1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Co to za elementy (hardware)?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez danioo94, Grudzień 10, 2013.

  1. danioo94

    danioo94 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam. Chcąc przerobić napięcie wiatraków w xboxie na 8-10v uszkodziłem dwa elementy chyba mosfety, po prostu szukałem napięcia po macku, a wiatraki były podłączone do standardowej kostki z której wychodził kabelek, którym szukałem napięcia, wiem gdzie znajduje się 12, ale przy 12v chodziło jak odkurzacz, a więc chciałem mniej... Są to elementy po prawej stronie przy gniazdach usb ( Q9F4 I Q9F1), ze schematu wynika ze jest to elementy o oznaczeniu -NTD60N02R. Uciąłem nóżki od nich bo nie mogłem odlutować chyba potrzebny jest do tego hot air i o dziwo konsola ruszyła wcześniej była czerwona dioda na zasilaczu. Do czego te elementy służą wgl i czy konsola może bez nich działać na stałe? Bo konsola działa prawidłowo w każdym bądź razie demo z dysku i menu konsoli działa bo nie wiem jak gry z napędu bo nie mam żadnej? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Ruszy bez tych fetów, ale może (nie musi) działać nie stabilnie tj zwieszać się etc. Osobiście zalecam Ci wymiane tego. Że się tak zapytam, po kiego grzebałeś przy wiatrakach?
    Do wylutowania przyda Ci się preheater, samym hotem możesz mieć problem :)
     
  4. danioo94

    danioo94 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Hmm nie wiem czy sam dam radę wymienić bo najgorsze jest to ze te elementy są przylutowane po całości trudno to wygrzać no i nie posiadam sprzętu nawet hota, a co dopiero ten preheater... Zobaczę jak załatwię jakąś grę czy będzie działać stabilnie i czy wgl. Grzebałem bo jest to dość stary arcade 2006r i chciałem poprawić chłodzenie, ale zrobiłem fajny patent oryginalne podpięcia wiatraków zostały+ kabelek i przełącznik na 12v w trakcie wymagającej gry można sobie włączyć tryb "odkurzacz" i jest chłodniutko jak w lodówce, taki przynajmniej jest zamiar :)
     
  5. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Patent jest żeby to wymienić samą kolbą, ale metoda jest tak inwazyjna że radzę daruj sobie, chyba że jesteś ciekawy to napisz na gg co by mnie ktoś nie posądził że herezje pisze na forum.. :)

    Jak chodzi o wlut to samą kolbą zrobisz, ale musisz mieć odpowiedni tranzystor.

    Anyway, jeżeli nie masz sprzętu to daruj sobie. To samo radzę Ci z wiatrakami. Nie jest to potrzebne.
     
  6. danioo94

    danioo94 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Co do samej kolby to przychodzi mi na myśl tylko jedno: (wrażliwych proszę o nieczytanie dalej :)) wycięcie brzeszczotem z innej płyty głównej kawałka płyty z tym elementem (mam dawce) i zlutowanie tego na pająka :) Raczej tak nie zrobię bo to zakrawa na profanacje, ale taki był mój luźny pomysł :) Co do wiatraków to już to zrobiłem i testuje na otwartej obudowie, na standard napięciach po kilku minutach w dashu radek od cpu jest lekko gorący, po przełączeniu na 12V minię kilkanaście sekund do 1 minuty i radiatory chłodne :) Masz racje raczej sobie daruje bo znając moje szczęście to uwalę do reszty . Pozdro
     
  7. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Hehe nie no aż takiego HC nie miałem na myśli :)

    pzdr
     
  8. danioo94

    danioo94 Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 3, 2013
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeszcze jedno pytanko, dostałem za grosze konsolkę, która miała 2 czerwone diody, okazało się ze brak jest radka na procesorze, zmieniłem pastę , założyłem radiator ale pojawił się, a raczej już był wcześniej rrod o kodzie 0110 czyli luty pod ram czy coś w ten deseń, czy ten błąd może powodować brak elementów zaznaczonych na fotce (SNC00203.jpg | | Fotki, Zdj?cia, Obrazki Fotosik.pl) ? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro.
     
Wczytywanie...

Poleć forum