1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

BRAK HD w monitorze z HD

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez tsunadefan, Styczeń 13, 2010.

  1. tsunadefan

    tsunadefan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 10, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Posiadam taki oto monitor 20'' monitor z tunerem T200HD - LCD z tunerem TV - Monitory | SAMSUNG Jest to SAMSUNG T200HD, z racji tego ze nie mam zbyt dużego pokoju to wybrałem go ponieważ ma wbudowany tuner przez co wiadomo mogę grac na xboxie, i tu zaczynają się schody. Po podpięciu kablami coponent HD cable pro http://shop.sector.sk/img/speed-link_xbox_360_HD_cable_pro_component_AV_opt_output_SL-2313.jpg i ustawieniu n 720p obraz sie nie zmienia! Najdziwniejsze jest to że HD pojawia mi sie na pół sekundy a jest to w momencie gdy konsola dokonuje testu na 50 Hz, jest taki błysk(w tym momencie logo xboxa w prawym dolnym rogu wyostrza sie tak, że moim zdaniem to HD;]) po czym obraz wraca do takiego stanu jaki był. Sprawdzałem już wszystkie możliwości: poprawienie ostrości kontrastu monitora, sprawdzenie wszystkich rozdzielczości w xboxie(wszystkie u mnie wyglądają tak samo 720p, 1080i i 1080p. wiem że i tak nie bede miał nigdy na tym monitorze full hd gdyż ma 1680 x 1050.

    Dodam jeszcze, że mam OPUS-a przez co sytuacja jeszcze bardziej sie komplikuje (brak hdmi) raz grałem tylko na hd odrazu po kupnie konsoli na tv rodziców bravia 32cale, do tej pory pamiętam wszystkie detaliki w RE5. Gdyby to było ps2 to bym sobie darował jakośc obrazu ale mam tu doczynienia z konsolą obsługującą m.in. 720p a nie 480p Narazie jeszcze nikomu nie udało sie mi pomóc, jedynie niektórzy sugerują że to wina tunera ale przecież nie bylo by wtedy tego momentu doskonałego obrazu który wcześniej opisywałem. Jak narazie czuję jakbym grał na konsoli playstation 2.5

    Z góry dziękuję za pomoc;]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Godzilla

    Godzilla Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Chorzów
    Jesteś pewien że nie wyświetla obrazu w 720p? Masz możliwość sprawdzenie np z poziomu menu monitora jaki sygnał jest dostarczany do monitora i ewentualnie do jakiej rozdzielczości jest skalowany?
     
  4. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12070
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Sprawdź na oryginalnym kablu z zestawu premium, lecz wątpię że to pomoże.
     
  5. bliss

    bliss Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2008
    Posty:
    124
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    btm
    probowales moze kablem hdmi -> component ? sprawdz jeszcze zakres kolorow i zmien z RGB na YCBCr709
     
  6. Godzilla

    Godzilla Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Chorzów
    Jeżeli chcesz pomóc to czytaj uważnie! Napisał wyraźnie że jego konsola nie posiada HDMI, a więc taki kabel mu nie zadziała, co do kolorów to też nie ma opcji zmiany bo brak HDMI

    Kolego Tsunadefan wydaje mi się że skaler w tym monitorze jest do d... i dlatego obraz nie jest rewelacyjny, to by tłumaczyło co napisałeś że obraz jakościowo jest ok przez pół sekundy.
    Spróbuj jeszcze tego, ustaw 720p zostaniesz zapytany czy zachować te ustawienia bla bla bla i że zostanie wykonany test 50hz, kliknij na tak zachowaj ustawienia i wtedy będzie ten test 50hz i znów zostaniesz zapytany czy obraz wyświetlany był poprawnie kliknij NIE.
    No i oczywiście ustawiłeś w puszce tego kabla HDTV?
    Napisz co i jak.
     
  7. bliss

    bliss Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2008
    Posty:
    124
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    btm
    bleh... faktycznie, jak sam widzisz bylo juz pozno...
    tsunadefan,a probowales cos innego podlaczyc do tego monitora na component, w ogole piszesz ze grales na jakiejs tam 32' TV- jak teraz pod niego podpinasz sa takie same cyrki ?
     
  8. tsunadefan

    tsunadefan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 10, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Kumpel mówi że jakbym podłączył x-boxa do monitora tym kablem to by było git Kabel VGA HQL - BigBen Jednak tu sie nasuwają 2 problemy: cena kabla i to iż konsolę mam podłączoną do kina domowego a zapomoca tego kabla bede miał chyba tylko dźwięk z monitora. Godzilla---> czy zauważyłbyś hd gdybyś grał w assasyna a czułbyś jakbyś grał na ps2? To napewno nie jest HD. Zazwyczaj kieruję się tym logiem x-boxa w prawym dolnym rogu jest u mnie ono lekko rozmazane a z tego co wiem w 720p czy 1080 to takie gówienko powinno być jak żyleta, no też tak miałem jak wam mówiłem ale przez te pół sekundy. W sumie jakbym kupił ten sam monitor bez hd to by nie było chyba różnicy tyle że miałbym teraz 300zł w kieszeni. Bliss---> tak grałem jak testowałem konsole na telewizorze rodziców zwyczajny lcd Sony bravia i tam sie gra zajeb*ście nie ma cyrków, jak starzy wyjeżdżają to odpinam konsole i gram u nich ale potem zazwyczaj mam szlaban hehe bo korzystam z ich tv. Ostatnio się przestraszyłem bo miałem blad z serii E informujacy o niepodlaczonych kablach jak nalezy. Dlatego wolę nie ryzykować. Ile tak można! Mam u siebie kino ładny monitor jeszcze to hd i byłoby super. Bo jak narazie jak zapraszam kupli na granie np w dragon age to mówią że na pc grafika jest o wiele lepsza, a czy tak jest w rzeczywistości? No właśnie...
     
  9. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12070
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Co do ostatniego zdania grafika na PC jest dużo lepsza. W dragon age to na 100%:D
     
  10. ShapRee

    ShapRee Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2009
    Posty:
    17
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Też mam ten monitor Samsung T200HD 20' i powiem Ci że ja osobiście gram na opcji "Rozdzielczość optymalna" bo tylko wtedy grafika wygląda najładniej i leci na rozdzielczości monitora. Jak ustawie 720p to wygląda to jakbym grał na rozdzielczości 640x480 .. pixel na pixelu, straszna tandeta, aż oczy bolą :D
    No i gram na kablu HDMI, ale powiem Ci że są (moim zdaniem) niewielkie, trudno zauważalne różnice miedzy componentem HDTV a kablem HDMI :) może to wina monitora.. nie wiem :)

    No i wiadomo .. na PC zawsze gra będzie ładniejsza od tej z konsoli (więcej filtrów), no ale za to gry na konsole zawsze chodzą tak samo płynnie czego nie da się powiedzieć o PC'towych :p
     
  11. Godzilla

    Godzilla Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Chorzów
    Kolega ShapRee ma rację, ustaw sobie w opcjach na rozdzielczość optymalną bo kiedy ustawiasz 720p czy 1080p to żadna z tych rozdzielczości nie jest optymalna dla twojego monitora który to ma rozdzielczość optymalną 1680 x 1050 (720p i 1080p to standardy w TV nie w monitorach) i wtedy działać musi skaler w Twoim samsungu który widocznie nie za dobrze sobie z tym radzi. Zresztą nie wiadomo jaki dobry skaler miał by ten monitor, to zawsze obraz będzie najlepszej jakości w rozdzielczości optymalnej, bo jest w proporcjach 1:1 czyli piksel w piksel.
     
  12. tsunadefan

    tsunadefan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 10, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    To gdzie powinienem znaleść opcję na rozdzielczosć optymalną? Czy to znaczy ze nie bede miał hd w monitorze?
     
  13. Godzilla

    Godzilla Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Chorzów
    Wydaje mi się że masz starszą wersję dasha w której nie było opcji rozdzielczość optymalna więc musisz zrobić upgrade, i dlaczego miał byś nie mieć HD? HD zaczyna się od 1280×720 a twój monitor ma wyższą rozdzielczość.
     
  14. KrystekxDD

    KrystekxDD Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2009
    Posty:
    314
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    a od ktorej wersji dasha mozna ustawic rozdzielczosc optymalna?
     
  15. Godzilla

    Godzilla Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Chorzów
    Nie jestem pewien ale chyba od przedostatniej.
     
  16. tsunadefan

    tsunadefan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 10, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ale ostatnio aktualke instalowałem bo mi left4dead 2 nie chciał działac, czyli co za nowy upgrade czy co? A moze mówię o czymś innym?
     
  17. kozak71

    kozak71 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    158
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    71
    powiem tak, że mam ten sam monitor/tv, podłączone hdmi za 30 zeta z media, obraz ustawiony w konsoli na 1080p i wszystko wygląda normalnie, tzn tak samo jak na drugim tv samunga 32 calowym, który stoi w salonie, do tego sąsiad ma takiego samego samsunga jak ja, podłączonego kablem od M$ i też wszystko git, może trafiłeś poprostu na wadliwy egzemplarz...
     
  18. tsunadefan

    tsunadefan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 10, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czyli co mam iść z reklamacją i powiedzieć "chce nowy monitor bo w tym hd nie działa"?
     
  19. KrystekxDD

    KrystekxDD Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 28, 2009
    Posty:
    314
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    mozesz uzasadnic to tym ze sasiad ma ten sam idealnie model co ty i obraz przy tych samych ustawieniach i podlaczonym tym samym kablem do xboxa u niego jest o wiele wyrazniejszy
     
  20. kozak71

    kozak71 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2009
    Posty:
    158
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    71
    moim zdaniem tak, warto spróbować, ewentualnie wczesniej skocz do jakiegoś kumpla z monitorem niech podłączy swojego Xa czy PS3 i sprawdz jak u niego to wygląda, bo jak mówie, u mnie wszystko działa normalnie
     
  21. Godzilla

    Godzilla Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2009
    Posty:
    68
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Chorzów
    Trochę mi głupio bo teraz mi tak do głowy przyszło, że ta opcja z optymalną rozdzielczością jest tylko przy HDMI bo na logikę to skąd ma konsola wiedzieć jaka jest optymalna rozdzielczość przy component.
    Żebyś z tym monitorem tak nie latał jak wariat i nie robił sobie siary to upewnij się podłączając jakiś inny sprzęt przez component np odtwarzacz DVD z upscalingiem.
     
Wczytywanie...

Poleć forum