1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Biedny amplituner + odtwarzacz dvd z wyjściem optycznym = dźwięk przestrzenny w x360?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez sajdorr, Wrzesień 11, 2010.

  1. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    Otóż posiadam ten o to biedny amplituner
    http://images04.olx.pl/ui/4/38/53/68053553_1-AMPLITUNER-AKIRA-5-KOLUMN-TANIO-OKAZJA--srodmiescie.jpg (AKIRA cholera wie jaki)

    i ten oto odtwarzacz dvd, który posiada wyjście optyczne http://www.ardsoft.pl/images/DVD-031.jpg (manta dvd-031 Pro Logic II)

    i oto pytanie:

    Głośniki 5.1 podłączam do amplitunera, i z niego chinchami czyli te FR,FL,Center,SR i SL, a później kabel optyczny podłączam do wyjścia optycznego w DVD i do XBOXa, czy wtedy będe mieć przestrzenny dźwięk 5.1 ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. DJ.Bart

    DJ.Bart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    428
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tczew
    Nie bo w DVD jest wyjście musi być wejście w amplitunerze
     
  4. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    Dzięki wielkie ^^

    teraz drugie pytanie ... gdzie znajde jakiś najtańszy amplituner, który posiada wejście cyfrowe ?
     
  5. DJ.Bart

    DJ.Bart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    428
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tczew
    poszukaj na allegro są tam rożnego kalibru na pewno cuć znajdziesz, teraz to przeważnie amplitunery mają wejście optyczne.
     
  6. bgszef

    bgszef Banned

    Dołączył:
    Marzec 12, 2010
    Posty:
    715
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Cie znam skarbie?
  7. Danken

    Danken Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 15, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  8. Danken

    Danken Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 15, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czy jest ktoś w stanie powiedzieć ? czy ten amplituner był by dobry do tych głośników a jeżeli nie to proszę o jakieś linki np. na allegro do jakiegoś wzmacniacza który był by odpowiedni
     
  9. SebeekS

    SebeekS Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 16, 2009
    Posty:
    471
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Nie osiągniesz tym zestawem 5.1, ponieważ do ampli dochodzi dźwięk 2.0 który później zostanie "rozciągnięty" na 5.1, co nie daje takiego efektu jak kupno amplitunera z optyką, i bezpośrednim połączeniem przy jej wykorzystaniu ...


    To jest oczywiście amplituner 5.1, ale przez wbudowane wejścia (chinche) możesz do niego doprowadzić dźwięk co najwyżej 2.0, więc albo będą grały 2 przednie głośniki, albo jeśli amplituner ma daną funkcje, dźwięk zostanie puszczony we wzsystkich głośnikach, niestety efekt 5.1 będzie niemalże zerowy ... PS. sytuacja podobna jak u kolegi wyżej :p jak dla mnie zabawa z 5.1 to tylko optyka, bo po co zestaw 5.1 do dźwięku 2.0 (chinche).
     
  10. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    Zacznijmy od tego jaką gotówka operujesz, czy masz zamiar zainwestować w np używany markowy wzmacniacz i jakieś kolumny średniej klasy czy kupić zwykłą tandetę żeby tylko grała?
     
  11. Danken

    Danken Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 15, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Potrzebuje taki wzmacniacz abym mógł podłączyć powyższe głośniki tak aby uzyskać 5.1 możliwie jak najmniejszym kosztem
     
  12. yahoone

    yahoone Banned User V.I.P Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik Game Master Liga XboxForum.pl PSforum.pl

    Dołączył:
    Wrzesień 26, 2007
    Posty:
    552
    Polubienia:
    124
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    @
    Zacznę od głośników.
    Voice Krafty to nie jest najlepszy pomysł. Jeżeli nie masz wrażliwego ucha i grubego portfela to powinny tobie na początek starczyć.
    Ja też kiedyś zaczynałem od tandetnych skrzynek, teraz sam sobie składam głośniki http://xboxforum.pl/off-topic-f45/budowa-glosnikow-zrob-sam-diy-moja-pierwsza-konstrukcja-69673.html

    Co do wzmacniacza to ważne żeby miał wejście optyczne, tylko tak uzyskasz 5.1 podłączając do niego Xboxa. Nowe to wydatek od 1000 wzwyż wiec zostaje używka.
    Przeglądając allegro znalazłem sporo amplitunerów np:
    DENON AVR-1306 5 X 110W NA KANAŁ STAROGARD GWAR ! (1273607180) - Aukcje internetowe Allegro
    AMPLITUNER PANASONIC SA-HE 75 DOLBY DIGITAL. (1276386321) - Aukcje internetowe Allegro
    amplituner yamaha htr 6030 (1280532109) - Aukcje internetowe Allegro
    SUPER AMPLITUNER KENWOOD KRF-V5560D !!!!! (1267450270) - Aukcje internetowe Allegro
    Wybór jest duży, za 500 zeta można wyrwać naprawdę dobry sprzęt.
     
Wczytywanie...

Poleć forum