1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Czy padła płyta główna w pececie???

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez kukiluki, Wrzesień 13, 2011.

  1. kukiluki

    kukiluki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 4, 2011
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    okolice Włocławka
    Ostatnio zrobiłem z kumplem reset biosu w jego kompie. O dziwo PC już się nie uruchomił. Włączył się od razu po podłączeniu do kontaktu i w ogóle nie reaguje na włącznik na obudowie. Kontrolki od napędów i dysku się swiecą cały czas, jednak dysk się nie uruchamia i nie ładuje systemu. Do tego z karty graficznej nie ma sygnału, czarny ekran na monitorze. Odłanczalismy wszystkie podzespoły i nic nowa bateryjka do biosu też nic nie dała. Czy zna ktoś odpowiedz co się stało??
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    To jest forum o xboxie, ten temat powinien byc w offtopie
    Jaka plyta glowna i jak ja resetowales, zworka ?
     
  4. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    uszkodzenie biosu prawdobnie
     
  5. kukiluki

    kukiluki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 4, 2011
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    okolice Włocławka
    Reset był robiony zworka i bateryjka a plyta asusa ale nie pamietam jaki model
    a co do tematu to kliklem w dzial dla sweizakow i dla tego tu napisalem
     
  6. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Reset biosu nie powoduje uszkodzenia kosci bo ustawienia sa w innej kosci niz sam bios, z reszta nowe plyty glowne maja podwójny bios, jedynie reset podczas pracy plyty glownej moze spowodowac spiecie, ale jest to rzadko spotykane choc nie niemożliwie

    Podczas pracy plyty czy przy wylaczonej plycie ?
    To zobacz jaki model, pisze na samej plycie glownej
    Przywroc zworke w domyslne piny i zobacz czy podczas dania napiecia na plyte glowna wlacza sie ona czy tez swieca sie tylko diody

    Wyciagnij takze kosci pamieci i zobacz czy plyta wypikuje blad, tak tak bios jest sprawny, upewnij sie czy masz podlaczony glosnik do plyty glownej
     
  7. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    każda płyta z tych nowszych ma system diod co pokazuja co jest nie tak sa przeważnie 4 czerwone i zielona się mogą świecić i zobaczyć na płycie i w instrukcji od płyty co znaczą
     
  8. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie kazda tylko drozsza, kazda plyta ma system pikowy i ten jest pierwszy jesli chodzi o diagnoze
     
  9. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    asusy napewno mają na 100% technologia była tez w tych starszych np asus msi czy gigabajt. teraz to raczej standart
     
  10. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Teraz to raczej wymyslasz, siedze w tym biznesie od lat, przez ostatnie 2 lata pracowalem na serwisie m.in. skladajac kompy i je serwisujac, obecnie jestem na swoim i wiem co jakie plyty maja i z jakiego przedzialu cenowego, gigabyte na pewno nie ma systemu migowego, drozsze plyty jak juz maja wyświetlacze dwu cyfrowe mowa np o asusach

    P.S. Chyba nie masz na mysli tych kolorowych diod kolo slotow bo one to sa glownie od pamieci ram
     
  11. kukiluki

    kukiluki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 4, 2011
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    okolice Włocławka
    panowie nie kłócić się ta płyta to asus a7vbx-x na nej jest tylko jedna dioda zielona i caly czas sie swieci glosnik podlaczony po wyciagniecu ramu i innych podzespolow bez odglosu reset robilem oczywiscie po odlaczeniu od zasilania kontrolka dysku caly czas sie swieci ale dysk nie pracuje kontrolka dvd tez i tylko sie wysuwa naped
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    a7vbx-x to bardzo stara plyta glowna nie posiadajaca zadnych zabezpieczen, procz wyciaganej kosci biosu, sprawdzales na innym zasilaczu ?
    Bo dysk ma sie kręcić niezależnie od plyty glownej bo prad idzie od zasilacza, mozliwe ze zasialcz lub plyta robi zwarcie, podmien zasilacz i jak to nic nie da plyta do kosza
     
  13. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    jak się nie wysuwa to probłem z napięciem do napedu.najlepiej podłanczać dyski napedy i jakieś tam karty dżwiekowe itd oprócz grafiki i spóbój wtedy włączyć
     
  14. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Naped sie wysuwa
     
  15. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Uwalikes bios, podlaczyles do pradu jak resetowaleś

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Przecie wlasnie plyta ma byc wylaczona, moze byc w stanie czuwania tzn miec napiecie ale nie powinna byc wlaczona podczas zmiany zworki
     
  17. onix212

    onix212 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 28, 2008
    Posty:
    1981
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Śląsk
    niektóre płyty maja opcje ze da się wgrać bios nawet jak nie działa wiem ze dało się tak na msi
     
  18. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Tak jak pisalem, jedyne zabezpieczenie jaka ta 10 letnia plyta glowna ma to wyciagana kosc biosu ale zeby wgrac bios potrzebny jest programator
     
  19. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Wylaczoa i nie zaleca sie nawet w stanie czuwania.


    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  20. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No to juz nie wiem skad wymyśliłeś, tak czy siak uklad jest zasilaczy czy to z baterii czy to z zasilacza wiec tutaj nie ma znaczenia czy czuwanie czy wylaczona, wazne zeby sam bios nie byl zaladowany podczas resetu
     
  21. kukiluki

    kukiluki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 4, 2011
    Posty:
    30
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    okolice Włocławka
    No dobra a kiedy plyta jest wylaczona jak piszecie a kiedy w stanie czuwania i ten bios kiedy zaladowany a kiedy nie?
     
Wczytywanie...

Poleć forum