1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Czas dzierżawy IP "BARDZO ŁOPATOLOGICZNIE"

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Belic, Kwiecień 23, 2011.

  1. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Siemka. Wiem ze kolega Brudsien tłumaczył mi co to jest ten czas dzierżawy IP ale zrozumiałem jedynie w 50%. Tak więc BAAAAARDZO bym prosił o cholernie dokładne wytłumaczenie ŁOPATOLOGICZNIE co to jest poprosyu chciałbym z kimś o tym na spokojnie popisać.... Brudsien mile widziany :) jakby co będę pytał jeśli czegoś będę ciekaw poprostu chcę o tym popisać :)


    PS:Brudsien SPOKOJNIE :)
    (czytałem na wikipedi ale coś nie badzo rozumiałem :)
    Może zacznę:

    Ten czas dodtyczy IP ROUTERA czy IP jakie router przydziela danemu urządzeniu?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. bgszef

    bgszef Banned

    Dołączył:
    Marzec 12, 2010
    Posty:
    715
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Cie znam skarbie?
    Ip routera. A dzierzawa jak dzierzawa, placisz za to, ze masz IP przez dany okres czasu.
     
  4. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    aha a jak dam statyczne IP routera to nie będzie wtedy czasu dzierżawy?
     
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    IP routera sie nie zmienia przecież ci pisalem o tym, tu chodzi o przydzielone ip, ja nie wiem chodzisz do szkoly czy jak nie masz czasami problemu z nauka bo pisze ci sie kilka krotnie to samo i nadal nie rozumiesz

    Koledze chodzi o czas waznosci ip przydzielonego przez router
     
  6. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    czyli to czy dam IP automatycznie albo statycznie to tylko chodzi o Urządzenia podpięte pod router A NIE SAMEGO ROUTERA dobrze mówię? bo ROUTER ma całyczas STATYCZNE IP.. jak cos nie tak to wal śmiało.

    Sprawdźmy czy w końcu to zrozumiałem:

    1.Jeżeli podłączam X360 do routera i dałem w X360 IP automatycznie to wtedy po wygaśnięciu czasu dzierżawy po wyłączeniu konsoli router przydzieli inne IP konsoli, natomiast jeśli dam w X360 IP STATYCZNE to nie będzie wtedy czasu dzierżawy ponieważ Router i X360 będą mieć STAŁE IP. Zgadza się zrozumiałem to? :) ale uparty jestem trochę zła cecha

    2.W routerze nie mogę dać takiej opcji AUTOMATYCZNE IP..Zgadza się?

    Proszę o potwierdzenie bądź poprawę moich stwierdzeń. Liczę na was spece
     
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Tak chodzi tylko o urzadzenia podpiete, mysl logicznie

    Moze i jestes uparty ale jak tak dalej pójdzie w zyciu nic nie bedziesz mial bo z tego co widze liczysz na innych i nie wazne co bym nie napisal i tak masz to gdzies bo nie chcesz lub co gorsza nie potrafisz tego zrozumiec, myslec logicznie tez nie potrafisz bo nie wiem jakim czlowiekiem trzeba byc zeby pytac czy router sam z siebie ma statyczne IP, totalnie bylo by bez sensu jak by mial zmienne

    2. DHCP !!!!!
     
  8. h-y-d-e

    h-y-d-e Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2010
    Posty:
    109
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Siemianowice
    Kolega !Brudsien wiedzę ma, ale jak czasem coś zakręci w wypowiedzi to mi się wydaję, że proste rzeczy komplikuje tylko po to żeby sobie dodać aury 'mastacha'... tak po ostatnich wypowiedziach o otwartym nat w xbox i ps3 mi się to widzi:)

    bez urazy...
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Mozliwe ze inni tak to odbieraja ale ile mozna dostawac PW z takimi samymi pytaniami i to samo w tematach, jak ci sie chce zobacz historie postow Belic'a co drugi post pyta o to samo
     
  10. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    rozumiem a czy tą funkcję DHCP można wyłączyć do czego ona jest "prostymi słowami"? co się wtedy stanie? to już nie jest to samo pytanie :)
     
  11. h-y-d-e

    h-y-d-e Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2010
    Posty:
    109
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Siemianowice
    OK, sorry, nie znając całej historii nie powinienem sie wypowiadać w takim tonie :)
     
  12. Gorsag

    Gorsag Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 10, 2010
    Posty:
    29
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Gdynia
    To może Belic zapytaj prosto co Ci nie działa w połączeniu Internet->Router->XboX ?! :p Wtedy odpowiemy raz i bedziesz wiedział ^^ Bo pytanie miliard razy o podobne sprawy jest bez sensu jeżeli sie nie ma problemu z tym połączeniem...

    Prosto: Router ma swoje IP przydzielane przez dostawce internetowego (jeżeli jest podłączony bezpośrednio do kabla od dostawcy). To IP może być statyczne (to już coraz rzadziej) albo dynamiczne (tzn: zmienia się co jakiś czas). Potem router nadaje kilka adresów wewnętrznych! dla urządzeń podpiętych pod niego - czyli np komputerowi1, komputerowi2 i XboXowi. Zależnie jak masz ustawione w routerze, może on nadać DANEMU urządzeniu STATYCZNE IP WEWNĘTRZNE i trzymać go cały czas na danym IP, albo też mieć ustawione adresy DYNAMICZNE WEWNĘTRZNE dla urządzeń. U mnie na ten przykład jakoś tak było ustawione, że wszystkie urządzenia po kablu mają STATYCZNE IP WEWNĘTRZNE, a te po WiFi mają dynamiczne. Ale to można ustawić.
    WEWNĘTRZNE IP - oznacza taki adres który nie jest używany bezpośrednio do łączenia sie z internetem, a jest używany tylko w relacji KOMP->Router->KOMP... Tzn łącząc sie z kompa z netem łączysz się uzywając WEWNĘTRZNEGO IP do routera, a potem router wysyła Twoje zapytanie dalej używając już ZEWNĘTRZNEGO IP (tego nadanego mu przez dostawce internetu), po czym zwraca wyniki tą samą drogą.
    Nie ma tu żadnej filozofii :p Przeczytaj, ogarnij, i wogle.
    P.S : czas dzierżawy IP - gdzie Ty cos takiego masz, i czy w czymś Ci to wogle przeszkadza?
     
Wczytywanie...

Poleć forum