1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Błąd: 3ROD error 0102 - naprawa (Eraser Mod Fix)

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez spike200, Styczeń 28, 2008.

  1. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Odkryte przez: Chiaroscuro - Brazylijski Odkrywca :p

    Czy kiedyś zastanawiałeś się co dzieje się z twoim 360 gdy masz błąd 0102?
    Problem z procesorem? nie.
    Problem z GPU? nie.
    to pamięć GPU tutaj jest winna! a oto jak możesz to naprawić BEZ użycia pistoletu z gorącym powietrzem.

    Potrzebujesz:
    - jedną gumkę do mazania
    - jedną szpilkę (lub bardzo ostry scyzoryk)
    - taśmę dwustronną
    - wszystko by otworzyć twojego 360

    Potnij gumkę na 4 części po 4 milimetry grubości.
    Przyklej taśmę do modułów pamięci następnie przyklej na nich gumki i na tych gumkach jeszcze trochę taśmy.
    Zamknij swojego 360.
    włącz go.
    Nadal 3ROD? Nie ma powodów do paniki. Poczekaj z włączoną konsolą ok. 20min.
    Wyłącz konsolę.
    Poczekaj ok. 2min by ostygła.
    włącz ją.
    Zrobione, naprawione bez szkody i ryzyka spalenia delikatnych komponentów.

    Trochę obrazków:
    posiadacz 360.. Problem: 3ROD
    Obrazek 1 - Otwarty 360
    [​IMG]


    ten 360 posiada "dziwne" miękkie coś na układach pamięci. (elastomer?)
    Obrazek 2 - Pierwsze spojrzenie na płytę główną
    [​IMG]

    bez "dziwnego" czegoś. - :p
    Obrazek 3 - Usunięte
    [​IMG]

    Dwustronna Taśma
    pociąć gumkę --> 4 cztery kawałki po 0,4cm (4 milimetry) grubości
    (musi to byś prawdziwa nowa gumka, która nie zostawia "brudu" na twoich rękach, lepiej nie da się tego ująć)
    Utnij je by były troszkę dłuższe od pamięci ok. 1mm po każdej stronie.
    Obrazek 4 - Gumka do mazania na swoim miejscu.
    [​IMG]

    Zamknij 360
    włącz
    nadal 3ROD
    poczekaj 20 min
    wyłącz ją
    poczekaj 2 min
    włącz ją
    Gotowe. nigdy więcej 3ROD.
    Obrazek 5 - Szczęśliwy posiadacz.
    [​IMG]

    Przepraszam za jakość zdjęć, ale zrobiłem je przy pomocy telefonu komórkowego... :D

    by: Chiaroscuro
    tłumaczenie: spike200
    Źródło: EurAsiaWiki
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Andrzej92

    Andrzej92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2007
    Posty:
    50
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Gdańsk
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    Jestem ciekawy ile o podziała. A czy to pomaga na normalny ROD (chodzi mi o to że konsola nie pokazuje żadnego obrazu)?
     
  4. misiek8

    misiek8 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2007
    Posty:
    734
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    In an ODST armor waiting to drop
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    A jak wy sobie poradziliscie z RRoD,jesli przytrafil sie wam taki.Chodzi mi oczywiscie,o uzytkownikow z przerobionaymi konsolami!Co sadzicie o aukcjach na allegro,na ktorych oferowana jest naprawa RRoD-korzystal ktos z nich???
     
  5. Piri001

    Piri001 Guest

    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    Nie ale kumpel mi pisal ze rozbieraja konsole i jezdza suszarka po pamieci i GPU .
     
  6. Radek man

    Radek man Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 15, 2008
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    ciekawe co jest w tej gumce ze zadziałało, o ile to nie sciema
    mam nadzieje ze nie bede musial sie tym bawic :]
    pozdro
     
  7. Piri001

    Piri001 Guest

    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    Dociska pamiec zeby luty lapaly .
     
  8. Erno

    Erno V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2007
    Posty:
    602
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kielce
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    Sory ze sie czepiam ale nie lepiej przetłumaczyć heat gun na opalarka a nie na "pistolet z gorącym powietrzem"
     
  9. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    a skąd ja miałem wiedzieć jak sie nazywa "pistolet z gorącym powietrzem" :D przetłumaczyłem jak pisało :p
     
  10. Grzelus301

    Grzelus301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2008
    Posty:
    84
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    spike200, powiedz mi jak zdjac plyte glowną, bo ty na tym obrazku masz ja odwrucona, wiec jak to zrobić?? prosze o szybka odpowiedz!! bo nie chce urwać gniazd itp.
     
  11. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    gdy już otworzysz obudowę to odkręcasz jeszcze te małe czarne śrubki wkrętakiem torx t8.
     
  12. Grzelus301

    Grzelus301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2008
    Posty:
    84
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    spike200
    Ale mi chodzi o to czy jak je odkręce i będę wyjmować płytę główną to te wszystkie gniazda wyjdą razem z płytą czy jakieś może zostaną przy tej obudowie albo będą przykręcone.
     
  13. gangster6669

    gangster6669 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 4, 2007
    Posty:
    187
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Mirsk
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    Wszystkie gniazda są z płytą główną i razem z nią wyjdą a i nie zapomnij odkręcić też płytki z przodu konsoli tej gdzie są diody.
     
  14. nostromo2092

    nostromo2092 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2007
    Posty:
    7
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    cześć wam :)
    Mam właśnie 3rod :( i szukam jakiegoś sposobu, a z tego co piszesz to udało ci sie naprawić za pomocą tych gumek tak ? Jakim cudem jak to działa... gumka dociska z odpowiednią siłą chipy pamięci i potem luty sie zlewają razem tak ... ? A co z owijaniem ręcznikiem, chyba na to samo wyjdzie ale temperatura dotyka wtedy całego układu, czytałem gdzieś że odkształciło komuś całą płyte główną a procesora nie dało sie wcisnąć na swoje miejsce przez deformacje, a co z gorącym powietrzem ...... zwykła suszarka by wystarczyła ? A może bardziej drastycznie i potraktować delikatnie jakąć precyzyjną lutownicą :) niewiem nie mam pojęcia.... chyba że 150 zł naprawa na allegro ale skoro ci kolesie robią to o czym sie pisze to wydane pieniądze w błoto... z tym że oni mają już doświadczenie
    co radzicie (zaznaczam że to standardowa awarj - to znaczy konsola po prostu się nie che załączyć, nie ma żadnych komunikatów, przy ostatnich kilku uruchominianiach zaczeła chaczyć, potem kilka razy zawias, a potem 3ROD)
     
  15. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    To pomaga na rod 0102 w poradnikach zobacz jak odczytuje się kod. Ręczników nie próbuj bo konsolę dobijesz do końca a żaden serwis bo ręcznikach konsol nie naprawia... Jeśli masz 0102 to dociśnięcie pamięci pomoże na 90%.
     
  16. Majcher997

    Majcher997 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2007
    Posty:
    287
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    A ja mam takie głupie pytanie. Skoro przy błedzie 0102 winna jest pamięć GPU, to czy nie można by tego różowego czegoś zamienić na jakieś radiatorki? Mysle że lepiej by chłodziło ::)
     
  17. Piri001

    Piri001 Guest

    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    Zacznijmy od tego ze to nie jest wina pamieci tylko utrata polaczenia na sciezce miedzy CPU a RAM wiec kod 0102 moze tez wystapic przy odlutowaniu sie CPU . A po drugie to rozkrecales X ? Widziales ile tam masz miejsca na radiatorki ?
     
  18. Majcher997

    Majcher997 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2007
    Posty:
    287
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    Widziałem zdjęcia ;)
     
  19. Piri001

    Piri001 Guest

    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    Hmm widziales zdjecia to juz swiecisz przykladem - te o ktorych tu jest mowa maja doslownie 2mm odstepu od metalowego okrycia . Sa juz radiatorki na Ram ale ten kolo CPU I GPU ktore zadko padaja wiec tam sa malo potrzebne radiatorki .
     
  20. Majcher997

    Majcher997 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 25, 2007
    Posty:
    287
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    Nie rozumiem, świece przykładem? Otworze xa jak mi się skończy gwara od Juchego (albo i wcześniej). Ale nie zmieściłyby się te dwa radioatorki na to coś? Czy to w ogóle się grzeje i czy przyczyną tego, że to pada jest temp?

    PS Jestem raczej zielony w tematyce konsol więc sie nie śmiać ;)
     
  21. Piri001

    Piri001 Guest

    Odp: Naprawa 3ROD error 0102. Eraser Mod Fix.

    No ok rozumiem ze zielony i sorry za troche chamska gadka

    A co do radiatorkow to nie ma miejsca - poczytaj ten poradnik i dowiedz sie ilu milimetrowe sa te gumki ( wtedy bedziesz wiedzial ile miejsca masz na radiatorek )

    Tu masz zdjecie w paczce ( koles troche wyjal wyzej ta plyta )

    http://morehawes.co.uk/articles/strip_img/mobo_lift.jpg
     
Wczytywanie...

Poleć forum