1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Czy mam Publiczne IP?

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Dzefii92, Luty 1, 2011.

  1. Dzefii92

    Dzefii92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 22, 2010
    Posty:
    138
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Podkarpacie/Sanok
    witam wszystkich tak jak w temacie mam do was pytanie czy moje IP jest Publiczne: 94.232.219.41 ( Sprawdź swoje IP, Twoje IP, Jakie Mam IP )

    Czyli jak bym mial publiczne ip wystarczy otworzyc w Routerze porty
    a jak bym mial prywatne to musze w routerze i jeszcze admin u siebie
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Dzefii92

    Dzefii92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 22, 2010
    Posty:
    138
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Podkarpacie/Sanok
    upp
     
  4. MaverickPL

    MaverickPL Guest

    Strasznie pokretnie to napisales, ale powiedzmy ze wiem do czego zmierzasz.
    Admin nie blokuje zapewne zadnych portow, ale tak... jesli IP jest z klasy adresow lokalnych, to powinien ci przekierowac porty, co nie znaczy ze moze to zrobic bo moga byc wykorzystywane do czegos innego etc...
    Jesli juz te porty bedziesz mial przekierowane do twojego IP, to znowu ty na swoim reouterze powinienes przekierowac je dalej do xbox'a.



    ps. Co to za nowa moda wklejania okienka z wynikiem szitowatego speedtestu w sygnatury na forach? Rozumiem ze od jakiegos czasu w Polsce zwylky smiertelnik ma dostep do "zawrotnych" predkosci internetu... ale bez przesady zeby sobie tym e-peeny przedluzac. Jeszcze sobie ranking zrobcie... bedzie komu nos ukrecać ;-)
     
  5. Dzefii92

    Dzefii92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 22, 2010
    Posty:
    138
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Podkarpacie/Sanok
    mi chodzi o to czy to co podałem IP to jest Publiczne czy Prywatne
     
  6. MaverickPL

    MaverickPL Guest

    Podales adres jakiejs strony a nie IP.
    Podaj IP to powiem ci z jakiej klasy jest.
    Inna sprawa ze jesli bys wpisal w google albo chociazby wikipedie "klasy IP lokalne" to pewnie wyjdzie ci informacja co to za IP.

    Poza tym to ze jakiejs stronie WWW, przedstawisz sie jako konkretne IP, nie znaczy ze takie masz u siebie w sieci, bo na stronie mozesz zobaczyc IP komputera ktore moze byc rozne, albo np IP routera, ewentualnie IP twojego providera itp...
    Na poczatek zacznij od tego zeby podac IP komputera maske sieci, IP routera (jesli masz) i IP bramy.

    ps. start/uruchom cmd [enter] ipconfig /all [enter]
     
  7. Dzefii92

    Dzefii92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 22, 2010
    Posty:
    138
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Podkarpacie/Sanok
    Admin mi nie dał zadnego ip samo mi przydziela, w routerze mam ustawione Dynamic IP


    PS:Jak napisałem do admina o odblokowanie portow odpisał to:
    ''powtarzam po raz kolejny porty te nie są blokowane w żaden sposób, a ich przekierowanie tylko i wyłacznie na konsole wpłynie na dostęp do internetu na pozostałych urządzeniach.
    Przekierowanie portu udp 53 uniemozliwi poprawne działanie usługi DNS na innych urzadzeniach.''

    czy to możliwe czy mnie chce zrobić na szaro?
     
  8. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Odezwij się do mnie na gadu to Ci to ustawie.
     
  9. MaverickPL

    MaverickPL Guest

    IP ktore podales to IP nalezace do:
    inetnum: 94.232.216.0 - 94.232.223.255
    netname: KCI-KROSOFT-NET
    descr: Krosnienskie Centrum Informatyczne "KROSOFT"


    Czy jest to IP "publiczne" czy "prywatne" w twoim rozumieniu, tego nie wiem. Z takim IP widac Cie na zewnatrz sieci, wiec moze byc to IP twojego routera zarzadzajacego cala siecia LAN, a ty mozesz miec IP prywatne na komputerze. Albo moze to byc IP przydzielone dla Twojego komputera. Dlatego tez kazalem Ci sprawdzic jakie IP ma twoj komputer, a nie z jakim IP jest widziany na zewnatrz.

    Jak pisalem wczesniej, w wiekszosci przypadkow zadne porty nie sa w takich sieciach blokowane, bo nie ma takiej potrzeby. A przekierowac porty teoretycznie mozna, bo technicznie jest taka mozliwosc, ale dokladnie tak jak napisal ci Admin, nie robi sie tego bo w ten sposob uniemozliwia sie dzialanie np innym konsola w sieci, innym komputerom itp...
    Tymbardziej nie rozumiem po co mial by ci przekierowywac port 53, skoro ten sluzy do obslugi DNS'ow i przekierowanie go na jakis komputer "usera" bylo by kompletnym idiotyzmem. Wiec nie, nie robi Cie w konia... po prostu nie wiesz czego chcesz i o co prosisz.

    A podchodzac do tematu z innej strony? Po co ci te przekierowane porty? Cos ci zle dziala? Nie dziala? Czy naczytales sie opisow w internecie jak to trzeba przekierowac porty zeby xbox dzialal i koniecznie chcesz to zrobic u siebie nie majac o tym pojecia?
    Czasem to naprawde nie jest konieczne.

    ps. Zeby nie bylo ze nie odpowiedzialem (choc odpowiedzialem wyzej) to IP ktore podales nalezy do klas adresow umownie nazywanych publicznymi.
     
  10. Dzefii92

    Dzefii92 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 22, 2010
    Posty:
    138
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Podkarpacie/Sanok
    1.Po co mi odblokowywać te porty?
    odp. nie moge sie podlaczy do Gry/Grupy itp.
    2.Jaki mam IP.
    odp. Jak podłacze konsole do routera i dam automatyczne mam IP 192.168.1.101 gdy podlacze prosto do mikrotika mam 192.168.0.241
    3.W routerze mam juz odblokowane,ale cos nadal blokuje czyli Mikrotik jak admin mowi ze wszystkie sa otwarte

    moje pytanie czy jak admin właczy UPnP w Mikrotiku to bede mial porty odblokowane.?


    zapomniałem dodać ze konsole mam podłączona tak:
    Siec----Mikrotik----Router----Konsola
     
Wczytywanie...
Podobne tematy
  1. Havoc
    Odpowiedzi:
    4
    Wyświetleń:
    630

Poleć forum