1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

AMD FX-8350 czy jakiś Intel?

Temat na forum 'Co kupić?' rozpoczęty przez Neithell, Sierpień 15, 2014.

  1. Neithell

    Neithell Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    112
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Poznań
    Witam,

    na starcie chciałbym zaznaczyć, iż wiem, że nie jest to forum PC, ale w związku z piecem otrzymałem tu już kilka razy trafną poradę, także próbuję raz jeszcze. :)

    Ok, bez zbędnych ceregieli: AMD FX-8350 (najmocniejszy fx w rozsądnej i porównywalnej do Intela cenie) czy któryś ze starszych i5 ?

    Cena: max 700 zł

    Reszta sprzętu:
    - GTX 660
    - 8 gb good ram x1333
    - płyta główna (tutaj zależnie niestety od procesora, także nie podaje)
    - zasilacz: Cooler Master B600 600W

    Sprzęt ma służyć głównie do grania. Celuje poniekąd w Wiedźmina 3, ale ta gra póki co jest jedną wielką niewiadomą (pod względem wymagań/optymalizacji).
    W necie znalazłem sporo benchmarków, ale odnoszę wrażenie, że niektóre są dość stronnicze, także wolę zapytać użytkowników o opinie.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. bololabich

    bololabich Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2011
    Posty:
    284
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Bierz AMD :) sam go mam z R9 290 (zresztą jak w sygnie) sprawdza się świetnie, nie ogranicza mojej grafy i z tego co wiem nie ograniczy też 290x, nie ma nic lepszego w swojej cenie ale grafe bierz AMD też ja miałem gtx 760 i żałuje...

    Wszystko mi rusza na 55fps minimum i nic jeszcze nie obciażyło proca w 100%, są gry które już obciążą moją grafę ale procka nadal nie :) zaraz dam screeny jak chcesz

    ram jeśli jeszcze nie kupiłeś to koniecznie 1600!
    jak masz już to nie zmieniaj

    Sam długo myślałem i5/i7 vs fx i naprawdę polecam FX mam kilka powodów bo np jest bardziej uniwersalny (nie tylko do gier) i w nowych grach co wynika zz mojego osobistego testu co mnie zdziwiło FX gniecie droższe i5
     
  4. Neithell

    Neithell Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    112
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Poznań
    Z tego co słyszałem to Nvidia lepiej obsługuje tyle rdzeni/wątków (sterowniki), a AMD im szybszy pojedyńczy rdzeń tym lepiej.

    Na R9 290 niestety mnie nie stać, bowiem właśnie w cenie tej karty (mniej więcej) muszę zamknąć zakup grafy + płyty głównej + właśnie procka. :/

    Jeżeli już miałbym wybierać Radeona to - R9 270, ale GTX 660 ma niesamowicie dobre osiągi w stosunku jakość/cena, także chyba przy nim pozostanę. Do Radeona przyciągnąć może mnie jedynie Mantle, ale to raczej przyszłość, a sprzęt zmieniam w przyszłym tygodniu. :)

    "Szkoda", że masz tak mocną grafę, bo będzie mi po zakupie (jeżeli się na tego proca zdecyduje) ciężko porównać osiągi mojego configu do Twojego.

    Ram niestety został już zakupiony, także temat zamknięty.

    Za AMD FX przemawia też fakt, iż nowe konsole są zbudowane na ich architekturze. Może to skutkować (w przyszłości) tym, że optymalizacja gier będzie pod FXi lepsza, niż pod Intele, chociaż to nadal pozostaje w sferze gdybań.
     
  5. RyyCo

    RyyCo XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2014
    Posty:
    247
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Hachioji, Tokyo, Japan
    FX 8350= Najsłabszy I5 ze stajni intela. Zasilacz zmień nai XFX np. 550 (dobre bebechy) lub Thelemark 530se (modularne okablowanie). W grach nie będzie różnicy między 1333, a 1600. R9 270 jest wydajniejszy od 660 więc wiesz co brać. ;)

    Ile masz na wydanie i jaką masz budę?
     
  6. bololabich

    bololabich Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2011
    Posty:
    284
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Ja bym jeszcze pomyślał nad FX 8320 bo to ten sam proc tylko 3,5GHz ale szybko i łatwo podkręcisz na 4GHz :), co dalej właśnie z tą optymalizacja nowych gier 100% potwierdzam i nie ma co isć w intela jak ma [podziałać jeszcze trochę no i zawsze kiedyś będziesz mógł kupić nowy procek, a w intelu już nie bo zmieniają podstawki co rok :) Różnice w cenie intela, a AMD można spożytkować w jak najmocniejszej grafice :)

    Większość zestawień FX8350 i i5 są w zasadzie mało trafne ponieważ testuję grafikę, a nie procek :)

    Zresztą gadanie gadaniem.. niech pokażą to moje screeny z gierek że fx jest dobrym wyborem :) za chwilę...

    i5 3570k jest słabsze od FX 8350 a kosztuje prawie 2x tyle :)
     
  7. Neithell

    Neithell Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    112
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Poznań
    Huh, to teraz dochodzi mi wybór grafy... Ciężka sprawa. :)

    Na wydanie mam 1500 zł i chce wymienić przede wszystkim płyte główną, procka i grafę.

    Obecnie mam fx-6100 i Radeona hd 7770, także sami widzicie, że upgrade jest do nowych gier wymagany.

    Obudowa to stary syf, noname, normalny, standardowy tower.
     
  8. RyyCo

    RyyCo XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2014
    Posty:
    247
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Hachioji, Tokyo, Japan
    Sprzedaj te rzeczy i będzie z 2tyś. Zaraz coś złoże. (Jestem na fonie więc będzie to trochę trwało)


    //Edit Proszę.

    www.morele.net/inventory/info/Bl2OSJ/

    Sprzedaż kartę i proca to dokupisz R280X używke lub nową R9 270. ;)

    Wydajny 4-rdzienowy procesor, przewiewna obudowa, cichy zasilacz z dobrymi bebechami, na linii 12v 404w, będzie dużo zapasu, dobre i polecane ramy CL9.

    @bololabich
    I5 3570k jest wydajniejszy od FXa.
     
  9. bololabich

    bololabich Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2011
    Posty:
    284
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    no way.. zobacz benchmarki np BF4
     
  10. RyyCo

    RyyCo XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2014
    Posty:
    247
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Hachioji, Tokyo, Japan
  11. bololabich

    bololabich Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2011
    Posty:
    284
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Wszystkie nowe wykorzystują a do starych nadal jest wystarczajacy...

    Screeny http://imgur.com/a/vDOtX#0
    jak widać grafa jest obciażona do maxa więc nawet 1000x lepszy cpu tu nic nie zmienił by.. a grafa jest przecież wysokiej półki i spójż też na % użycia CPU... wnioski same się cisną...
    Po co dopłacać?
     
  12. RyyCo

    RyyCo XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2014
    Posty:
    247
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Hachioji, Tokyo, Japan
    Na pewno nie "wykożystują".
    Jak napisałem we wcześniejszym poście, zapraszam na benchmark. :)
     
  13. bololabich

    bololabich Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2011
    Posty:
    284
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Wybór jest Twój powiedz później co wybrałeś :)
     
  14. Neithell

    Neithell Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    112
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Poznań
    Na porządny upgrade kompa czekam już chyba z rok i mam owego czekania dosyć. Dlatego też postanowiłem, że w końcu coś muszę kupić, bo czekanie, aż kolejne modele kart graficznych/procesorów stanieją jest bezsensowne. Prowadzi to do takiego "never ending story". :suspicion:

    Limit 1500 zł jest wg. mnie realny, bo jak sami zauważyliście nie chce sprzętu z najwyższej półki, bowiem zwyczajnie mnie na niego nie stać.

    FX będzie chyba korzystniejszym dla mnie wyborem. Trudno mi to stwierdzić, dlatego głównie teraz patrzę na ceny. Do tego dołożę prawdopodobnie tego R9 270x. Na zmianę obudowy i zasilania muszę jeszcze poczekać, bo teraz dochodzi kupno nowej płyty głównej.

    Czyli: procek fx-8350 (650zl) + jakiś motherboard do 300 zł + R9 270 (około 630zł) = około 1580zł

    Czyli vol.2 otrzymam taki config:

    Karta graficzna MSI Radeon R9 270, 2GB GDDR5 256 Bit HDMI, 2xDVI, DP (R9 270 GAMING 2G)
    Procesor AMD FX-8350, X8, socket AM3+, 64bit, 4.0GHz, 125W, cache 16MB
    GoodRAM DDR3 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9
    Obudowa noname, standard, tower
    zasilacz: Cooler Master B600 600W
    dysk: WD Green 1TB WD10EARX 64MB cache SATA-III
    system: Windows 8.1 oryginalny

    what do ya think?

    PS. Warto dodać, że nie gram w full HD. Moja rozdziałka to 1680x1050, także to troszkę też na korzyść FPSom. :)
     
  15. bololabich

    bololabich Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2011
    Posty:
    284
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Od biedy mozesz też na chwilę poużywać starej płyty bo pasuje tez :) Będzie pro :) tylko przemyśl FX 8320 bo to dokałdnie to samo tylko obniżony zegar fabrycznie no i (wg netu) o 5% gorsze OC
     
  16. RyyCo

    RyyCo XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2014
    Posty:
    247
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Hachioji, Tokyo, Japan
    Zmien FX na 8320 (rózni się tylko taktowaniem), WD na blue, zasilacz na XFX450, obudowa na Zalman Z3. Podaj model płyty który teraz masz, może nie trzeba będzie zmieniać, bo to jest ten sam socket co FX 6300.
     
  17. bololabich

    bololabich Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2011
    Posty:
    284
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Zadziałąć zadziała na prewno stara płyta kwestja czy jest pożądna czy budżetówka...

    Zasi 450w to stanowczo za mało więc po co zmieniać na słabszy?
    Chłodzenia procka polecam Kama Cross 2
     
  18. RyyCo

    RyyCo XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2014
    Posty:
    247
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Hachioji, Tokyo, Japan
    @Up Budżetówka przejdzie, gorzej jak jakieś gówno. :)

    //Edit 404w w zupełności wystarczy. Może wziąć XFX550 lub CM GM550 z przetwornicą DC/DC.
     
  19. bololabich

    bololabich Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2011
    Posty:
    284
    Polubienia:
    19
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Swego czasu pamiętam jak wsadziłem 1090t na najtańszą mozliwą płyte i chipset miał 100 stopni . (ale to było rozwiązanie na góra 1 msc i zmiana chłodzenia chipsetu)
     
  20. Neithell

    Neithell Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2010
    Posty:
    112
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Poznań
    Wybaczcie Panowie, ale najzwyczajniej w świecie nie pamiętam już jaką mam teraz płytę główną. :d
    To stara budżetówka. Ma ten sam socket, ale wydaje mi się, że już nawet 6300 na nią nie wsadzę, także i tak ten szajs wyrzucam.

    Co do dysku, to obecny mi w 100% wystarcza, to samo zasilacz. Wszystkiego nie wymienia na raz, a Coolera sobie cenię, także póki co z tym się wstrzymam.
    Najważniejsze to współpraca i zamiana CPU i GPU, bo reszta podzespołów póki co daje radę.
     
  21. RyyCo

    RyyCo XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2014
    Posty:
    247
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Hachioji, Tokyo, Japan
    Pisałeś tak chaotycznie, że nie wiedziałem co masz, a co nie, wiedziałem, że chcesz kupić kartę i proca. :F
     
Wczytywanie...

Poleć forum