1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Corona V2 4GB - Problem z NAND - Czy da się uratować?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez joorgioo, Wrzesień 20, 2013.

  1. joorgioo

    joorgioo Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 5, 2011
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

    Postaram się jak najdokładniej opisać mój problem:

    Mam konsolę prosto ze sklepu z płytą Corona v2 4GB. Konsola posiadała w chwili zakupu dashboard 13599. Zacząłem robić RGH tzn: zgrałem NAND 4 x (50MB) i 2 x Full Dump (3,5GB) - przy zgrywaniu wszystko było OK. Wgrałem ECC i zamontowałem glitcher. Moje problemy zaczęły się w momencie próby uruchomienia Xella, żadna kombinacja nie pomogła, zielona dioda migała i mogła migać cały dzień. Postanowiłem wgrać oryginalny nand i zaktualizować dashboard na 16202. W trakcie aktualizacji wyskoczył błąd i za żadne skarby nie dało się tego ominąć. Postanowiłem więc wgrać oryginalny nand. Zrobiłem Erase i wgrałem Nand 3,5GB. W chwili obecnej konsola po uruchomieniu się po mniej więcej pół minuty świeci czerwoną diodą. Najgorzej, że nie udało mi się uruchomić Xella i nie mam CPU Key. Zrobiłem głupi błąd ale może uda się to jakoś rozwiązać.


    Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2723
    Polubienia:
    787
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Da się to zrobić, najpierw wyczyść nand, wgraj ecc odzyskaj klucz i zrób z tych plików co masz nowy nand z rgh już.

    Co do robienia rgh podaj:
    Jaki chip, wsad, zworki, jakie długie kable.

    Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 4
     
  4. joorgioo

    joorgioo Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 5, 2011
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki za odpowiedz.
    Nie rozumiem jednej kwestii :"zrób z tych plików co masz nowy nand z rgh już"?
    Nand, który posiadam jest z dashboardem 13599 i nie była na nim robiona żadna aktualizacja. Jedynie co mogę zrobić to:
    1 Erase
    2 Wgrać ECC (które będzie lepsze corona4gb.ecc czy rgx_corona4gb.ecc ?)
    3 Odzyskać CPU Key z Xella o ile odpali
    4 Wygenerować XeBuild na podstawie Nandu, który mam tj z przed próby aktualizacji (13599)
    5 Wgrać
    Ma szanse to zadziałać czy ta próba aktualizacji się zapisała w CPU i będzie niezgodność LDV czy jakoś tak ???

    Całość robię na Coolrunnerze Rev D
    Wsad 1-3
    JP zwarte
    2-3 zwarte
    CAP rozwarty
    przełącznik na SLIM
    RST długości 51cm ułożony jak do squirta
    pozostałe kable oryginane od TX
    Do tej pory na tym konfigu 99% coron wstawało mi normalnie od "strzała" a z tą opornie mi idzie i w dodatku sam sobie narobiłem problem z aktualizacją.
    usunięty kondensator C8
    dodany kondensator 270pF pomiędzy GND i D
     
  5. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2723
    Polubienia:
    787
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Zrób wszystko żeby zdobyć klucz, przy Rgh ldv nie jest istotne wgraj ecc corona4g. Kombinuj z kablami, może masz cr3 lite szybciej będzie.....

    Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 4
     
  6. joorgioo

    joorgioo Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 5, 2011
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Niestety nie mam innego glitchera, wszystkie mi zeszły a nowe będę miał dopiero pod koniec następnego tygodnia więc muszę się męczyć z Rev D.
    Wgrałem corona4gb.ecc i glitcher miga ale wiatraki chodzą na maksymalnych obrotach - o co tu chodzi? Wcześniej tego nie było tzn przy pierwszych próbach odpalenia Xella.
     
  7. dragus1208

    dragus1208 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 22, 2009
    Posty:
    144
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Chojnice
    Miałem taki problem kiedy był źle wygenerowany GG image. wgraj jeszcze raz nanda i ecc.
     
  8. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2723
    Polubienia:
    787
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Wyczyść nand, zrób ecc w autogg nie rób najlepiej już nic w JR, w autogg zakładka flasher wybierz mmc/sd.

    Wiatrak wyje bo nand pusty lub zły.

    Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 4
     
  9. joorgioo

    joorgioo Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 5, 2011
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi, nakierowaliście mnie bardzo dobrze. Jeżeli chodzi o JR to moje odczucie jest takie, że coś skopali przy najnowszej aktualizacji, nie działa to tak fajnie jak wcześniejsze wersje.

    Finalnie Xell poszedł od strzała i mam CPU key, Xebuild zrobiony i działa ! Natomiast mimo posiadania CPU keya jak wgram oryginalny NAND to dostaję czerwoną diodę - jednak przerwana aktualizacja coś namieszała ale najważniejsze, że RGH już śmiga.

    Xell poszedł w takim konfigu:
    zamienione kable RST z POST'em
    wsad 4-3
    przełącznik na FAT
    JP otwarty
    CAP otwarty
    1-2 zwarty

    Jeżeli ktoś jeszcze miałby ochotę podzielić się swoją wiedzą to ostatnim moim pytaniem będzie czy posiadając CPU key i oryginalny nand, który próbowałem zaktualizować da się go jakoś odratować aby w przyszłości można było przywrócić konsolę do oryginału?

    Pozdrawiam serdecznie forumowiczów
     
  10. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Masz czerwona diodę z prostego powodu - przy aktualizacji dasha podniosło się ldv o 1. Czyli jeśli to była nówka i robiłeś tylko jedna aktualizację to ldv musisz zmienić na 2.

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
  11. joorgioo

    joorgioo Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 5, 2011
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    W jaki sposób mogę zmienić LDV z wartości 1 na 2 w oryginalnym nandzie?

    Myślałem że na RGH jest już wszystko OK z konsolą jednak się myliłem, zauważyłem że:
    1) Konsola nie widzi pamięci wewnętrznej 4GB
    2) Konsola ładnie startuje natomiast jeżeli jest podłączona kablem AV Component to połowa uruchomień kończy się brakiem obrazu tj diody zielone zatoczą krąg, pokazuje że pad nr 1 jest podłączony a obrazu brak.

    Czy jeżeli uda mi się zmienić LDV i wgram go do konsoli to aktualizacja, która została przerwana powinna zostać kontynuowana?
    Może ma ktoś pomysły jak to wszystko naprawić?
     
  12. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2723
    Polubienia:
    787
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Zmień ldv w jr masz opcję w advance jeśli ruszy na Retail zrób update do 16537 i odczytaj nand zobacz jaka jest różnica w ldv.

    Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 4
     
  13. joorgioo

    joorgioo Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 5, 2011
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

    Konsola po zmianie LDV z 1 na 2 i zrobieniu Retail na 16202 (taka była przerwana aktualizacja) śmiga zarówno na oryginalnym nandzie jak i rgh. Wszystko działa prawidłowo.

    Pozdrawiam
     
Wczytywanie...

Poleć forum