1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Aktualizacja 9199 a hack konsoli

Temat na forum 'Oprogramowanie' rozpoczęty przez Wi1q, Kwiecień 9, 2010.

  1. Wi1q

    Wi1q Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2008
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Słuchajcie jak to jest z tą nową aktualizacją,

    Powoli zaczynam myśleć że ta przemiłe posunięcia ze strony M$ w najnowszym dashu jak wspaniałomyślne usunięcie blokady na instalację gier na zbanowanej konsoli, czy też bardzo zachęcająca możliwość instalacji gier na pendrive to tylko "zagranie" aby jak najwięcej użytkowników zainstalowało najnowszy dash tym samym tracąc jeszcze nie odkrytą furtkę do zhakowania dasha 8955 (chodzi oczywiście o jtag itp.)

    Osobiście ja już raz się przejechałem na zbyt wczesnym update'cie gdzie moje X pudło 7371 na około 2 miesiące przed odkryciem Xbr stałą się 8955, dlatego też mam pytanie do kogoś zorientowanego w temacie czy jest szansa zdziałania coś w stylu jtag na 8955.

    Na xboxscene.com mają podobne rozważania więc coś w tym musi być, pozdro i zapraszam do dyskusji.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Nie ma nic z jtaga na 8955 i wyższe, ponieważ te aktualizacje popaliły efuse- bezpieczniki, przez które właśnie mozna było uruchomić własny system (time attack). Nowych luk nie szuka scena, jak narazie brnie do przodu z tym co jest.
     
  4. dzikrk

    dzikrk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2009
    Posty:
    48
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Nowy Dwór Gdański
    Mądre i treściwe powinien ktoś to przykleić. ;-D
     
  5. melonnisko

    melonnisko Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2009
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    czyli nowa aktualizacja odblokowuje mozliwoac instalowania gier na dysku twardym na zbanowanej konsoli?
     
  6. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    tak odblokowuje.

    Co do XBR to tak - XBR wymaga spalonej pierwszej lini efuse. Dash 8955 i 9199 maja spalona druga linie i jesli znajda hack na druga linie efuse to bedzie dzialac i na 8955 i 9199 wiec update mozna robic.
     
  7. cos

    cos Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 28, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a gdyby tak....

    Gdyby na sile chciec zrobic jtag+xbr na juz zaaktualizowanej do 8955, to jakie najmniejsze naklady pieniezne nalezaloby poniesc by to uczynic? Co nalezalo by wymienic jesli to w ogole mozliwe jest jeszcze. Naped wykluczam. Ale np. kosc pamieci na plycie glownej czy cala plyte glowna.
    Powiedzmy, ze bedzie sie dysponowac inna kompletna sztuka.

    W razie pozytywnej podmiany podzespolow, czy przerobiony naped ixtreme tez nalezy wymienic?

    To tak w kontekscie jeszcze nuzacych pytac: "Lo-la-boga, przez nieuwage zaaktualizowalem sobie nie tego dasha :confused:"

    Pytanie dodatkowe. Czy aktualizacja kernela poprzez uruchomienie nowszej gry jest tozsame z aktualizacja online czy offline?

    Pozdro
     
  8. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
  9. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Dokładnie, wiąże się to z lutowaniem bga/ smd (nand cienkim grotem lub airem).

    PS
    Mam CPU,nand, ana z dashem 7371 do sprzedania, Odezwij się na gg jak coś.
     
  10. cos

    cos Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 28, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    iskierka;)

    Czyli jednak nie cała płyta główna. Ale wymiana CPU to mnie zdziwiła. W ogóle to można to zrobić? Nie jest przypadkiem "zcalona" z płytą na stałe. No i nikt nie pisze nad kosztami($). Najważniejsza rzecz. Ile pracy to wymaga, jak bardzo jest to złożona czynność??

    @Apacer, przemyśle, ale sam i tak tego nie zrobię raczej:(

    Ponadto zauważyłem, że ludzie boją się wgrywać najnowszego dasha 2.0.9199.0. Czy obawy są uzasadnione Waszym zdaniem? Czym różni się wersja 2.0.8955.0 od wersji 2.0.9199.0, naturalnie w sensie fizycznym? Czy również pali linie efuse, inne rzeczy, które o ile w przypadku wersji 2.0.8955.0 jeszcze xbr jest możliwy, to w wersji już 2.0.9199.0 absolutnie nie, żaden mod?

    Proszę o odpowiedź.
     
  11. pawel1902

    pawel1902 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2009
    Posty:
    234
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Świętochłowice
    Witam mam bardzo ważne pytanie jak teraz zainstaluje tą najnowszą aktualizacje do x360 i potem jak podłącze sie do xbox live i będe chciał zrobić nowe konto i jak dostane bana to zablokują mi dysk czy nie ?? czy w tej najnowszej aktualizacji blokują dyski czy tylko odblokowują prosze o pomoc bo nie wiem czy podłączać sie do live a mam już najnowszą aktualizacja nie wiem czy będe mógł potem grać z dysku czy nie prosze odpisać
     
  12. deploytbb

    deploytbb Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    168
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    pawel1902: jak dostaniesz bana z tą aktualizacją nie zablokują Ci dysku więc śmiało możesz grać na livie, a co będzie przy aktualizacji następnej...przyszłość pokarze.
     
  13. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Zamotales sie :p xbr na 8955 jest niemozliwy. wymieniajac jak wyzej podalem cpu i nand zmieniasz calkowicie tozsamosc konsoli, zyskuje ona taki dash jaki ma nand ktory wlutowales.

    Najnowsza aktualizacja nie pali kolejnej linii efuse.
     
  14. cos

    cos Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 28, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wiem;) Jednego slowa nie dalem i zmienilo caly obraz wypowiedzi. Powinno byc: "(...) o ile w przypadku wersji 2.0.8955.0 jeszcze xbr byłby możliwy, to w wersji już 2.0.9199.0 absolutnie nie, żaden mod?"

    Chodzi o teorie, nieodlegla przyszlosc, roznice miedzy poprzednia a najnowsza aktualka. Ale kontynuujac...

    CPU: czy trzeba wymieniac? Dlaczego? Jak?
    Nand: czy do tej zmiany wystarczy jakakolwiek plyta glowna? W domysle Zefyr/Opus/Falcon/Jasper. Dowolna: sprawna i nie sprawna np. z RoD'em??
    Ryzyko: czy powyzsza zmiana zawsze konczy sie sukcesem czy mozna uwalic przerabiana plyte?
     
  15. tomaszz04

    tomaszz04 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 22, 2010
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Żeście wymyślili :D . Co ma aktualizacja do procesora?
     
  16. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Ty wracaj do szkoły :p

    NAND jest szyfrowany kluczem CPU więc muszą byc wymieniane razem. Cala sila zabezpieczen x360 siedzi w CPU, a dokladniej w efuse. Jesli bylby sposob zeby je "zesetowac" to konsola bylaby w pelni zlamana.

    Jesli chodzi o sam wylut NAND to nie jest to wiekszym problemem. Natomiast CPU to juz wyzsza szkola jazdy. Ten przelut to nic innego jak reballing robiony w przupadku awarii. Przydaloby sie przelutowac tez ANA/HANA bo czasem bez tego tez nie dziala.

    Ryzyko uwalenia jak w przypadku reballingu - wystarczy zerwac pad pod CPU i do widzenia ;)

    Co do 8955 i 9199 - te same zabezpieczenia wiec jak wyjdzie hack to na oba. Tak samo przelut ww czesci pozowoli zrobic XBR na konsoli ktora miala 9199.
     
  17. shusek

    shusek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2010
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    -=DEXTER=-
    tak czy inaczej koszty mogą być naprawdę spore.Bardzo łatwo można spalić sobie całą płytę główną.
    Można też oczywiście wymienić płytę główną oraz napęd ale to tak jakbyśmy zmienili sobie konsolę.



    ps: dzięki za poradnik na spryciarze.pl do liteonka ciekawe czy zadziała.
     
  18. cos

    cos Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 28, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No, to juz sporo wiemy:shisha
    A jak z dobraniem sprzetu do podmiany? Powtorze sie:

    Czy do tej zmiany wystarczy jakakolwiek plyta glowna? W domysle Zefyr/Opus/Falcon/Jasper. Dowolna: sprawna i nie sprawna np. z RRoD'em??


    Prosilbym takze o odpowiedz na TEN post.

    ps. Wyszla aktualizacja do freeBOT w wersji od 0.3x. Kernel teraz to 2.0.9199.0. Dla XBRebootera jeszcze chyba nie ma.
     
  19. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Wraz ze zmiana budowy procesorów, zmieniły się odrobine połączenia bga, tzn, rozstaw kul. Tak więc nie dasz nowego procka do starej płyty.
     
  20. mistrzu al capone

    mistrzu al capone Banned

    Dołączył:
    Luty 6, 2010
    Posty:
    93
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    WWA
    Witam
    a teraz najnowszy JTAG Freestyle Dashboard jaki mamy v1.1 ?
    a co zabezpieczeniami
    Mam dasha 8955 i tez zastanawialem sie nad aktualizacija ale patrze w wymierzoy cel JTAG Freestyle Dashboard
    [YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=kTjxSAvC3Ps[/YOUTUBE]
    gdzie mogl bym podpiac taki 1Tb dysk i albo zaplnuj se kupno jakiegos starszego x360 gdzie ta modyfikacia bedzie hulac i jest wszystko cacy badz poczekam na hack bo zbiegiem czasu to bedzie

    ale tu nasuwa sie jeda mysl pamietacia jak wychodzily nowe gry ostatni i trzabylo aktualizowac dasha po nie ....
    M$ bedzie w nastempnym czase tak samo robil a co za tym idzie
    to czy juz na takiej przerobionej konsoli jak sie zaktualizuje to JTAG Freestyle Dashboard moze cos sie stac ?
    np spali sie albo modyfikacija juz nie bedzi dzialac ?
    to przecież bedzie tak jak by pod przymusem bo inaczej se w nowe tytuly nie pogramy

    Rozumiem ze przerubka polega na wlutowaniu na plycie glownej jakiegos chipa tak jak tu na filmie
    [YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=ytLci_y22fg[/YOUTUBE]

    A nie da sie tego przez normalny zhakowany port USB wgrac i bez otwierania konsoli zaaplikować JTAG a nastempnie podpiąć dysk z obrazami i odpalca ile dusza zapragnie ?
     
  21. mataman

    mataman Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2009
    Posty:
    736
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Krótka odpowiedz na ten bełkot. NIE
     
Wczytywanie...

Poleć forum