1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Chłodzenie Xboxa.

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Under555, Listopad 1, 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Under555

    Under555 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2009
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witajcie, kilka dni temu zainestowałem trochę kasy w dobrego Xboxa. Premium Jasper z JTAGIEM. Kupa kasy jak dla mnie tzn. oferta była atrakcyjna ale to dla mnie i tak sporo.

    Jak schłodzić Xboxa 360? A no kilka sposobów jest:
    1. Dołączane chłodznie na tył korzystające z zasilania Xboxa - potrafi coś tam w Xklocku poprzypalac.

    2. Podstawka chłodzaca do lapka - bezsens.

    3. Samoróbka.

    No właśnie. Chciałbym,żeby:
    1. Była złożona z kilku wentylatorów dobrej jakości - używki bym ustrzelił jakieś fajne.
    2. Potencjometr w funkcją OFF
    3. Zasilanie zewnętrzne najlepiej po prostu podpinane do gniazdka.

    Co o tym sądzicie? Da się zrobić? Dam rade samo to zrobić? Nie znam się w ogóle na elektronice...
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Darcik

    Darcik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2011
    Posty:
    273
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Wywal napęd, na gpu wstaw radiator alu z cpu (do kupienia za 15-20zł) przesmaruj cpu i gpu arctic silverem 5 (pasta)
    Uszczelnij tunel, jak chcesz możesz wymienić wyjce tylnie na komputerowe, ja używam noiseblockerów: NB-BlackSilentFan 60mm | Noiseblocker
    Kabel rozcinasz, gdzie plus i minus masz pokazane na filmiku tego niemca: https://www.youtube.com/watch?v=6QMZbwSPy60 Zamiast ciąć kable wentylatorów kup sobie przełużki 3pin w sklepie pc za 2zł.
    Z tyłu możesz wyciąć metalowe kratki z obudowy.

    Co do noiseblockerów: Nie przepychają one tyle powietrze co oryginalne (za to przy 65% ustawionych w fsd są niesłyszalne) dlatego konieczny będzie wspomagacz na góre budy w postaci 120mm+ wentylatora.

    Na górę też kupujesz noiseblockera lub jakąś noctuę (np. model 140mm Noctua.at - sound-optimised premium components "Designed in Austria"! ), wycinasz dziurę w obudowie (ja to robiłem dremelem bo na otwornice szkoda mi było kasy), kupujesz śruby, nakrętki, skręcasz.
    Zasilanie 12v bierzesz z napędu. (ponownie możesz kupić przejściówkę do wentylatora zamiast rozcinać kabel oryginalny)

    [​IMG]

    I gotowe, xbox stanie się nie dość że totalnie bezgłośny to i temperatura nie przekroczy 50 stopni nawet po wielu godzinach gry.


    Koszt operacji 120-140zł. Za napęd weźmiesz 100 więc dużo nie trzeba dokładać.

    A i jeszcze coś, jak wymontujesz napęd to wsadź zworkę w dwa piny od dołu po prawej, pozbędziesz się mrygania na panelu.
    http://i3.photobucket.com/albums/y64/faranheit/No_DVDROM_bridge.jpg
     
  4. Xbox 360 fan

    Xbox 360 fan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2009
    Posty:
    138
    Polubienia:
    35
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Wielkopolska
    A ja nie wiem po co dodatkowe chłodzenie do xboxa z jasperem.
     
  5. Apacer

    Apacer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2008
    Posty:
    897
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polkowice
    Dokładnie, zmiany radiatorów nie potrzeba. Jeśli już, to wywal oryginalny wentylator, a w jego mniejsce wstaw dwa wydajniejsze, poprawa osiągów będzie.
     
  6. Darcik

    Darcik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2011
    Posty:
    273
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    GPU jaspera na fabrycznej 'blaszce' spokojnie dochodzi do 70 stopni, jak jest możliwość niewielkim kosztem zbicia tej temperatury o ponad 20stopni to dlaczego nie.
    Nie wymaga to żadnych skomplikowanych operacji.
     
  7. Under555

    Under555 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2009
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Posłuchajcie, a jakie dokładnie wstawić wentylatory? jakich kabli użyć ? Trzeba obudowe otwierać?
     
  8. Darcik

    Darcik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2011
    Posty:
    273
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Normalne pecetowe, na tył wchodzą 60-tki. Konsole oczywiście że musisz otworzyć.

    Tak to u mnie wygląda:
    Wszystkie potrzebne rzeczy masz w pierwszym poście wypisane, gdzie plus/minus, jakie kable.

    [​IMG]


    [​IMG]
     
  9. Under555

    Under555 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2009
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    A nie dało by się tego zrobić bez usuwania napędu?
     
  10. dymekk208j

    dymekk208j Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2011
    Posty:
    199
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Koszalin
    Wszystko można, tylko coś za coś.
     
  11. Under555

    Under555 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2009
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Co za co? :p

    Generalnei to szukam wkskazówek, zdjęć a to wszystko podam jednak komuś kto się zna - informatykowowi albo coś. Sam kupię tylko wenty.
     
  12. MrDraiger

    MrDraiger V.I.P V.I.P XBOX MANIAK

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2009
    Posty:
    2859
    Polubienia:
    334
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Miasto:
    Inowrocław
    Ale z was forumowicze, dlaczego nikt mu nie napisał że to nie ma sensu ?

    Jaspery są wolne od rroda, od przegrzewania się, whatever, sam 10h pod rząd przegrałem w Fable 2 i nic xboxowi nie było, jak masz przerobić i nie używać napędu to tym bardziej. Jak nie masz na co kasy wydawać to nie wiem, wspomóż biednych, kup komuś (lub sobie) prezent, czy kup oryginała... Nie ma sensu wydawać kasy na dodatkowe chłodzenie Jaspera, co Ci da zbicie 10*C czy więcej, skoro bez tego i tak konsola się nie spali? Wrzuć na luz, nie ma sensu w tym się babrać. Rozumiem Xenona tak ratować, ale jaspera...
     
  13. Under555

    Under555 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 16, 2009
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    W takim razie bardzo się cieszę :)

    Kupiłem (jeszcze mi nie przyszła) Xboxa z najnowszym JTAGIEM oraz najnowszym Extreme. Napędu wolałbym nie wywalać ponieważ skopiuję sobie kilka kopii bezpieczeństwa w ten sposób na dysk to po pierwsze a po drugie może czasem jakis kumpel podrzuci jakąś kopię ;)
     
  14. Johny8564

    Johny8564 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2011
    Posty:
    110
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
  15. KamileQ

    KamileQ Banned

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2008
    Posty:
    797
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Wieliczka
    Właśnie miałem pisać - po kiego zmieniać chłodzenie w jasperze? W tej konsoli jest 0,1% na roda (jak się go katuje).
     
  16. MrDudi

    MrDudi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    162
    Polubienia:
    22
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    po to żeby był bezgłośny , cichszy. mam jaspera i chętnie zrobiłbym sobie taką modyfikacje , zwłaszcza ze widzę cena nie kto wie jaka takiej operacji :> . jaspery niby już w miarę tak nie hałasują ale do ideału daleka droga. no a ja jestem z tych co zwracają na to uwagę i mi to przeszkadza lekko. mam też slimke i nawet w niej szum wentylatora mnie czasami irytuje podczas sesji w nocy gdy łatwo to wyłapać. ot, takie zboczenie ;(

    czyli jak to ogólnie jest ? nie chce się pozbywać napędu bo nie mam jtaga. coś prostego , najlepiej nic nie ruszać poza wymianą samych wiatraczków aka "wyjców"(hehe) z tyłu. jest taka możliwość ? zna ktoś jakieś modele żeby pasowały idealnie do xboxa , miały taką samą wydajność a były cichsze ?
     
  17. memeczyslaw

    memeczyslaw Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2009
    Posty:
    224
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    jasper wolny od rodda a jak jest z falconem? posiadam model z 2008 roku czy warto go modyfikować aby poprawić chłodzenie? czy nie trzeba sie przejmować awarii?
     
  18. stapio

    stapio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 19, 2011
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Oświęcim
    Podobno w Falconach 10% szans na RROD, więc jest duże prawdopodobieństwo.
    Dziś biorę się za montaż moich nowych Fanderów ROXO 60mmx60mmx15mm, właśnie w Falconie z 2008.
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum