1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Czy spaliłem programator j-runner?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez vaya, Listopad 26, 2014.

  1. vaya

    vaya Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2012
    Posty:
    47
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Typ programatora j-runner v1
    Chcialem zaczytac nand w konsoli phat falcon ale przez przypadek zle podlutowałem dwa przewody: czerwony i czarny.
    tzn: czarny dałem tam gdzie miał byc czerwony a czerwony jeden punkt dalej (patrz ponizej)
    [​IMG]

    reszte było dobrze przylutowanych. Po tej operacji programator wogole nie zaczytuje nandu - nawet jak przylutowałem juz pozniej poprawnie kable. Ponizej log:
    Kod:
    Checking Files
    Finished Checking Files
    Version: 01
    Flash Config: 0xFFFFFFFF
    IoTimedOut
    
    IoTimedOut:No more bytes!
    FFFFFFFF

    Jak sprawdzic czy programator sie czasem nie uszkodził?
    Dodam ze po podpieciu swieci normalnie zielona dioda, w tryb bootlodera i aktualizacje tez sie da normalnie przeprowadzic
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Wrzuć fotki jak masz polutowane
     
  4. vaya

    vaya Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2012
    Posty:
    47
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    sorry dokładnieszych nie dam rady dzisiaj
    [​IMG]
    [​IMG]


    Dodam ze chip coolrunner tez pozniej odlutowałem całkowicie od płyty ale zadnych efektow.
    Sprawdziłem tez przejscia pomiedzy przylutowanymi kablami na płycie a gniazdem w programatorze i wszystkie są ok
     
  5. Dorato

    Dorato Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 26, 2014
    Posty:
    1
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wgraj na nowo firmware do programatora
     
  6. vaya

    vaya Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2012
    Posty:
    47
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Wgrałem firmware tak: Tools-----update jr-p fw i podałem scieżke do pliku: JRP_FIRMWARE_104.hex.
    Wgrało normalnie,potem przestawilem suwak z powrotem na normal ale nic to nie dało...
     
  7. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
  8. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Podałeś 5V na interfejs SPI. W przypadku tego układu, ten pin gpio toleruje 5V, więc programator jest sprawny. Problemów szukaj w montażu, lub tak jak pisze dexter.
     
  9. vaya

    vaya Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2012
    Posty:
    47
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dobrze powiedziane "szukaj w montażu" tyko ze montaż jest w 100% dobrze wykonany.
    Oczywiscie zasilacz cały czas wpiety,swieci sie zóta dioda. Jakby nie było zasilacza to wywala komunikat can not continue
    Dzis jeszcze raz odlutowłem kable,oczysciłem je troche,skrociłem mare minimetrów i przylutowałem z powrotem. (ponizej fotki.
    Przejscia sprawdzone do gniazda programatora i wszystkie są ok a mimo to nadal na najnowszej wersji j-runnere wywala logi takie jak w pierwszym poscie.
    a na starszej wersji 0.2 po nacisnieciu red nand niby zapala sie u mruga czerwona dioda jakby zczytywało nand ale wywala same errory (poniżej logi z j-runnera -wersja 0.2)
    Kod:
    Checking Files
    Finished Checking Files
    Arm Version: 1
    
    Flash Config: 0xFFFFFFFF
    Unknown Flash Config found.
    This may due to a new console type, bad soldering or hardware failure.
    If it isnt the first check your soldering and reset your device.
    You can always press ESC to cancel the read.
    Error: 011 reading block 0
    Error: 011 reading block 1
    Error: 011 reading block 2
    Error: 011 reading block 3
    Reading Nand to C:\Documents and Settings\user\Pulpit\RUNNER\J-Runner v02 (275) Core Pack\output\nanddump1.bin
    Reading Nand
    Error: 011 reading block 0
    Error: 011 reading block 1
    Error: 011 reading block 2
    Error: 011 reading block 3
    Error: 011 reading block 4
    Error: 011 reading block 5
    Error: 011 reading block 6
    Error: 011 reading block 7
    Error: 011 reading block 8
    Error: 011 reading block 9
    Error: 011 reading block A
    Error: 011 reading block B
    i tak sypało errorami przez poł godziny -wreszcie wyłączyłem.

    Konsola normalnie uruchamia sie nie wywala zadnego rrod. Probowałem na innym zasilaczu i to samo.
    Ma ktos jeszcze jakies pomysły?
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  10. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    konsola oczywiście działa? Włącz konsole i wtedy daj read, jest jakaś reakcja?
     
  11. vaya

    vaya Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2012
    Posty:
    47
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Tak konsola sprawna i dziala
    Po włączeniu jej i nacisnieciu Read Nand konsola sie wyłącza a ponizej logi z j-runnera

    Version: 01
    Flash Config: 0x00000000
    Can not Continue
     
  12. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Niestety nie ma łatwiejszej metody od sprawdzenia programatora na innej konsoli - wtedy będziesz wiedział co jest nie tak. Możesz także odczytać konsolę po LPT, jeżeli tylko masz taki port.

    Same luty też nie wyglądają dobrze, tutaj takze może być problem. Używaj jakiejkolwiek pasty (choćby najtańszy topnik AG).
     
Wczytywanie...

Poleć forum