1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

chcę przerobić xboxa liteon v3 - pytanie

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez kaziu_yo, Styczeń 22, 2010.

  1. kaziu_yo

    kaziu_yo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Da się to zrobić bez CK3 ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. deffc0n

    deffc0n Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2007
    Posty:
    426
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    -==P0LAND==-
    Pewnie ze sie da ;)
     
  4. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    da się
    ale trzeba napęd rozebrać ,przecinać ścieżki i trochę lutowania jest
    ale jak się nie boisz lutownicy to do dzieła :D
     
  5. kaziu_yo

    kaziu_yo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  6. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    oba poradniki są dobre :D

    jeden jest wzorowany na tym drugim

    nie baw się tylko w klejenie scieżek tylko
    je później pożądnie zlutuj po odczytaniu klucza

    Powodzenia

    .
     
  7. kaziu_yo

    kaziu_yo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    heh domyśliłem się że jeden jest wzorowany na drugim. Mam jeszcze kilka głupich pytań, mianowicie:

    1. nie da się odczytać klucza i później sflashować napędu bez kontrolera sata, mam wejście sata na płycie głównej w kompie ale i tak będę musiał zaopatrzyć się w taki kontroler?

    2.nie posiadam Connectivity Kit v3 ani innych specjalistycznych urządzeń, chce przerobić xboxa oczywiście jak najmniejszym kosztem.

    Wystarczy konwerter skonstruowany według tego

    [​IMG]
    lub tego schematu:)
    [​IMG]
     
  8. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    do v3 nie potrzebujesz żadnego z tych układów na fotkach

    zrób to tak jak jest opisane w poradnikach

    .
     
  9. kaziu_yo

    kaziu_yo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Pożyczyłem od znajomego taki oto kontroler
    SIL 3512
    SIL 3512 - Szukaj w Google .
    Nie wiem czy jest na chipsecie via czy nie. Jutro albo jeszcze dzisiaj mam zamiar spróbować przerobić xboxa. Dam rade na nim odczytać klucz z mojego lite-ona czy lepiej od razu kupić kontroler via na allegro?
     
  10. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    SIL czyli Silicon Image - to jak sama nazwa wskazuje nie jest VIA :)
    zawsze możesz spróbować czy da radę ,ale pełną kompatybilność z
    wszystkimi napędami ma tylko VIA 6421a i można go kupić za ~25 zł
    na ebayu z wliczoną juz przesyłką do PL
    (jedyny /-/ tego rozwiązania to to ,że trzeba czekać 2 tygodnie na przesyłkę).

    .
     
  11. deffc0n

    deffc0n Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 5, 2007
    Posty:
    426
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    -==P0LAND==-
    Litek idzie na kazdym kontrolerze ja uzywam intela ;)
    Oczywiscie pod najowszym JF.
     
  12. kaziu_yo

    kaziu_yo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    No więc mam już rozkręcony napęd z wyjętą płytką. Zaznaczyłem w których miejscach zatrzeć ścieżki. Ostatnia rzecz co do której mam wątpliwości to skąd wziąć GND i 3,3v aby przyłożyć do tych punktów, bo w tych poradnikach tego nie ma... wszędzie ten CK3 którego nie posiadam.

    Jeśli zrobię to takim sposobem jak na tym obrazku to będzie wszystko wporządku?
    [​IMG]

    Jeśli tak to jeszcze jedno pytanie, mianowicie które kable w tej wtyczce odpowiadają za GND i 3,3v?
    W internecie znalazłem dwa różne schematy i nie wiem

    [​IMG]
    [​IMG]

    Co o tym myślicie? Pozdrawiam:)
     
  13. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7159
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    widze moje fotki :p Masz na nich zaznaczone jak byk gdzie jest 3,3v i gnd :p
     
  14. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    oba schematy z gnd i 3.3v są dobre
    na drugiej fotce masz widok gniazda od tyłu w DVD
    a na trzeciej widok wtyczki z przodu jak ją obrócisz
    żeby włożyć do gniazda to wszystko sie zgadza :D

    tylko nie bardzo rozumiem po co ci to 3.3V skoro
    w poradnikach masz narysowane jak połączyć
    na płytce kabelkiem żeby już było to 3.3V ! bez żadnych igieł :D
    czy na pewno wiesz co robisz ?

    .
     
  15. rosolak100

    rosolak100 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    47
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Poznań
    a nie lepiej dać konsole do "serwisu" zapłacić pare złoty i niemartwić się czy taki kabelek i czy taki schemat jest dobry?:)
     
  16. mistrzmtb

    mistrzmtb Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2009
    Posty:
    726
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Zielona Gora
    Dokładnie, jeżeli nie boisz się lutować i umiesz to robić to zrób samodzielnie, a jak nie umiesz lutować to oddaj do serwisu :p
     
  17. kaziu_yo

    kaziu_yo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    ano właśnie nie zwróciłem uwagi ża tam jest widok gniazda z tyłu:) Myślałem że na tych dwóch obrazkach jest wtyczka.


    No to najwyższy czas sie przyznać że to nie ja miałem lutować tylko mój brat i stąd tyle pytań bo musiałem mu wszystko wytłumaczyć... ale mniejsza z tym.

    zrobiliśmy tak jak mówił Qazimodo czyli prawie tak jak na tym obrazku, (pstryczek też daliśmy)
    http://www.fototube.pl/pictures/loeboeard.jpg

    Pierw sprawdzałem na nowym kompie z win7 to DosFlash_V1.8 tak jakby widział mój kontroler sata, ale jak włączyłem do tego xboxa to wszystko sie zawieszało...
    Później sprawdziłem na starym kompie z win xp to w ogóle w DosFlash V1.8 nie pokazywało żadnych portów sata tak jakby nie widziało tego kontrolera.

    Po dwóch godzinach zabawy zdenerwowałem się
    i
    wypiąłem go całkiem, podłączyłem lite-ona do pierwszego lepszego Sata na płycie na nowym kompie, włączyłem ixa i DosFlash_V1.8 i odrazu status 0x72, pstryknąłem tym pstryczkiem i READ FLASH. Wszystko poszło elegancko za pierwszym razem.

    Plik zapisałem jako key.bin zajmuje dokładnie 262*144 bajtów :DD

    Mam nadzieje że wszystko jest jak na razie w porządku. Jutro albo pojutrze jak będzie brat to odlutujemy te kabelki, zrobie spofa i go jakoś wgram.:DD pozdrawiam
     
  18. kaziu_yo

    kaziu_yo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    robię spoofa w taki sposób:
    -Włączam JungleFlasher v0.1.70 Beta (86)
    -klikam na Open Source Firmware i otwieram key.bin który sczytałem z mojego liteona pojawia się taki (czyli mój) dvd key: 37633FCE5EF307D20EA40DCEE7A0327A
    -klikam na Open Target Firmware i otwieram ix-lt-934.bin, pojawia się taki dvd key 77777777777777777777777777777777
    -następnie klikam na spoof Source to Target i w obu okienkach pojawia się taki sam dvd key;d
    - i save to file

    Piszę bo chcę się upewnić czy wszystko idzie dobrze. W poradnikach występowały takie pliki jak key.bin, inquiry.bin, identify.bin oraz dummy.bin czemu u mnie takich nie ma?
    DosFlash64 zapisał mi tylko jeden plik jak sczytywałem klucz (nazwałem go key.bin).

    I jeszcze jedno pytanko czy ten klucz który sczytałem tak jak napisałem w poprzednim poście jest na 100%% dobry czy powinienem coś powtórzyć? Pozdrawiam:)
     
Wczytywanie...

Poleć forum