 itd, skoro chcę tylko mieć napęd od X'a w kompie do Ripowania Płyt.

    z Góry dzięki za pomoc.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Sam kiedyś szukałem ale niczego takie nie znalazłem. A nie myślałeś może żeby samemu zrobić sobie taką przejściówkę?
     
  4. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    slabo suzkales :p

    A wiec od poczatku. Potrzebujesz
    - kabelek zasilajacy do napedu taki jak jest w konsoli
    - zwykły stabilizator napiecia w obudowie TO220 3,3V (U1 na schemacie)
    - kondensatory od 10nF do 100nF (C1 i C2 )

    Tu masz rozpiske pinow we wtyczce (patrzac od strony kabelkow):
    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us

    A tu masz schemacik co do ktorego pinu:
    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
     
  5. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Dzięki za schemat. A wydawało mi się to takie proste - myślałem że wystarczy podłączyć odpowiednio napięcia 5v i 12v oraz uziemienia i będzie śmigać a tu jeszcze kondensatory stabilizator napięcia :)

    A tak na marginesie po zrobieniu takiej przejściówki będzie można przerabiać / odczytywać i wgrywać klucz napędu podłączając go bezpośrednio do kompa?? NP mam stary klucz, kupuje nowy napęd, wgrywam klucz, wkładam napęd do konsoli i już śmiga?? Pytam bo nigdy nie przerabiałem konsol, a szykuje mi się wymian napędu w mojej.
     
  6. cru5h

    cru5h Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2010
    Posty:
    188
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Sosnowiec
    Przecież w PC jest 3.3V -> pomarańczowy kabel na głównej wtyczce z zasilacza do płyt głównej, albo na kabli zasilania napędów sata...
     
  7. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Czyli jak podłącze w ten sposób do wtyczki SATA w PC to będzie działać ??

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us

    I czy wszystkie piny powinny być podłączone czy wystarczy pin1 jeśli chodzi o 12v i pin0 jeśli chodzi o gnd??
     
  8. mlekodaj

    mlekodaj Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 13, 2010
    Posty:
    87
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    jagbys potrrzebowal to moge sprzedac ci kabelek zasilajacy naped :)
     
  9. cru5h

    cru5h Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2010
    Posty:
    188
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Sosnowiec
    Powinno działać, ale zalecam jeszcze sprawdzenie napięć miernikiem (2 razy!) :)
     
  10. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    tylko musisz wszystkie masy podlaczyc i napiecia
     
  11. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Czekam na kabelek od X'a i jak tylko dotrze to polutuje wszystko i dam znać czy zadziałało :)

    I wrócę jeszcze do poprzedniego pytania:
     
  12. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    no po to chyba jest, prawda? :p
     
  13. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Nie no wątek rozpoczął się od przejściówki żeby ripowac płyty ;) Ale skoro można to wykorzystać do zmiany napędu w konsoli to nie omieszkam :p
     
  14. cru5h

    cru5h Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2010
    Posty:
    188
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Sosnowiec
    Tak będzie można wgrywać flash bez konsoli (bez brania napięcia z konsoli).

    PS> Tylko pamiętaj, że słaby zasilacz = spalony zasilacz :) napęd od Xbox bierze jakieś natężenie i razem z reszta sprzętu PC nie może przekroczyć górnej granicy max natężenia zasilacza.
     
  15. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    wez nie przesadzaj. Naped od xboxa jest jak kazdy i8nny naped od PC. To tak jakbys kazal uwazac na Nagrywarke w kompoie :p
     
  16. cru5h

    cru5h Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2010
    Posty:
    188
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Sosnowiec
    Ale napędu nie odpinasz przy włączonym kompie, a wtedy są skoki napięcia (natężenia) więc jak zasilacz jest na granicy to się spali na 100% :)
     
  17. C3b3k

    C3b3k Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 23, 2010
    Posty:
    93
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Opole
    Ja znalazłem taki schemat [​IMG]
     
  18. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Kabelek zrobione wg powyższego schematu i działa elegancko :)
    Ponieważ nie miałem wtyczki SATA to puściłem zasilanie 3v na molex'a zamiast jednego gnd, dzięki temu mam odpinany kabelek :)

    [​IMG][​IMG][​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us

    Tak dla sprostowania działa elegancko wysuwanie i wsuwanie napędu. Nie podłączałem jeszcze tego pod kompa żeby np sczytać klucz. ale wydaje mi się że nie powinno być z tym problemu.
     
  19. pepe8.8

    pepe8.8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    115
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    przydał by się jakiś gotowy tutek jak wykonać taki adapter z molexa na napęd xboxa i umieścić go odpowiednim dziale żeby nie zginą. wiec mam prośbę do kogoś o wykonanie takiego tutka
     
  20. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    W przyszłym tygodniu będę robił taki kabel z wtyczką SATA dla znajomego, więc porobię trochę zdjęć i przygotuje manuala.
     
  21. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Trochę to trwało ale zrobiłem :)

    http://xboxforum.pl/sprzetu-f11/zasilanie-napedu-xbox-360-z-komputera-83840.html

    Prośba o podpięcie tego gdzieś, żeby nie zginęło.
     
Wczytywanie...

Poleć forum