1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Bład: Open Tray/Otwórz Napęd - naprawa (gumka recepturka)

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez spike200, Grudzień 23, 2007.

  1. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Posiadasz sflashowany napęd, wkładasz kopie gry i nic się nie dzieje. Płyta kręci się, pojawia się napis Reading/Odczytywanie i po chwili zmienia się na "Open Tray/Otwórz Napęd", a gra się nie uruchamia. Słyszysz jak laser wykonuje kilka ruchów wydając przy tym dziwny dźwięk. Nie martw się nie jesteś sam, dzieje się to wielu ludziom.

    JayQue znalazł odpowiedź na pytanie, dlaczego niektóre napędy mają błąd Open Tray na kopiach zapasowych gier. Jeśli wcześniej flashowałeś napęd, oryginały ruszają bez problemu, lecz kopie zatrzymują się na napisie "Open Tray/Otwórz Napęd", to spróbuj tego.

    Powodem tego błędu jest laser, który wysuwa się na prowadnicy zbyt daleko od centrum dysku wychodząc poza nagranie, przez co napęd myśli, że aktualnie nie ma w nim żadnego dysku! Przywiązując gumkę recepturkę zaraz na końcu prowadnicy lasera, ograniczasz mu ruch, i zmuszasz go do zostania na powierzchni z nagraniem.


    Samsung


    Na tej fotografii jest pokazane jak jeden z użytkowników rozwiązał problem. Po prostu na końcu prowadnicy przywiązał gumkę recepturkę.
    [​IMG]

    Hitachi

    Po tym jak JauQue znalazł rozwiązanie na błąd Open Tray, ludzie zaczęli myśleć nad wykonaniem czegoś podobnego dla napędu Hitachi. Zrobili to samo czyli ograniczyli ruch lasera lecz trochę innym sposobem. Podziękowania dla TruboDanny za zdjęcia z naprawy. W tym sposobie jest mała różnica, Hitachi posiada mikro przycisk, który po naciśnięciu rozkazuje laserowi zatrzymać się. Musisz zrobić to samo co w Samsungu, ograniczyć laserowi ruch, by nie mógł wyjechać poza nagranie, tylko w tym przypadku musisz przykleić mały kawałek plastiku. Przycisk zostanie wtedy naciśnięty wcześniej niż normalnie, więc laser zatrzyma się zanim wyjedzie poza nagranie.
    Tu fotki:


    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Źródło : 360Mods
    Tłumaczenie: spike200
     
    1 osoba to lubi.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. aaaqqq111

    aaaqqq111 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 12, 2007
    Posty:
    126
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    operacja "gumka recepturka" udana :)

    rozebrałem po raz pierwszy xbox-a nie udało sie bez szkód (przecięty palec) ale xbox działa jak nówka a jaką satysfakcję mi to dało :))
     
  4. matisto

    matisto Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2008
    Posty:
    22
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    proszowice
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    mi też śmiga tylko sie obawiam czy sie nic laserowi nie stanie :)
     
  5. Vadreous

    Vadreous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2008
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    dziś xbox360 miał striptiz ( i trik z gumką dał rade :) ) x-czyta mi gry normalnie aż sie zdziwiłem :) thx
     
  6. mystory

    mystory Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 5, 2008
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    a dla BENQ jest cos takiego:>?
     
  7. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    Jeśli w benq masz taki problem, to otwórz napęd i spróbuj jakimś sposobem ograniczyć ruch lasera po prowadnicy, zrób zdjęcie i przyślij. Nie martw się nic nie zepsujesz
     
  8. mystory

    mystory Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 5, 2008
    Posty:
    14
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    tzn narazie mialem ten problem moze z 3 razy.. wiec nie wiem czy kombinowac...

    konsola po flashu ;p
     
  9. grzegorz0717

    grzegorz0717 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2007
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Osieczek
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    Miałem taki problem z napędem bequ i sposób z gumką zadziałał gry się wczytują.Ja zrobiłem ten sposób jak napęd wogólę przestał czytać płyty.Mi się wydaje że jak Ci się Open Tray rzadko zdarza to nie ma sensu na razie go naprawiać,bo zawsze można coś uszkodzić.Ja na przykład rozebrałem xbox i naprawiłem błąd Open Tray ale napęd mi wypadł gdy był włączony i teraz jak gram to się dość często resetuje konsola, a po zresetowaniu konsoli, napęd się wyłącz i trzeba ponownie uruchomić konsole.Nie jestem pewien czy to wina napędu czy konsoli i chciałbym się upewnić,a do tego potrzebny byłby na pewno dobry napęd,który podłączy by do xbox i jak by się nie zresetowała kosola to wina by leżała by w moim napędzie,więc jak ktoś rozbierał swojego xbox to prosił bym o pomoc.Nie chciał bym nie potrzebnie wydawać pieniędzy na napęd jak to byłaby wian konsoli.Jak ktoś chciałby pomóc to proszę o kontakt np. na gg 10533211 ;)(przy okazji mogę naprawić Open Tray) ;)
     
  10. Vadreous

    Vadreous Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 27, 2008
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    a da sie wogóle kupić napęd do x360? wymienić na inny ?
     
  11. Piri001

    Piri001 Guest

    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    Tak pod warunkiem ze masz oryginalny klucz starego napedu .
     
  12. materna13

    materna13 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 20, 2008
    Posty:
    48
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    Moja konsola na początku tez sie zacinał napąd.Ale postawiłem ja w pionie i na razie chodzi bez blokady treya . Aczkolwiek zadko mi sie zacina w pozycji pionowej.
    Na płasko to była masakra.
     
  13. q NightHunteR p

    q NightHunteR p Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2008
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    ja mam troche inny problem :( nagrałem midnight club la konsola wyczytuje plyte pisze w dashu mc la ale jak dam uruchom mam czarny ekran i nie wchodzi.sciagniete pliki byly dobre 2 razy sciaglem z roznych zrodel i to samo help ??? nagralem juz multum plyt ale tylko z ta gra mam problem
     
  14. NightmarePL

    NightmarePL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 2, 2008
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Odp: BŁĄD: Open Tray/Otwórz Napęd

    Sorry za mały OT, ale mam identyczny problem co kolega wyżej , w dashu wyświetla sie nazwa gry i achiev. ale gdy włącza się gra jest tylko czarny ekran i nie idzie dalej. Może ma ktoś jakiś pomysł na to lub wie czy np. po zainstalowaniu gry na dysku (w NXE) przejdzie dalej ?.

    Ps. Inne gry chodzą bez problemu w xdvdmulleterze pokazuje wszystko ok (PAL i SP) imgburn też o nic nie kwiczał ? (Gra to: Star.Wars.The.Force.Unleashed.PAL.X360-Allstars)

    Koniec Ot i liczę na pomoc :p
     
  15. skinny500

    skinny500 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 23, 2008
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    TG
    Przez ostatnie 3 godziny modowałem swojego hitachi. Testowałem chyba wszystkie możliwe wielkości ogranicznika i problem dalej jest. Ofc jak za bardzo zwiększyłem dystans to żadnych gier wtedy nie czytało. Zdjęcia już nie działają. Ma ktoś fotke jak to powinno wyglądać? Chociaż mojemu napędowi ten mod chyba nie pomoże :/
     
  16. obcy33

    obcy33 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2008
    Posty:
    616
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Grudziądz/Świecie
    Również dołączam się do prośby. Zdjęcia się nie łądują.
     
  17. banan47

    banan47 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2008
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    proszę o rehost obrazków, ponieważ mam ten problem
     
  18. Nafta-Katowice

    Nafta-Katowice Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 25, 2008
    Posty:
    669
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Katowice, Poland
    rehost plx
     
  19. spike200

    spike200 Memento Mori V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2007
    Posty:
    879
    Polubienia:
    80
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Krk
    Obrazki już powinny działać.
     
  20. sqbi

    sqbi Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2008
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kraków
    Operacja zakończona sukcesem. DZIĘKI !
     
  21. SoK0L

    SoK0L Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 30, 2008
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mi niestety nie działa. Próbowałem już umieszczać tą gumkę w wyznaczonym miejscu. Czasem dawałem dalej czasem bliżej, lecz problem nie znikł. Napęd dalej wydaje dziwne dźwięki i "Otwórz Napęd". Kombinowałem wczoraj chyba z 2 h i nic. Mam napęd samsung. Mogą być tego jakieś inne przyczyny, które naprawia sie inaczej niż gumką?? Jak nie to wymiana napędu chyba :/
     
Wczytywanie...

Poleć forum