1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Corona V2 4g nie uruchamia się po RGH

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez oscylot, Maj 7, 2014.

  1. oscylot

    oscylot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam
    Mam problem z Coroną V2 4Gb
    Odczytałem NAND
    Zapisałem ECC przez AutoGG
    Wlutowałem x360run
    Konsola się nie włącza wiatraki nie kręcą. Odlutowałem kabel łączący kwarc do masy. Płyta ruszyła tzn wentylator zaczął kręcić ale nic poza tym, x360run nie gli****e. Odlutowałem układ i zapisałem oryginalnego NAND'a, konsola nie reaguje tylko przy naciśnięciu przycisku power jest dźwięk z buzera. Odlutowałem czytnik do nand i nic dalej głucho. Ponownie zapisałem ecc i wlutowałem x360run i teraz brak reakcji przedtem przynajmniej wentylem kręcił.
    Nand odczytany kilkukrotnie i porównany pozytywnie. Dash najnowszy 16747

    Zastanawiam się nad grzaniem układu. Mostek północny z jednej strony wyglądy jakby był krzywo wlutowany.

    Może ktoś miał podobny problem.

    Proszę o porady.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Po odczytaniu nanda 2x miałeś info Nands are the same ? są bad sectory na nandzie? Próbowałeś wgrywać inny retail nand od innej konsoli V2 ki? Wiadomo obraz się nie pokaże bo inne cpu key ale chodzi o kwestie czy zareaguje na power.

    Co możesz jeszcze zrobić użyj inny czytnik Kart. Kolega mój jeden parę dnie temu miał sytuację że niby mu wgrywało nandy, a się okazało że nic nie robił, użył innego czytnika i zaczęło działać należycie. P.S pierwszy raz odczytujesz V4/V4/V6 czy już któryś raz? Pytam bo chodzi właśnie o czytnik czy masz pewny i sprawdzony bo najwięcej jaj to właśnie z nimi jest.
     
  4. oscylot

    oscylot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    używałem kilku czytników i na ten jeden tylko zareagował, niby odczytuje porównuje i są takie same, informacji o bad blockach nie ma pisze że nie może takich info wyświetlić i ze prawdopodobnie to nand corony 4g. Próbowałem JRunnerem i Auto GG. Wczoraj jeszcze wyczyściłem Jrunnerem nanda i po czyszczeniu konsola w ogóle nie reagowała nawet na naciśniecie przycisku, wrzuciłem odczytanego wcześniej full nanda i dalej to samo tylko dźwięk przycisku słychać.
    Nie robiłem żadnej innej Corony 4G to jest pierwsza tego typu.
    Kilka dni temu miałem problem z Jasperem 512Mb ale po grzaniu układów działa jak złoto a też się nie uruchamiał, teraz śmiga na RGH2.
     
  5. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    hmm a kiedy teraz robisz zapis lub odczyt nanda (nawet jesli go wcześniej wyczyściłeś) to są jakieś błędy w odczycie zapisie czy zwyczajnie nic nie pokazuje i poprawnie robi R/W?
     
  6. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2718
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Daj jakieś fotki dokładne z wszystkich miejsc gdzie lutowałeś cokolwiek.
     
  7. oscylot

    oscylot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    jak robię odczyt czy zapis nand to normalnie zapisuje dostaje komunikat "done" i że pamięć jest bezpiecznie odłączona w AutoGG w Jrunnerze jest komunikat o czasie zapisu i ze tez jest ok. Odczyty porównuje ze sobą i wszystkie pasują do siebie. Po załadowaniu odczytanego nanda wszystkie informacje o plikach są ok, wykrywa automatycznie corone 4g wydaje sie że nand odczyt i zapisy sa ok. Po prostu nie włącza się prześledziłem całą płytę zbadałem przejścia od punków lutowniczych dla czytnika i nie ma przerw ani w jedna ani w drugą stronę. Będę próbował wygrzać proca i zobaczymy ostatni Jasper tak potraktowany odżył.
     
  8. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Żadnego grzania procka..... broń boże NIE!!!!!!!! Po pierwsze co najwyzej grzac mozesz ale tylko mostek południowy. Ale wpierw to ja bym podmienil Moduł RF, ewentualnie panel przedni. Potem dopiero grzanie SB lub wymiana. Procek nie ma tu nic wspólnego z prawie zerową reakcją płyty

    Napisane na Joysticku w Commodore 64. Tapatalk wczytany z kasety magnetofonowej :-D
     
  9. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Sprawdź czy nie masz zwarcia na którymś z rezystorow wokół punktów od odczytu nand.

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
     
  10. oscylot

    oscylot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  11. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2718
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Grzałeś SB i zostawiłeś taki syf ?
     
  12. oscylot

    oscylot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    nie zdalzylem jeszcze wyczyscic resztek topnika
     
  13. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Reflow czy reballing czy wymiana tego sb? I co dziala lub jest poprawa bo nic nie pisales jakie efekty

    Napisane na Joysticku w Commodore 64. Tapatalk wczytany z kasety magnetofonowej :-D
     
  14. oscylot

    oscylot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Na razie grzanie było bez efektów, reball zrobię jutro. Ma ktoś może schemat z wartościami napiec jakie powinny być na mosfetach?? I jeszcze pytanie czy opory R2C21 i R2C23 maja mieć wartość bliską 0 ? (koło SB)
     
  15. oscylot

    oscylot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zrobiłem reball SB i bez efektów. Znalazłem brak połączenia jednego pada (pierwszy pad od złącza do którego lutuje się czytnik) ze ścieżką idącą pod SB naprawiłem połączenie nadal nic.
    Kończą mi się pomysły.
     
  16. Kacper_Lew

    Kacper_Lew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2014
    Posty:
    217
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Płock
    Pewnie został uszkodzony pad od kit r/w lub jak wylutowywałeś przewody od chip uszkodziłeś którą ścieżkę.Sprawdz płytę od x360 pod tym kątem,

    Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Tapatalk
     
  17. oscylot

    oscylot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ścieżki od rw kita sprawdziłem wszystko ok, zmierzyłem opory koło SB i złącza na RW kit, wymieniłem kwarc, sprawdziłem regulator napięć, płyta dostaje napięcie ale nie stratuje zasilacz nie puszcza 12V, może uszkodzony jest SB ? bede musial kupic nowa konsole :( nie mam pomysłu co to może być spróbuje jeszcze proca podnieść i nowe kulki postawić może przy ściąganiu X-clampa coś się uwaliło pod procem. Ścieżki sprawdzone i są ok.
     
  18. Kacper_Lew

    Kacper_Lew Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 28, 2014
    Posty:
    217
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Płock
    A ścieżki od Cpurst i post są napewno całe ?

    Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Tapatalk
     
  19. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    Procka bym nie ruszał. To już ostateczność nad ostatecznośćią, uważam że powinneś w takim razie teraz WYMIENIĆ SB.. Mimo jak kolwiek uwalonego procka czy zwartego, płyta powinna ruszać, tz się startować na tyle by czasem zakręcił wentylator (nie zawsze, czasem drgnie, czasem zakręci, a czasem w ogóle nie drgnie) jednak zawsze chociaż powinna zapalić się na około 5 sekund czerwona Dioda RROD-a, u ciebie wogóle zero reakcji, za co właśnie odpowiada mostek SB i to jego i na nim bym się skupił.
    2-ga sprawa jeśli kość nand ma pustą zawartość (na maxa wyczyszczoną) to jedyne co usłyszysz to PIK, płyta też ma zero reakcji poza PIK, więc może i jest tak że nand jest pusty, a za komunikacje odpowiada znowusz Mostek SB.. Dlatego koniecznie upieram się o wymianę jego.
     
  20. oscylot

    oscylot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 21, 2010
    Posty:
    23
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nand jest raczej ok kasowałem ja potem zapisywałem i odczytywałem i za każdym razem odczyty porównane i się ze sobą zgadzają, po wczytaniu nanda do autogg pokazują się wszystkie dane łącznie z plikami, przypuszczam więc że nand pracuje dobrze. Mam podejrzenia co do SB jak odlutowywałem kabel od kwarcu to do płyty był podłączony kabel HDMI i po dotknięciu lutownicą styku kwarcu przeskoczył ładunek (mały łuk) nie sądziłem że to mogłoby cokolwiek narobić ale już brakuje mi pomysłów. Spróbuje wymienić SB.
     
  21. pocinas

    pocinas Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2011
    Posty:
    1087
    Polubienia:
    133
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Południowo-Zachodnia Anglia
    No ok. Nand faktycznie OK, Komunikacja czyli Interfejs SPI w SB działa, ale inne sekcje SB mogą nie działać. Miałem już taki przypadek jak ty i wymiana mostka SB pomogła. Zatem do dzieła.
     
Wczytywanie...

Poleć forum