1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Coś się dzieje z komputerem.. memory dump

Temat na forum 'PC' rozpoczęty przez Onicniepytaj, Maj 3, 2013.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1690
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Hm ostatnio zauważyłem coś bardzo niepokojącego na starszym komputerze..

    Mianowicie gdy są na nim odpalone jakieś gry (normalne), bądź w javie (facebooksowskie) to wyskakuje tzw. blue screen i komunikat memory dump i odliczanie i reset kompa. Czasami także przy procesach bardziej wymagających takich jak prace w photoshopie, catii itp..
    Strasznie denerwujące to jest.

    Jak sądzicie czego to wina? Pamięci, dysku czy może karta graficznej? Windows był formatowany ostatni raz jakoś rok temu bo trzyma się dobrze. Nie miałem z nim jakichkolwiek problemów oprócz tego blue screenu :(.

    System operacyjny to win7 x64.

    Będę musiał chyba dać pc do sprawdzenia.. Ale wolałbym z góry wiedzieć co go boli. Żeby nie cisneli mi wałka w serwisie.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Jak dla mnie to pamięć RAM
     
  4. mariusz1190

    mariusz1190 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2012
    Posty:
    437
    Polubienia:
    106
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    w-wa
    problem raczej leży po stronie pamięci RAM , najlepiej wykonaj test pamięci to będziesz miał 100% pewności czy to pamięc, w ikonce "START" - "wyszukaj programy i pliki" wpisz : mdsched , odpal ten program i zacznie sprawdzać ci pamięć.
     
  5. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1690
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    @UP

    Podczas sprawdzania był non stop napis, że nie ma błędu i tak do 100% - sprawdzanie przebiegło bez błędów.. Po restarcie do windy, nie pojawił się żaden log ze statystykami ani nic z tych rzeczy.
     
  6. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3706
    Polubienia:
    1111
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Do sprawdzania pamięci RAM tylko MEMTEST, pobierz, wypal na cd, zmień w biosie priorytet startu z hdd na cd-rom, mówią o przynajmniej 8 cyklach, wykonaj i będziesz wiedział.
     
  7. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Czasami robiłem memtest i inne testy a i tak komp wariował i pomagała wymiana pamięci. Pożycz może od kogoś jego pamięci i sprawdź swojego kompa w grach itepe
     
  8. mlkgmk

    mlkgmk Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2010
    Posty:
    699
    Polubienia:
    56
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Postaraj się też skojarzyć czy nie zaczęło się tak dziać bezpośrednio po instalacji jakiegoś programu czy sterownika.

    Wysłane z pociągu kolei mazowieckich na trasie W-WA Wileńska-Małkinia:)
     
  9. paxmack

    paxmack Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 2, 2011
    Posty:
    477
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Wroclove
    To zacząło się dziać nagle, czy po zainstalowaniu 7ki? Może po prostu masz za mało ram i pamięć operacyjna się przepełnia? Dla tego systemu warto mieć z 8GB ramu, żeby jakoś normalnie działał.
     
  10. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Że co?! 4GB do normalnego działania to świat i ludzie :) Więcej tylko jak ktoś gra/obrabia video czy grafikę itp
     
  11. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1690
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Pamięci mam 4GB.

    Jak to się stało hmm raczej tak nagle. Bo nie używałem zbytnio tego PC do grania w jakieś wymagające gry. Raczej taki BF3, Skyrim czy Dead Island. Później już tylko takie proste minigry i do tego gry z Facebooka (czyli w javie).

    Niestety nie mam od kogo pożyczysz pamięci. Później zrobię dokładne zdjęcie tego blue screena :).
     
  12. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    Jaki sterownik/biblioteka powoduje problem? (Pisze na ekranie podczas BSOD) To że System robi Dump pamięci ram nie znaczy że zawiniła pamięć...
     
  13. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1690
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Lipa totalna próbowałem teraz ze 4 razy złapać blue screena i nici z tego. Każda gra zawieszała się po ~5min grania. Obraz stanął, dźwięk zaciął się bądź poszedł kawałek dalej i nici z tego. Teraz zamiast bs mam po prostu grę przed oczami..


    EDIT:

    Udało mi się złapać blue screena..

    Kod:
    http://zapodaj.net/356d589f0d128.jpg.html

    EDIT 2:

    Przy testach w FunMark i teście "Burn in benchmark 1920x1080 15min" około przy 89% komputer się wiecha i brak reakcji.. temperatura wtedy wynosiła coś około 82 C.
     
  14. CSpec

    CSpec V.I.P V.I.P XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2011
    Posty:
    1586
    Polubienia:
    579
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    K-PAX
    STOP 0x101 to CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT

    Podkręcałeś CPU? Tak sie dzieje gdy CPU nie jest stabilny (sam ten błąd miałem) Sprawdź VCore. Procesor Intel czy AMD?
    A najpierw Sprawdź chłodzenie i Zrób aktualizacje BIOSu. 80 stopni to stanowczo za dużo. CPU mógł się uszkodzić z przegrzania.
     
  15. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1690
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Info o PC:

    płyta główna: ASRock A75M-HVS/M/ASR
    procesor: AMD A8 3850
    pamieci: Goodram DDR3 4GB 1600 MHz
    grafika: His 6770 1BG GDDR5
    zasilacz z obudową: Tracer Blaster TRO-406 black 500W Series E+
    hdd: 1TB Barracuda Sata III



    Jak się robi aktualizacje biosu? Nigdy nie musiałem tego robić. Mogę skopać sobie przez to PC? (Jak chodzi o Bios to jestem totalnym laikiem.. ustawianie bootowania czy hasła itp to umie. Ale aktualizacji nie umie - w życiu nie robiłem..).


    PS. Pecet jeszcze na gwarancji do października.

    EDIT:
    Wersja mojego biosu to : 2011-06-15
     
  16. Remix27

    Remix27 Banned

    Dołączył:
    Luty 13, 2013
    Posty:
    1038
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Nie Pamietam
    zainstaluj program z płyty do ci się samo zrobi.
     
  17. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1690
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Jakiej płyty?! Na płycie instalacyjnej z ASRock'a nie mam niczego wspólnego z biosem..
     
  18. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    na stronie asrocka masz najnowszy bios
     
  19. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5429
    Polubienia:
    1690
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Jaką wersję wybrać? Windows 11/27/2012 ?


    Jak mówiłem robię to pierwszy raz i mam nadzieje, że nic przez to nie mogę spierdzielić :(
     
  20. Remix27

    Remix27 Banned

    Dołączył:
    Luty 13, 2013
    Posty:
    1038
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Nie Pamietam
    sprawdz jaką masz i jaka jest najnowsza może być ,że taka już masz. I wybierasz pod windows który masz. Jak to żle zrobisz lub nie właściwy bios to da się popsuć.
     
  21. mlkgmk

    mlkgmk Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2010
    Posty:
    699
    Polubienia:
    56
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Przede wszystkim chłodzenie. Jeśli jest na gwarancji to oddaj bo jak masz ją jeszcze to po co się męczysz.
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum