1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

co lepsze? 720p czy 1360x768 - HDMI

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez derekk, Luty 16, 2009.

  1. derekk

    derekk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam!

    Mam bardzo nurtujace pytanie, na ktorej znajdzie sie Guru ktore z pewnoscia bedzie w stanie odpowiedzieć.

    Otóz rozdzielczość mojego TV Sony wynosi 1360x768. W ustawieniach XBOX moge ustawic rozdzielczosc 720p, ale gdy wybiore opcje "rozdzielczosc optymalna" - XBOX przestawia rozdzielczosc w tv na 1360x768.
    W zwiazku z tym mam pytanie - ktora z wybranych rozdzielczosci bedzie lepsza? nie rozumiem zbytniej roznicy pomiedzy 720p a wlasnie 1360x768.
    Oczywiscie wszystko idzie przez kabel HDMI
    Serdecznie z gory dziekuje za odpowiedz:)
    Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    720p — 1280×720 pikseli
    Twój TV - 1360x768pixeli

    Rozdzielczość optymalna to natywan rozdzielczość telewizora i to w niej uzyskasz idealny obraz. Dlatego niech ustawiona będzie rozdzielczość 1360x768pixeli
     
  4. derekk

    derekk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no niby tak, ale zauwazylem ze wlasnie przy rozdzielczosci 1360x768 obraz jest nienaturalnie rozjasniony, kolory jakies takie nie swoje, a w bardzo ciemnych miejscach w grze widoczne jest taka 'siatka', dlatego ciekawi mnie jak to jest z ta rozdzielczoscia... moze wystarczy pogrzebac w ustawieniach tv?
     
  5. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Tak czy inaczej musisz mieć ustawioną rozdzielczość na TV 1360x768pixeli bo innej on nie wyświetla. Możesz zmieniać tylko na X'ie. Jeśli ustawisz na nim 720p to obraz zostanie zeskalowany do 768.
    Zobacz co się stanie jak na konsoli ustawisz 1080.
     
  6. derekk

    derekk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no wlasnie ja tylko zmieniam na Xie, tylko X jako optymalna wybiera 768, nie wiem tylko dlaczego 720p wydaje mi sie ladniejsza, a zmieniajac na 1080i nie widze juz zadnej roznicy...
     
  7. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Przez jaki kabel masz połączonego X'a ?
     
  8. derekk

    derekk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    przez HDMI

    wydaje mi sie ze juz rozwiazalem problem - przy kazdej rozdzielczosci telewizor ma dobrane inne parametry jasnosci itd itp i to chyba bylo przyczyna tej okropnej siatki.

    Dzieki jeszcze raz za szybkie zainteresowanie sie sprawa, jak jestes z Bydgoszczy to mas zpiwo ;-)

    Pozdrawiam;]
     
  9. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Jeszcze pewna dywagacjan a ten temat :p
    Wg mnie to może działać tak (nie patrząc na różne ustawienia jasności u Ciebie):
    Xbox wyświetla obraz albo w 720p lub 1080p/i
    Jeśli na X'ie ustawiasz rozdzielczość 768 to on rozdzielczości 720 skaluje do 768.
    Jeśli ustawisz rozdzielczość na X'ie 720p to telewizor skaluje rozdzielczość do 768.

    I wydaje mi się, że różnica w algorytmie skalowania obu tych urządzeń może powodować różnicę w obrazie.
     
  10. derekk

    derekk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    heh dzieki za odpowiedzi, chyab jednakmusze zostac przy 720 bo nie udalo mi sie zlikwidowac tej okrutnej siatki:/
    mimo wszystko danke schon, bynajmniej dowiedzialem sie co nie co;]
     
  11. derekk

    derekk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 16, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    edit: zauwazylem cos ciekawego
    po zmienia poziomu referencji na rozszerzony - nieprzyjemna siatka zniknela i kolory staly sie jakby bardziej 'zywe', ale to tylko jesli uruchamiam w trybie natywnym... czytalem ze roznica jest widoczna jesli konsola nie jest podlaczona przez hdmi... czy jest ktos mi to w stanie wyjasnic?:p
    Sorry za tak wiele pytan, ciekawski jestem;)
    Dodatkowo - wlasnie przy zmianie na optymalna rozdzielczosc dopasowana do TV - telewizor przestawia sie na prace z pc.
     
Wczytywanie...

Poleć forum