1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Brak klucza w nietykanym napędzie Samsung

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez MikiSerwis, Luty 12, 2011.

  1. MikiSerwis

    MikiSerwis Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam ! Trafił mi się dość nie typowy przypadek . Mam konsole która nie była nigdy tykana pod żadnym względem . Jest w niej napęd samsung ms28 . Po podłączeniu konsoli okazuje się że napęd widzi każdą gre jako kopie gdzie wykładany był oryginał . Podmiana lasera i nadal to samo , diagnoza jedna brak klucza napędu . Po podłaczeniu i zgraniu firmware w JungleFlasher pokazuję klucz jako same zera i że firmware jest uszkodzone . Podjeło próbe naprawy i niby jest jakiś klucz . Niestety nie działa na nim . Pokazało jeszcze 3 inne klucze lecz na nich też nie działa . Firmware jest oryginalne ale wgranie LT też nic nie daje . Konsola wcześniej napewno nie była grzebana i napęd jest od tej konsoli . Miał może ktoś taki przypadek ?

    Log z JungleFlasher :


    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    JungleFlasher 0.1.78 Beta (183)
    Session Started Fri Feb 11 23:48:08 2011

    This is a 32 bit process running on 2 x 32 bit CPUs
    portio32.sys Driver Installed
    portio32.sys Driver Started, thanks Schtrom !
    Found 2 I/O Ports.
    Found 1 Com Ports.
    Found 1 windows drives C:
    Found 0 CD/DVD drives

    Loading firmware file C:\Documents and Settings\Miki-Serwis\Pulpit\SAWAJKOP.BIN
    MD5 hash: 8133027f30ff26bc14fb07f317a2a0b4
    Inquiry string found
    Identify string found

    Scanning sector 0x4000 for keys

    0x401A BBBBBBFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
    0x4044 BBBBBBFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
    0x406E BBBBBBFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
    0x4098 BBBBBBFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
    0x40C2 BBBBBBFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF
    0x40EC C17590F623E3624107ECFC37C4A4AC28
    0x4116 EC6FF02C668F7170E1906645BE865141
    0x4140 40B9D4F61056525AD217462C24BFAF77
    0x416A 00000000000000000000000000000000
    10 keys populated

    0x40EC C17590F623E3624107ECFC37C4A4AC28 x 1
    0x4116 EC6FF02C668F7170E1906645BE865141 x 1
    0x4140 40B9D4F61056525AD217462C24BFAF77 x 1
    Drive key @ 0x416A 00000000000000000000000000000000
    Firmware Osig: [TSSTcorpDVD-ROM TS-H943Ams28]
    Firmware is: Stock
    Loading firmware file C:\Documents and Settings\Miki-Serwis\Pulpit\SAWAJKOP.BIN
    MD5 hash: 8133027f30ff26bc14fb07f317a2a0b4
    Inquiry string found
    Identify string found



    Koniec


    Drive key @ 0x416A 00000000000000000000000000000000 czyli ten który powinien być jest uszkodzony , idzie go obliczyć na podstawie tamtych kluczy ?

    Usterka powstała gdy napęd był podłaczony tylko napieciem do konsoli przez jakąś 1H a kabelek sata był odłączony . Co tu teraz zrobić ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Taka sytuacja nie jest mozliwa. Sprawdzales konsole czy czytala plyty zanim sie za nia zabrales?

    Sprawdz wersje dasha w.ustawieniach bo moze da sie wyciagnac klucz z plyty.

    Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
     
  4. edgorek

    edgorek Banned

    Dołączył:
    Listopad 21, 2007
    Posty:
    173
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Szczecin
    Miałem kiedyś podobny przypadek z napędem benq. Gry normalnie działały(oryginały jak i kopie) natomiast klucza za nic nie dało się odczytać.
    JungleFlasher,Dosflash.
    Jakiś widoczni błąd hardware.
     
  5. MikiSerwis

    MikiSerwis Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    na 100% nie tykana , wczesniej nie sprawdzałem , Jtag już się zrobić nie da , czeka mnie chyba wlutowanie innego cpu i nand ...
     
  6. Brabus535

    Brabus535 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2008
    Posty:
    217
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa

    miałem kiedyś taka akcje z klientem co twierdził że konsola nówka i nie ruszana.Walczyłem z tym dobry tydzień bez skutku . Po jakimś czasie wyjaśniłem mu że cudów nie ma i albo powie prawdę albo konsola złom. Wyszło szydło z wora i się przyznał ze ktoś spaprał sprawę.Nie ma opcji żeby konsola z prawidłowym kluczem widziała gre jako kopie. Zrobiłem setki takich napędów i nie opowiadam bajek przeczytanych na innym forum tylko stwierdzam fakt. Kolega Dexter też chyba wie co mówi wiec nie wydaje mi się że coś w tym temacie zdziałasz.Na twoim miejscu sprawdził bym jeszcze sam programator,xecutera czy co tam urzywasz do flasha.

    Usterka powstała gdy napęd był podłaczony tylko napieciem do konsoli przez jakąś 1H a kabelek sata był odłączony . Co tu teraz zrobić ?

    Akurat ten fakt nie ma najmniejszego znaczenia w tej sytuacji więc nie sugeruj się tym że sata było wypięte. Jedyna opcja jest taka że po prostu miałeś wielkiego pecha i napęd się zesrał zanim go zdążyłeś odczytać.
     
  7. MikiSerwis

    MikiSerwis Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jutro przedstawie sytuacje klientowi i zaproponuje wymiane CPU
     
  8. Brabus535

    Brabus535 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2008
    Posty:
    217
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Warszawa

    no innego wyjścia nie ma chyba że chce sobie filmy oglądać albo doniczke zrobić :)
     
  9. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    jaja z odczytem zdarzaja sie w liteonach szczegolnie - jesli naped zostal zjarany, to moze wogolnie nie dac sie zrobic odczytu. Nawet po MRA. Problemy sa tez przy odczycie ze sprawnego napedu z LT i MRA - juz trafily mi sie takie napedy. W czesci nie dalo sie odblokowac pamieci, w innych po poprawnym odczycie jungle wywalal parse failed. Napedy dzialaja tak jak przed tem na zwyklyhm LT.
     
  10. MikiSerwis

    MikiSerwis Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2011
    Posty:
    7
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Konsola już działa , wymiana cpu i nand z napędem pomogła ... Z racji że to stały klient , a nie wiadomo kto zawinił to naprawe miał gratis ...
     
Wczytywanie...

Poleć forum