1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez adamus211, Marzec 15, 2008.

  1. adamus211

    adamus211 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 4, 2008
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Po nagraniu gry czyta mi płytę lecz po chwili pojawia sie napis wyczyść płytę szmatką i uruchom jeszcze raz konsolę. Jest tak za każdym razem. Dzieję się mi tak z 90% gier które nagrywam. Czemu tak jest czy robię coś źle? Nagrywałem na verbatimach na platinumach i to samo! Już mam tego dosyć bo wydałem trochę kasy na płyty i w ogóle one nie chodzą.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Odp: Jak dobrze nagrywać płyty?

    Piri trochę kultury...

    Temat był kilkaset razy... Przyczyny:

    Płyta
    Prędkość nagrania
    Nagrywarka

    Płyta im tańsza tym gorsza jakość a im szybciej nagrana tym większe problemy.

    Najlepiej nagrywać na płytach Verbatim i Platinum z prędkością nie większą niż 2.4x. Jeśli nadal masz ten problem to oznacza że musisz wydać pieniądze na nową nagrywarkę.

    Przyklejam i zmieniam nazwę tematu...
     
  4. mystory

    mystory Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 5, 2008
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    pewnie nagrywasz na LG GSA H20L ..

    pioneeR i all pojzdzie=)
     
  5. broken

    broken Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 29, 2007
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    mialem to samo i mi padl naped xbox360 to rzech nic wiecej nie zajerzdzalem go wogole gora gralem 2-3 godziny dziennie mam wersje premium hdmi pogralem sobie 3miesiace
     
  6. DateX

    DateX Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2008
    Posty:
    49
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    Przyczyna zapewne jest jedna zmień nagrywarkę, oraz zalezy jaki programem nagrywasz, wg. mnie żaden program nie dorówna temu "Xbox Backup Creator" spróbuje kupić Verbatim DVD+DL 2,4x 8.5GB i nagraj prędkością 2,4 jeśli znowu to samo to musisz zmienic , nagrywarkę.

    A jeśli chodzi o tego LG który napisał mystory, musze się z tobą niezgodzić miałem tą nagrywarkę w starym kompie i jakoś kazda gierka nagrana działa mi do dzisiaj, w dodatku nie nagrywałem wtedy na Verbatimach lecz na Emtecach
     
  7. michalak01

    michalak01 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 25, 2008
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    Koledzy,

    Przyczyną niekoniecznie musi być nagrywarka/płyta/prędkość zapisu.
    W X360 często padają napędy, a szczególnie samsungi. Moja konsola właśnie leży w serwisie, a pograłem góra 5 m-cy (nieflashowana, same oryginały)!
    Najczęstszą przyczyną problemów jest zabrudzenie lub rozkalibrowanie się lasera. Na tym forum jest gdzieś tutek jak skalibrować laser. Jeśli zaś chodzi o czyszczenie to tzw. płyty do czyszczenia napędów nic nie dają. Niestety trzeba w takim wypadku puszkę rozebrać i oprócz samej soczewki, wyczyścić także lusterko, a z tym już nie każdy poradzi sobie w domu. :(
     
  8. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    Jeśli żadna kopia czy gra oryg ci nie dział to raczej oczywiste że twój napęd padł, ale nie wolno od razu stawiać na zepsuty napęd gdy nie działają ci 1-2gry które nagrałeś. Zawsze się powinno nagrywać na najlepszych płytach z najwolniejszą prędkością. Prócz tego że napęd żyje dłużej to można zauważyć szybszy odczyt od płyty nagranej prędkością 8x.
     
  9. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    To, może ktoś mi, powie jak to się dzieje, że na płytce PLATINUM(wiem, lepszy Verbatim, ale inne gry bez niczego się, się na platinum-ach odpalają),jest to gra BLACKSITE, też mi wywala, że trzeba wyczyścić płyte.....płyta prawie że nie naruszona, odpowiednio nagrana(prędkość x2.4)
     
  10. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    Jeśli problem tkwi w platinumach to po prostu zmień na vebatim i nagrywarkę na lepszą bo pewnie już pada. Na moim ite-onie gdy nagrywałem gry to jedna chodziła inna już nie z kolei następna zacinała się w połowie. Więc nie chodzi tutaj tylko o płyty i prędkość ale też o odpowiednią nagrywarkę.
     
  11. vagner

    vagner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2008
    Posty:
    410
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    A to ciekawe, ja też mam LITE-ONa, a niby do gier to one takie dobre ;D
     
  12. oczek1982

    oczek1982 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2007
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    moim zdaniem laser, x-a mam już kilka miesiecy i płytki które nagrywałem kilka miesięcy temu chodziły super a od tygodnia każe mi czyścić szmatką (płytki nie mają rys) i orginały też przestaje czytać, czasami czyta czasami nie, dzisiaj kupiłem płytę czyszczącą bo myślałem że jest brudny ale dalej to samo, trzeba wysłać do serwisu :mad:
     
  13. seba605

    seba605 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 20, 2008
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    witam
    ja mam taki problem nagrałem grą imgburnem wybrałęm prędkośc 2x ale nagrałmi 4x posiadam nagrywarke
    TSSTcorp CD/DVDW SH-S182M no i oczywiście wyskoczyło przeczysc szmatką jutro próbuje nagrać clonem CD
    co to moze byc nagrywarka jak zmienic aby nagrywał 2x a nie 4x
     
  14. Piri001

    Piri001 Guest

    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    Zmiana nic nie pomoze - te nagrywarki tak maja . Wymien naped i jazda
     
  15. myszek

    myszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2007
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Biłgoraj
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    Mam taki problem otóż tak: 2tygodnie temu kupiłem 2 płytki Verbatim DVD+R DL nagrałem 1 gre NFS PRO STREET i działa. Wczoraj kupiłem również 2 płytki te same, nagrałem i pojawiła sie rysa dosyc głęboka nie na powierzchni tylko pod warstwą plastiku. Włożyłem do napędu i po jakims czasie wyskoczył mi błąd potem znówu to samo i tak dalej. No to spróbowałem nagrać drugą płytke ale wyjąłem ją spowrotem z napędu i juz po samym włożeniu pojawiła sie ta rysa wcześniej jej nie było, nagrałem ale błąd dalej wyskakiwał. Więc nie wiem w czym leży wina czy to napęd mam Lite-On SOHW 1673s, czy to wina płyt bo wcześniej płaciłem 8zł a za te drugie 6zł (kupowałem gdzie indziej). Po włożeniu wczesniejszych do napędu w kompie nie ma żadnych rys . Pomóżcie.
     
  16. Piri001

    Piri001 Guest

    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    Rysy to wina plyty a dokladnie jej wywazenia . Jak ci sie dzieje tylko z jednym rodzajem plyt to najprawdopodobniej wina plyt
     
  17. myszek

    myszek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 21, 2007
    Posty:
    21
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Biłgoraj
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    Aha jednak nie wina płyt mam problem bo wczoraj mi napęd padł całkowicie :-\
     
  18. sprow

    sprow Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Maj 18, 2008
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    mam pytanie. dostalem wlasnie taka zle nagrana plytke (wyczysc szmatka itd). czy zrzucenie gry na twardy i nagranie ponownie moze naprawic problem? niestety nie dysponuje obrazem iso a zalezy mi na grze.
     
  19. arni100

    arni100 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 27, 2008
    Posty:
    65
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    mi zgranie na dysk obrazu gry zle nagranej pomogło ,nagrałem ją na verbatimce,prędkość 2,4 i problem znikł
     
  20. bleszynski

    bleszynski Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Maj 14, 2008
    Posty:
    15
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    moneymore
    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    mam nagrywarkę NEC 3520 po nagraniu na verbatimach ale z AZO wyskakuję ten komunikat a nagrałem na maxell-u bez azo chodzi bez problemu. co to może być czy możliwe jest żeby xbox360 nie czytał płyt z AZO
     
  21. przeo_91

    przeo_91 Guest

    Odp: Błąd odczytu: Wyczyść płytę szmatką

    Ja nagrywam na Verbatim AZO i wszystkie działają.

    PS. Mam nagrywarkę LG ;D
     
Wczytywanie...

Poleć forum