1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Chinch czy Scart - co lepsze do telewizora SD

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Acerek, Grudzień 16, 2009.

  1. Acerek

    Acerek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Malbork
    Witam,mam stary telewizor,ale nie wiem czy Chinche czy Scartem podłączyć xboxa,co będzie wyglądało lepiej ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    Kabel CINCH (Composite Video) przesyła zespolony sygnał wizyjny (info o luminancji, chrominancji) więc musi być on dodatkowo dekodowany. Wadą zespolonego przesyłania sygnałów luminancji i chrominancji jest mało ostry obraz będący rezultatem węższego pasma przenoszenia sygnału luminancji i gorszej pracy dekodera kolorów (sygnał chrominancji). SCART przesyła sygnały niezależne RGB więc sygnał masz najmniej obciążony zniekształceniami i zakłóceniami a dzięki możliwości oddzielnego sterowania wzmacniaczy chrominancji (RGB), pozwala uzyskać wysokiej jakości obraz.
     
  4. Brygada_RROD

    Brygada_RROD Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    moim skromnym zdaniem granie na telewizorze CRT mija sie z celem, roznica w grafice jest kolosalna lepiej nie psuc sobie efektu i zrobic wszystko by dorwac chociaz monitor 22".
     
  5. neoandrew

    neoandrew XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2009
    Posty:
    375
    Polubienia:
    13
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Jak widać nie pytają cię o twoje zdanie na temat jaki telewizor, ale jak połączyć - nie każdy ma możliwość aby zdobyć nawet te 22 cale, choć nie wiem skąd wiesz że ten crt nie ma 22 cali...
    Oczywiście lepszym wyborem jest podłączenie za pomocą SCART.
     
  6. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    przeciez scart w xboxsie idzie jako przejsciowka po chinchach
    wg mnie bedzie o samo
     
  7. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    Widze, ze "szlachcie" tez zdazaja sie proste wpadki.

    To, ze w zestwie daja tylko przejsciowke composite/scart to nie znaczy, ze takich kabli do xboxa niema.

    Tu mamy oryginal od M$:

    XBOX360 Advanced AV Cable (SCART) - gramer.pl


    A tu jego tansze wersje:

    Okablowanie Scart AV do XBOX 360 długi (848519906) - Aukcje internetowe Allegro

    Kabel RGB AV 5.1 Optical SCART do XBOX360 XBOX-360 (847085367) - Aukcje internetowe Allegro

    KABEL EURO Z WYJ. OPT. XOX 360 - NOWY SPEKTRUM (845811759) - Aukcje internetowe Allegro
     
  8. .matt

    .matt Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2009
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wwa
    W takim razie taki kabel poprawi jakość w stosunku do kabla z zestawu (composite) ?
     
  9. HunterPL

    HunterPL Banned

    Dołączył:
    Listopad 8, 2009
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    jak czytam takie posty to mi się płakać chce ile ty masz lat człowieku ??? kineskopowe(telewizory,monitory) mają najlepsze kontrasty choć bardziej dają po oczach obraz jest wyraźniejszy niż na LCD , monitorach klasy B+

    byłeś kiedyś na pokazach albo zawodach w grach komputerowych tam 60% na monitorach CRT gra chyba na najlepszych LG Flatlonach

    jak nie masz funduszy śmiało graj na tym TV podepnij przez composite ;]

    chyba że masz już TV jakiś przedwojenny :D to wtedy zainwestuj w coś nowego

    pozdro
     
  10. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    Tak.

    No chyba, ze trafisz na jakas wyjatkowo nieudana, tandetna chinszczyzne za pare zlotych gdzie w srodku zamiast podlaczen pod odpowiednie piny wszystkich skladowych sygnalu podlaczono dla sciemy tylko sygnal composite pod odpowiedna nozke to efekt moze byc inny od zamierzonego :D


    Skoro jestes takim znawca to czemu doradzasz podpiecie TV najgorszym z mozliwych sposobow (dobrze, ze przez antene sie juz nie da!) ?
    Jesli sie nie znasz to sie nie wypowiadaj bo zle doradzasz.

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Composite_video

    http://pl.wikipedia.org/wiki/SCART

    Acerek - chcesz lepszy obraz? Podlacz przez scart.
     
  11. VESPERUS

    VESPERUS Banned

    Dołączył:
    Listopad 7, 2009
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wolsztyn
    tinOFbeer to jest odpowiedz na pytanie .matt ???
     
  12. Ohara

    Ohara Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 3, 2008
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    tak to jest odpowiedz na jego pytanie
     
  13. HunterPL

    HunterPL Banned

    Dołączył:
    Listopad 8, 2009
    Posty:
    46
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0

    a ty musiałeś z wikipedi korzystać ? nie no sorry tu pojechałem wiedziałem że scart lepszy tam po prostu napisałem z rozpędu
     
  14. .matt

    .matt Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2009
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wwa
  15. .matt

    .matt Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2009
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wwa
  16. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    jestem elektronikiem/serwisantem rtv z wyksztalcenia i zamilowania wiec daruj sobie..

    dalem linki do wikipedi zeby mozna bylo sobie sprawdzic, ze jest tak jak mowie i dlaczego tak jest

    Przez euro przesylany jest tez dzwiek stereo. Dodatkowo w kablu jest cyfrowe wyjscie optyczne do podlaczenia z kinem/amplitunerem.

    Ja ich nie produkowalem ani nie testowalem wiec sie nie wypowiem a co do dostepnosci w w/w sklepach to tez pojecia nie mam.
     
  17. ms_crew

    ms_crew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2009
    Posty:
    298
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Wiec jezeli to jest pelny SCART to jest tez nim przekazywany sygnal COMPONENT (RGB - YPrPb) czy tak?? Czy po podlaczeniu takim kablem mozna zmienic rozdzielczosc na wieksza (720i lub 1080i) tak jak to jest w przypadku kabla COMPONENT??

    EDIT
    zalaczam schemat kabla EURO SCART. Wychodzi z tego ze 6 koncowek kabla COMPONENT (Y, Pr, Pb, VIDEO, Audio L, Audio R) wystepuje normalnie w kablu EURO SCART.
    Czyli taki pelny scart powinien dzialac tak jak kabel COMPONENT (jezeli oczywiscie TV ma mozliwosc przelaczenia wejscia EURO na COMPONENT.

    Pisze to poniewaz mam taki TV kineskopowy 32" (mozliwosc przelaczenia EURO w COMPONENT) i zastanawiam sie teraz jaki kabel kupic:

    COMPONENT + PRZEJSCIOWKA
    lub
    PELNY SCART

    Co radzicie?? Na jakim kablu bede mial lepsza jakosc??
    PS
    Ale sie spisalem :)
     
  18. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    1.Nie
    2.Nie
     
  19. neoandrew

    neoandrew XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 18, 2009
    Posty:
    375
    Polubienia:
    13
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Odezwę się jeszcze raz w temacie a nie planowałem.
    Otóż SCART w twoim wypadku będzie lepszy jednak pod postacią cinch możesz mieć composite video (jeden żółty cinch) lub component (trzy kable zielony, czerwony, niebieski czyli YPbPr ) więc nie myl tych kabli czasem. Do x'a dodają także przejściówkę cinch -> euro w którą wchodzi kabel composite i 2 od audio, czyli nie ma sensu z niej skorzystać bo wtedy tracisz walory złącza euro nad composite, musisz kupić kabel od razu z x'a na euro.
    Mimo, iż euro pozwoli ci na lepszy obraz to jest to już dość stare złącze i w żadnym wypadku nie obsłuży ci już component video, ja mam np. kabel do x'a z 6 zakończeniami composite, audio l, audio p i 3 kable od YPrPb, a na wtyku mam przełącznik właśnie na tv lub hdtv tyle że hdtv działa tylko z kablami YPrPb, więc podsumowując jesteś skazany na euro bądź cinch tylko w jakości sd, bo jeśli nie masz hdmi to musiałbyś mieć wejścia YPrPb w tv a to łącze już zapewnia taką jakoś jak hdmi jednak jest uzależnione od jakości użytego kabla.
     
  20. tinOFbeer

    tinOFbeer Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2008
    Posty:
    147
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Breslau
    NIE!!! To nie jest tak.
    Zlacze Scart nie przesyla oficialnie sygnalu component!!
    Jedynie niektorzy producenci odtwarzaczy dvd, tunerow sat oraz przystawek STB wprowadzili w swoich urzadzeniach mozliwosc zmiany sygnalu (w menu urzadzenia) RGB na YPbPr i w takich przypadkach sygnal komponentowy wyprowadzany jest z takiego urzadzenia przez piny, które są oficjalnie zarezerwowany dla sygnalow Red, Green, Blue.

    Pierwsza przejsciowka nie da ci nic poniewaz sluzy do wpiecia do wlasnie takiego urzadzenia o ktorym pisalem (przeczytaj dolkadnie opis aukcji) a xbox nie ma gniazda scart.

    Drugi kabel jak najbardziej bedzie dzialal ale jak juz pisalem sygnal nie jest componentowy a jedynie RGB ale zawsze lepsze to niz composite.
     
  21. ms_crew

    ms_crew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 5, 2009
    Posty:
    298
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Tylko ze wlasnie w moim TV jest taka funkcja. Moge zlacze AV3 przelaczyc w tryb COMPONENT (AV3 COMPONENT). Wiec czy jak uzyje xboxowego kabla COMPONENT i tej przejsciowki ktora podalem wyzej bedzie dzialalo??

    PS
    Czy jest duza ronica w wyswietlaniu obrazu miedzy pelnym gniazdem SCART a chinch??

    EDIT
    Ale jaka jest roznica w ktora strone idzie sygnal jezeli oba uzadzenia dzialaja w trybie COMPONENT?
    Z reszta we wtyczce SCART jest tylko sygnal RGB IN a niema RGB OUT
     
Wczytywanie...

Poleć forum