1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Could not detected flash controler - jak zaradzić temu błędowi Nand20bpro ?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez viroosek, Marzec 20, 2011.

  1. viroosek

    viroosek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 8, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Zielona !
    Could not detect flash controller - jak zaradzić temu błędowi Nand20bpro ?

    Witam, zrobiłem sobie Jtaga (tzn przylutowałem wszystkie potrzebne kabelki). Podłączam wszystko do komputera przez port LPT, razem z z włożonym kablem zasilającym do konsoli. Instaluje sterowniki z folderu NandPro20b, odpalam samą aplikację nandpro, wpisuję komendę a tu błąd: "could not detected flash controler". Myślałem, że to wina mojej płyty głównej. Poszedłem do kolegi, próbuję, to samo. Pomyślałem, że to wina kabla, złego lutowania. Usuwam wszystkie kabelki, tym razem daję nowe ze starej taśmy IDE. Używam diód 1N914 i oporników 100 Ohm 2 Watt. Wszystko ładnie zaizolowane, starannie polutowane, przylutowane do czystego gniazda LPT, sprawdzone uniwersalnym miernikiem elektrycznym - żadnych błędów, wszystkie połączenia OK. Podłączam do komputera, dalej ten sam błąd. Program 3 razy testuje gniazdo LPT po czym wyświetla w/w błąd. W BIOS-ie nie mam żadnych opcji dotyczących ustawień gniazda LPT, chyba że chodzi o ustawienia przerwań czy coś w tym stylu. Co jeszcze mogę robić nie tak, jak temu zapowiedz, albo co może być przyczyną tego błędu?

    Pozdrawiam.

    ______________________________________________

    W ogóle to w folderze NandPro20b AVG Antyvirus znalazł wirusa w wcześniej zainstalowanym pliku portn95.exe, ale ściągnąłem inną, "bezwirusową" wersję i nadal jest ten sam błąd.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    a jaką komende wpisujesz ?
    bo chyba cos źle wpisujesz
    masz dać start/uruchom wpisać cmd i dać Enter
    i tam dopiero w okienku wpisac ścieżkę dostępu do nandpro

    w BIOSie musi być ustawiony port LPT jako Normal lub SPP
     
  4. viroosek

    viroosek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 8, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Zielona !
    wchodzę w katalog z programem nandpro i wpisuje: "nandpro lpt: -r16 nand.bin" bodajże i wtedy program testuje 3 razy gniazdo LPT i wyświetla błąd
     
  5. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    ale robisz tak jak ci napisałem w oknie konsoli uruchomionym poprzez cmd ?
    jaki masz windows ?
    twój xbox na 100% masz nand 16MB ?
    ustawiłeś LPT w BIOS ie jak ci napisałem ?

    zrób wg.tych kroków na foto:

    [​IMG]
     
  6. viroosek

    viroosek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 8, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Zielona !
    Mam Windowsa Xp, Home Edit, SP3 jeżeli to coś da. Wersja płyty głównej to Xenon, bez HDMI, więc nand 16MB na pewno.

    Robię wszystko tak jak w pokazanej instrukcji, podłączam konsolę poprzez LPT, podłączam zasilanie do XO, otwieram CMD, przechodzę do folderu z programem, wpisuję komendę taką jak na isnsrukcjii, z tym że zamiast "raw.bin" piszę "nand.bin", ale to chyba nie powinno mieć wpływu na ten proces, po czym klikam enter i dostaję ten błąd.
    Nie potrafię nawet zczytać NAND-u.

    Ktoś wie czym może być jeszcze spowodowane wyświetlanie się w/w błędu ?

    ________________________________________________________________

    W BIOS-ie jedyne ustawienia dot. portu LPT to wybór pomiędzy Enabled a Disabled w Global Time Event ..., ale próbowałem ustawień na jednym jak i na drugim. Efekt? Dalej ten sam błąd.
    Jakby co to płyta główna Gigabyte ga8idx, dość stara, ale może być chyba :p
     
  7. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    XPDisablePolling.reg wprowadziłeś do rejestru systemu i restart ?
    w BIOSie ustawiłes ?
    port95nt.exe zainstalowany ?
    kable dobrze polutowane ? wrzuc foto
    diody w dobrą strone skierowane ?
    dobrze oczyściłeś zielona warstwę na ścieżkach [maske] ?

    wydaje mi sie że źle polutowane jest i tyle....
     
  8. viroosek

    viroosek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 8, 2011
    Posty:
    29
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Zielona !
    XPDisablePolling.reg wprowadziłeś do rejestru systemu i restart ?
    i czyżby tutaj leżała przyczyna mojego błędu? Gdzie mogę znaleźć ten plik modyfikujący rejestr, bo w katalogu z NandPro20b go nie znalazłem?

    portn95.exe zainstalowane, diody w odpowiednim kierunku, zdjęcia wrzucam właśnie, mogą być trochę nie wyraźnie, bo ciemno w sumie już jest a teraz robiłem, sorry z syf, bo dzisiaj w sumie po południu sprzątałem i sie zakurzyło trochę, wydaje się, że dobrze polutowałem skoro odczyty miernikiem są w porządku.

    W sumie jeszcze raz spróbuję jutro lub w wtorek na nowo lutować, kupię nowe rezystorki i może szybsze diody, wezmę jeszcze jeden kabel-taśmę IDE i zrobię to od początku. Ale najpierw jutro spróbuję zainstalować ten wpis rejestru, tylko gdzie go mogę znaleźć ??

    Link do zdjęć tutaj: zdjęcia Jtag mój xboxik
     
  9. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
Wczytywanie...

Poleć forum