1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Bardzo dziwny problem z samoczynnymi restartami

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Koowall, Czerwiec 8, 2010.

  1. Koowall

    Koowall Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 18, 2010
    Posty:
    87
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Wrocław
    Witam,
    konsolkę mam jakieś niecałe 2 tygodnie,
    dziś zauważyłem, że przełączając TV pomiędzy wejściami HDMI konsola lubi się sama restartować :confused: Powiedzmy, że przełączam się na chwilę na PC i później wracam na wejście do którego mam konsolę podłączoną a tu restart jakbym ją dopiero co uruchomił. Problem ten występuje za każdym razem gdy przełączam między wejściami. Ponadto dzis zauważyłem, pojedynczy przypadek jak narazie, że po włożeniu gry i uruchomieniu jej miałem tylko czarny ekran i nic więcej. Pomogłow wyjście do dasha i ponownie uruchomienie jej.

    Miał ktoś podobne problemy, bądź z takowymi sie spotkał??

    OK problem rozwiązałem:) Winą jest podpięcie dodatkowo głośników kablem composite, z tego co wyczytaem wystarczy mi kupić audio adapter:) Czy zmieści się on razem z kablem hdmi??
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Warmin

    Warmin Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 31, 2010
    Posty:
    291
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Legnica
    nie wiem czy pomoże, ale właśnie audio adapter jest chudszy i wejdzie razem z HDMI. Mi też dzisiaj zresetowała się samoczynnie konsola, mam HDMI-DVI i podpięty zwykły a/v z rozwaloną obudową. :(
     
  4. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Nie musisz kupować audio adaptera, wystarczy że PRAWIDŁOWO przerobisz to co masz teraz.
    Pod warunkiem ze wtyczka posiada piny 18 oraz 22
     
  5. mlodypy

    mlodypy Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 4, 2009
    Posty:
    165
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Prabuty
    ja mam tak samo tyle,że monitor mam jest to wkurzające,ale co zrobić;/
     
  6. Dragsiu

    Dragsiu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 3, 2010
    Posty:
    240
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Podobno to normalne. Zobaczymy, bo ja potrzebuję jeszcze kable i podłączę wszystko razem (dam wtedy swoją opinię).

    Co to adaptera - zdejmij obudowę ze swojego kabla AV, załóż izolację, podłącz. Będzie za free, bo zamiast płacić 4 dychy za kawałek kabla lepiej jest dołożyć trochę i kupić jakąś grę / pada.

    Edit: Wszystko działa jak należy, a konsola nie restartuje się podczas przełączania :D
     
  7. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    a później się dziwicie, że się wam konsola resetuje. Aby było wszystko ok musi być pin 18 zwarty z 20 oraz pin 22 zwarty z 24, nie może być zwarty pin 26 z 28!!!
    Jak rozbieracie kabel composit, component, scart, vga lub svideo to muszą byc odpowiednie piny rozwarte, lub zwarte, inaczej konsola "myśli" że jest podpięty kabel video a nie audio.

    Jeśli przerabiacie kabel composite - trzy wtyczki, żółta, czerwona, biała, należy DODATKOWO zewrzeć piny 18 z 20.
    Jeśli przerabiacie kabel component wraz z composite (6 wtyczek) należy rozewrzeć piny 26 z 28, oraz zewrzeć piny 18 z 20 oraz 22 z 24.
    Jeśli przerabiacie kabel component bez composite (5 wtyczek) należy rozewrzeć piny 26 z 28.
    Jeśli przerabiacie kabel euro (ale bezpośredni kabel euro, nie ten z przelotką) to należy rozewrzeć piny 26 z 28, oraz zewrzeć piny 18 z 20.
    jeśli przerabiacie kabel vga należy dodatkowo zewrzeć piny 22 z 24.
    Jeśli przerabiacie kabel svideo należy rozewrzeć piny 26 z 28 oraz zewrzeć piny 22 z 24.

    Te poradnik z youtuba są czasem gówno warte.

    Edit. należy zwrócić uwagę że tylko kabel component (6 wtyczek) będzie miał na pewno wszystkie wymagane piny, może tak się zdarzyć ze pewne kable nie będą się nadawały na przeróbkę.

    Kabel composite dostarczany wraz z konsolą się nie nadaje, bo nie ma pinów 18 oraz 20.

    Edit2: Można wg mnie również spróbować rozewrzeć wszystkie piny tj 18 z 20, 22 z 24, oraz 26 z 28 i zobaczyć co się będzie działo, może być tak ze nie będzie dźwięku przez taki kabel, bo konsola będzie "myślała" ze żaden kabel nie jest podpięty. Jakby mógł ktoś sprawdzić to było by fajnie
     
  8. Diabolique

    Diabolique Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2010
    Posty:
    1675
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    czyli trzeba kupic audio adapter albo przewod ktory bedzie mial odpowiednie piny? lipa szczerze mowiąc :/
     
  9. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    ewentualnie: Można wg mnie również spróbować rozewrzeć wszystkie piny tj 18 z 20, 22 z 24, oraz 26 z 28 i zobaczyć co się będzie działo, może być tak ze nie będzie dźwięku przez taki kabel, bo konsola będzie "myślała" ze żaden kabel nie jest podpięty. Gdyby ktoś to sprawdził to było by fajnie.

    Edit:
    Grzebie się przy pinach w kablu, oczywiście po zdjęciu obudowy z wtyczki.
    Tu masz schemat GNIAZDA (więc trzeba zastosować odbicie lustrzane, bo mówimy o wtyczce), na stronie 4.

    Diabolique przepraszam, ale przez przypadek edytowałem Twojego posta zamiast go zacytować. Po mojej edycji nadawał się tylko do kosza. Przepraszam.
     
  10. BRuMie

    BRuMie Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2010
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kombinujecie jak "koń pod górę", wystarczy kilka dni na allegro i znajdziecie przejściówkę w dobrej cenie. Mi się udało kupić nówkę, oryginał za 25 zł z przesyłką. Dzięki temu nie mam problemu z wiszącymi kablami czy kiepską izolacją. Bez sensu. Szkoda Wam parę złoty, a narażacie się na uwalenie konsoli za kilka stów.
     
  11. p4shok

    p4shok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 24, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Skątowni
    Pokaż tą przejściówkę.
     
  12. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  13. p4shok

    p4shok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 24, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Skątowni
  14. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Dokładnie do tego to służy.
     
  15. Diabolique

    Diabolique Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2010
    Posty:
    1675
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    kombinujecie bo mam konsole z ktorej nie moge wydobyc dzwieku. mam w Alan Wake'a grac bez dzwieku? :D adapter bede chyba zmuszony kupic, ale to kolejnych kilka dni bez dzwieku. wiec nie dziw sie ze chce teraz cos wymyslic.
     
  16. Diabolique

    Diabolique Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2010
    Posty:
    1675
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    kupilem audio adapter. zeby zlikwidowac ww problem. podlaczylem wszystko gites, dziek jest obraz jest. chcialem niedawno znowu pograc a konsola znowu zaczela sie restartowac. wydalem blisko 40zl a problem znowu sie powtarza. rece opadają. cudowny audio adapter przestal dzialac jak powinien. dzialal raptem raz :/
     
  17. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Czy mógłbyś dokładnie opisać w jakiej sytuacji restartuje Ci sie konsola.
     
  18. Diabolique

    Diabolique Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 13, 2010
    Posty:
    1675
    Polubienia:
    48
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    podpiety mam kabel hdmi-dvi + cudowny audio adapter. wlaczam konsole i ****. w kolko to samo. czyli migaja wszystkie 4 diody potem cos tam i znowu migają. odepne adapter konsola sie wlacza. odepne hdmi z zostawionym adapter tez sie wlacza. wiec do wyboru mam obraz bez dzwieku lub dzwiek bez obrazu

    podaj schemat, bo cos mi sie wydaje ze go nie zamiesciles. albo mi juz na oczy padlo z tych nerwow.
     
Wczytywanie...

Poleć forum