1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

brak full hd po przeróbce

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez pegazus69, Październik 16, 2011.

  1. pegazus69

    pegazus69 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2011
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam
    Jakis czas temu wgrałem do napędu najnowsze lt 2.0, w ustawieniach mam ustawione 1080p, lecz mam wrażenie, że jakość jest jakaś niska... Widać piksele i te sprawy, wcześniej tego nie było. Sprawdzałem u kolegi gry wyglądają o niebo lepiej. Jaka może być przyczyna problemu? Sprawdzałem oczywiście przez kabel hdmi.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Bajo88

    Bajo88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 3, 2008
    Posty:
    75
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    moze wlozyles do innego portu hdmi kabel,u sibie w tv tak mam ze pod jednym wejsciem vga jest ****wa grafika
     
  4. uszyneq

    uszyneq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2011
    Posty:
    753
    Polubienia:
    24
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    wejscie HDMI jest każde takie same, czy ktos ma 1 czy 4 to na każdym bedzie odbierał tak samo
     
  5. sloniu

    sloniu trolololololo V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    906
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Telewizor czy monitor? Przed było lepiej?
     
  6. lamparcicho

    lamparcicho Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 4, 2009
    Posty:
    73
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    w samsungach jest hdmi/dvi i po zmianie nazwy na PC/DVI obraz przeskakuje i ustawia się tryb typowo komputerowy, często pozbawiony ulepszczaczy, także nie pisać bzdur że każde są takie same, jak się namiesza w opcjach to nie są

    edit1: btw co ma przeróbka do tego? prędzej masz zmieniony dashboard na nowszy i tutaj coś namieszali, wyłącz opcję 3d tv w ustawieniach ekranu, pokombinuj z innymi opcjami i kablami
     
  7. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    heh zacznijmy od tego co ma przeróbka do obrazu wyświetlanego heh
     
  8. uszyneq

    uszyneq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2011
    Posty:
    753
    Polubienia:
    24
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    To po co mieszac?
    Jesli sie na czyms nie zna to sie za to nie bierze bo puzniej płacz i lament !!
     
  9. lamparcicho

    lamparcicho Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 4, 2009
    Posty:
    73
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    wystarczy włączyć google i już się znasz na wszystkim :) a autor tematu niech poda więcej szczegółów bo nikt z nas nie ma magicznej kuli (po dwie co niektórzy mają :p)
     
  10. blazejp

    blazejp <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/%5Btuto V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    1839
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Przestaw na 720p bo i tak zapewne wszystkie gry w które grasz są skalowane na 1080p i różnicy i tak nie zauważysz
     
  11. sloniu

    sloniu trolololololo V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    906
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    A ja mam jedno pytanie: Co to jest tryb typowo komputerowy, pozbawiony ulepszaczy ;D hahaha lacham już:D
     
  12. pegazus69

    pegazus69 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2011
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    telewizor to samsung 40 cali więc lamparcicho może mieć racje.. Przeróbka ma to do tego, że przed oddaniem do komisu było ok, gdy dostałem konsole z powrotem obraz jest wyraznie gorszy. Kable nie były ruszane, została odpięta jedynie konsola, kable cały czas były podpięte w tv. Ustawienia również nie były ruszane. Próbowałem już wszystkich kombinacji.
    blazejp - 720p też próbowałem

    popróbuje jeszcze z innymi kablami i ustawieniami, gdzieś musi być jakaś przyczyna
     
  13. lamparcicho

    lamparcicho Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 4, 2009
    Posty:
    73
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    słoniu, jak się na czymś nie znasz, to sie nie odzywaj ;)

    btw pokaże dzisiaj znajomym Twojego posta to połachamy z Twojej niewiedzy .

    ulepszacze obrazu... już Ci wyjaśnie, będziesz wiedział na przyszłość: kontrast dynamiczny, tonacja czerni, redukcja szumów itp, zazwyczaj niedostępne w trybie komputerowym (pc mode, ale mniemam, że znasz angielski)

    obraz typowo komputerowy... obraz, który uzyskujemy przy podłączeniu np. kablem VGA, możliwy do uzyskania kablem hdmi w tv samsung (i nie tylko) poprzez zmianę ustawień w menu (edycja nazwy) i wybranie gniazda hdmi/dvi - warunek podstawowy

    doczytaj sobie na avsforum, avforum, ewentualnie hdtv.com.pl co to jest pc mode w samsungach i jak się go uaktywnia oraz czym sie wyróżnia w zależności od modelu, a potem sobie łachaj z kogo chcesz ale w tych sprawach nie ze mnie, wchodzę tutaj na forum raz na ruski rok i pomagam trochę ludzim w dziale sprzęt przy kupnie tv, także takie uwagi na poziomie gimnazjum to do kolegów, pozdrawiam

    ps: autorze tematu, pisz dalej co się dzieje to może ktoś coś poradzi
     
  14. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Mam samsunga i konsola jest podpięta pod wejście DVI/HDMI, mimo to obraz jest idealny, tak jak na pozostałych portach.

    A autor tematu niech spróbuje na innym TV.
     
  15. pegazus69

    pegazus69 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 19, 2011
    Posty:
    58
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    co do gniazd hdmi (mam 4) i w jednym po podlaczeniu xboxa wyswietlaja mi sie dodatkowe mozliwosci wyboru rozdzielczosci: standardowo 480p 720p 1080i 1080p oraz ponadto 1024x...itp po wyborze najwyzszej tzn 1366x768 obraz wyswietlany jest lepszy bez nieszczesnych pikseli ale czy mozna to porownac do fullhd to niewiem musialbym zobaczyc na innym tv
     
  16. lamparcicho

    lamparcicho Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 4, 2009
    Posty:
    73
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    mam to samo na samsungu D8000, dokładnie po tym co opisujesz poznaje, że na gnieździe hdmi/dvi pojawiają Ci się dodatkowe rozdzielczości które są dodawane przez microsoft po to, aby uzyskać rozdzielczość natywną na różnych monitorach lub telewizorach hd ready; domyślam się że masz model full hd także w opcjach wyświetlania daj rozdzielczość optymalna i powinno wybrać 1080p, jeśli obraz Cie nie zadowoli, podłącz konsole kablem VGA i wybierz 1920x1080, czerń rozszerzona

    a propos, masz w tv w opcjach regulacji ekranu wybrane 16:9 czy opcję "dopasuj do ekranu" (fit screen) ? to bardzo ważne! powinno być dopasuj do ekranu dla rozdzielczości 720p, 1080i i 1080p, dzięki temu obraz nie jest obcięty :)

    spróbuj też zmienić kolory na ycbcr709, mimo że to standard do filmów HD, wielu userów na zagranicznych forach twierdzi że ta opcja poprawia u nich jakość obrazu, u siebie preferuje ustawienie automatyczne dla kolorów na hdmi, poziom czerni standardowy a w telewizorze czerń hdmi niska (w niektórych modelach normalna bo samsung czasami to zmienia - patrz modele B sprzed 2 lat na rynek amerykański), w przypadku wybrania bt709 opcja poziom czerni hdmi w telewizorze bedzie niedostępna i tak ma byc
     
  17. mariomgf

    mariomgf Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 5, 2011
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Brodnica
    licha jakosc ;/

    witam mam bardzo podobny problem, konsola elite telewizor kupiony 3 miesiace temu samsung led tv 40" full hd za 2500zl jakosc nie powala. na poczatku bylo lepiej, jak patrze na litery na ekranie to widac piksele,nie sa dokladnie zaokraglone, w ustawieniach nic nie zmienialem, podlaczalem konsole u szwagra do samsunga plazma 40' hd ready i obawiam sie ze wyglada to lepiej niz u mnie ;/ moze jakas podpowiedz?pozdrawiam
     
  18. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    A czy na pewno xbox wyświetla full HD ?
     
  19. Ciesiel91

    Ciesiel91 V.I.P V.I.P

    Dołączył:
    Maj 31, 2011
    Posty:
    2221
    Polubienia:
    34
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Było już tyle razy wałkowane, więc nie widzę sensu w zadawaniu takich pytań i pchaniu dyskusji w tym kierunku.

    Jeśli chodzi o osoby, które narzekają na obraz - związku między przeróbką, a obrazem nie ma, więc tutaj problemu bym nie szukał. Proponuje pobawić się ustawieniami tv - jeśli ten znajduje się w salonie, to może po prostu ktoś z rodziny zmienił ustawienia na film/kino/sport itd. Spróbujcie też ustawić wysoki kontrast i obniżyć ostrość.
     
  20. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    a ja proponuje w xboxsie włączyć lub wyłączyć cos takiego jak ustawienia automatyczne (w opcjach obrazu)
     
  21. reaper12

    reaper12 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Sopot / Warszawa
    tez po przerobce Ci sie tak stalo ze piszesz "na poczatku bylo lepiej" ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum