1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Chnska płytka LTU

Temat na forum 'LT' rozpoczęty przez mietafix, Grudzień 19, 2013.

  1. mietafix

    mietafix Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2008
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Chinska płytka LTU, brak Vendor mode?

    Witajcie,
    Dostałem od klienta chińska płytkę LTU do zaprogramowania. Czy spotkał się już ktoś z taką?
    Jak wejść w Vendor Mode posiadają USB Pro?

    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    wygląda mi to na mt1309/mt1319 więc spokojnie, bedzie działać. Poprostu jest to układ taki jak w grubym liteonie na custom pcb.

    Tak wiec mozesz spokojnie flashowac ltu2. Do vendor dostatniesz sie jedynie poprzez liteon erase (tzn flas***esz jak grubego liteona)
     
  4. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Działa bez problemu, miałem kilka...
     
  5. mietafix

    mietafix Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 14, 2008
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Klikam Liteon Erase, wyłączam włączam prąd, pojawia się status 80 albo 41 i dalej nic...

    i jak jakaś popowiedz w sprawie vendor mode?

    Alert Nie pisz post pod postem

     
  6. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    MTK FLASH 32 - zakładka FLASHING TASK i tam ma być ustawione na PHAT (nie SLIM czy SLIM2) i wtedy klikasz LITEON ERASE i później IntroDevice ID
    Dopiero jak zaprogramujesz płytkę wsadem do LTU2 to zgłosi się jako SLIM2, a tak to robisz ją jak zwykłą od D2S (bo tam jest właśnie taki chip, tylko zmieniona budowa samej płytki)
    Musi wejść w VENDOR, chyba że ktoś przed tobą coś kombinował z tą elektroniką i kliknął na SPI LOCK wtedy KAPLICA :subdued:
    No i oczywiście po zaprogramowaniu NIE BLOKUJESZ SPI...ale o tym chyba mówić nie trzeba
     
  7. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Flas***esz jak fat d2s. Nic sie nie zmienia. Tylko nie blokuj

    Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2
     
  8. kucin

    kucin Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Panowie proszę o pomoc, za chwilę dostanę zapaści nerwowej.
    Próbuję zaprogramować to chińskie G*** (mam 2 sztuki dla pewności).
    Kiedy dam liteon erase nie wchodzi w vendor, klikając w intro/device wchodzi pięknie w vendor mode.
    Nie pokazuje jednak chipa i wielkości przez co nie mogę jej zflashować.
    Normalnie zgłasza się jako 16d2s:

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    JungleFlasher 0.1.96 Beta (323)
    Session Started Thu Jul 24 22:12:57 2014

    This is a 32 bit process running on a 32 bit CPU
    portio32.sys Driver Installed
    portio32.sys Driver Started, thanks Schtrom !
    Found 5 I/O Ports.
    Found 4 Com Ports.
    Found 4 windows drives A: C: D: F:
    Found 2 CD/DVD drives D: F:

    Loading firmware file C:\Documents and Settings\Jula\Pulpit\cor4.bin
    MD5 hash: 02ac2aa7f06cbxxxxxxx
    Drive key @ n/a 114F2xxxxx7xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    Firmware Osig: [PLDS DG-16D5S 1532]
    Firmware is: LTU2 v1.0
    Drive is Lite-On..

    Sending Lite-On-Erase request to port 0xE400
    ..............
    Drive returned Status 0x51
    ....................
    Device Intro failed!
    Sending Vendor Intro to port 0xE400
    Status 0x51
    Re-sending Vendor Intro:
    ...
    Serial flash found with Status 0x72

    Sending Device ID request to port 0xE400
    Spi Status: 0x00
    Manufacturer ID: 0x9D
    Device ID: 0x11
    Flash Name: Unknown type
    Flash Size: n/a
    Unknown flash type Erase aborted !
    Unknown flash type Erase aborted !
    Unknown flash type Erase aborted !

    Sending Lite-On-Erase request to port 0xE400
    ..............
    Drive returned Status 0x72
    Manufacturer ID: 0x0
    Device ID: 0x0
    Flash Name: Unknown type
    Flash Size: n/a
    Unknown flash type Erase aborted !
    Unknown flash type Erase aborted !
    Unknown flash type Erase aborted !

    Sending Lite-On-Erase request to port 0xE400
    ..............
    Drive returned Status 0x51
    ....................
    Device Intro failed!

    Sending Lite-On-Erase request to port 0xE400
    ..............
    Drive returned Status 0x51
    ....................
    Device Intro failed!
    Unknown flash type Read aborted !
    Sending Vendor Intro to port 0xE400
    Status 0x51
    Re-sending Vendor Intro:
    ...
    Serial flash found with Status 0x72

    Sending Device ID request to port 0xE400
    Spi Status: 0x00
    Manufacturer ID: 0x9D
    Device ID: 0x11
    Flash Name: Unknown type
    Flash Size: n/a


    Na obu płytach to samo- czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi coś? Teoretycznie wszystko robię ok
     
  9. piotr 1310

    piotr 1310 XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2011
    Posty:
    253
    Polubienia:
    23
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Lutocin Mazowieckie
    Jak się taka płytka trafi to postępujemy w ten sposób:
    1 robimy wszystko manualnie
    2 w zakładce MTK Flash 32 zaznaczamy phat klikamy intro/Device ID pojawi się komunikat i zmieni się położenie kropki na slim2 potwierdzamy komunikat yes rozłączamy zasilanie zmieniamy kropkę na phat i włączamy pokaże się status 51 i następnie szybko rozłączamy i włączamy i mamy status jak nie to kilkakrotnie szybko powtórzyć i musi wejść.
    Sprawdzone potwierdzone na chinczyku takim jak w temacie!
    Przez liteon Erase nie zadziała!
     
    2 użytkowników lubi ten post.
  10. kucin

    kucin Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Klikając na intro płytka sama wchodzi w vendor od strzała- nie zmienia się na slim (po ustawieniu phat, wciąż tak pozostaje).
    Jednak nadal chip jest nierozpoznawalny.
    Przelutuję dziś tego chipa dla świętego spokoju. jednak wydaje mi się że problem leży gdzieś indziej.
    Używam JF 1.96
     
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Przy erase wylaczasz i wlaczasz naped? W momencie gdy czeka na status ok 5s
     
  12. kucin

    kucin Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Przycisk ERASE nie działa, natomiast Liteon Erase- wyłączam i włączam zasilanie.
    Nie daje to żadnych rezultatów (płytka wchodzi w vendor jednak nie daje się odczytać ani programować)- co widać zresztą w nieszczęsnych logach ;/
     
  13. ZiK

    ZiK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 27, 2010
    Posty:
    608
    Polubienia:
    46
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    0-34
    podlacz pcb nie wlaczaj zasilania. klikasz intro (zaznaczona opcja phat) chwile pomysli jak wyskoczy info o vendor fail klikasz yes potem dajesz zasilanie i wchodzi w vendor.
     
    1 osoba to lubi.
  14. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Tak jak ZIP pisze i wszystko chodzi...
    Montowałem masę tych chińskich płytek i każda do tej pory działa, jedynie co to czasem (trafia się to sporadycznie) jeśli wysuniesz szufladę gdy konsola odczytuje płytę to czasem jej nie zachamuje - tylko płyta wiruje jeszcze na tacce.
    Ale jak mówiłem to sporadyczne przypadki które zauważyłem na tych chińczykach.
     
  15. kucin

    kucin Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Niestety płytka nie została rozpoznana, kupiłem inną.
    Po kilku zabawach wskoczył vendor i odczytało chip, z pośpiechu wgrałem fw wskazując sam key.bin (manual spoofing) nie kliknąłem na c-r i nie wskazałem C-R.bin oraz key.bin w jednym kroku.
    FW zostało zapisane do LTU, jednak konsola po odpaleniu i włożeniu płyty wyświetla logo xbox takie szare.

    W chwili obecnej ponownie nie mogę wejść w vendor mode- czy raz zaprogramowana PCB nie nadaje się do ponownego zapisu? (nie klikałem na SPI lock 0x80 czy 0x00)
     
  16. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
  17. kucin

    kucin Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Niestety w tym wypadku mam ponownie problemy z zapisem/odczytem.

    Jak wygląda sprawa odczytu unique data- dostaje taki błąd (ładuje ltu 2 v1.0 1535 w bufer, mam podłączoną ori płytkę z 16d5s, podaje key i c-r klikam ok):
    [​IMG]

    Rozumiem że bez tego odczytu napęd nie zadziała?

    -----------
    edit.

    Płytka po wgraniu fw (nie blokowałem spi), przy próbie wejścia w intro device daje tylko statusy:
    0x51, 0D1 -> 0x52 , 0xD2 (zmienia się co włączenie/wyłączenie napięcia).

    lub 0x80 przy próbie liteon erase również.
     
  18. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Liteon erase i na statusie wyl wl i musi przejsc. Zmien moze kontroler sata
     
  19. songoku1232

    songoku1232 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 23, 2009
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    china.jpg

    Witam.
    Nie mogę w chińskim LTU2 wejść w vendor cały czas status 7F. Macie jakieś pomysły. Próbowałem przez erase nic nie dało.

    Pozdr
     
  20. fifi88

    fifi88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    396
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Bielawa
    Robisz to przez kontroler sata w kompie ??? Bo z tego co widac po screenie to kontroler sata wgole nie widzi płytki LTU
     
  21. budares

    budares Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 17, 2014
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam.
    Czy ktoś z was robił LTU w 16D5S na takiej płytce:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=6122680941
     
Wczytywanie...

Poleć forum