1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Czy warto zmienić HDD na SSD, jaki SSD kupić?

Temat na forum 'Off-Topic' rozpoczęty przez Jankess, Grudzień 25, 2014.

  1. Jankess

    Jankess Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 22, 2010
    Posty:
    122
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Radom
    Witam :)
    Jako że mój dysk w lapku zaczyna się już sypać (błędy pozycjonowania głowicy), zacząłem się rozglądać za jego zamiennikiem. I tutaj pojawia się moje pytanie odnośnie dysków czy warto zamiast HDD kupić SSD, jak by nie patrzeć SSD jest dużo szybszy ale za to i cenę za GB ma całkiem inną niż SSD. Często czytając komentarze odnośnie konkretnych dysków widzę że producent podaje zawyżone dane, które w rzeczywistości nie dochodzą nawet do 3/4 tego co na pudełku.
    Interesuje mnie kupno 120 GB dysku SSD na razie rozważałem 2 pozycje:
    http://www.komputronik.pl/product/1.../SanDisk_2_5_SSD_128_GB_Serial_ATA3_7_mm.html
    oraz
    http://www.komputronik.pl/product/2...m_medium=slt_product&utm_campaign=tpl_product
    Co byście doradzili w pieniądzach +-250zł, na laptopie nie gram w nic służy do pracy.
    Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Damian_89

    Damian_89 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 24, 2011
    Posty:
    335
    Polubienia:
    423
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Devil Team Hacked
    Za około 250 zł kupisz Crucial M500 120 GB polecam ten dysk, kontroler Marvell, synchroniczne pamięci, jeżeli chcesz polaków wspierać to kup GoodRam C-50 120 GB.
     
  4. bld

    bld XBOX MANIAK Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2013
    Posty:
    1462
    Polubienia:
    477
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Warto !!! posiadam SSD i predkości są mega szybkie.
     
  5. ROBI772

    ROBI772 RGH Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2011
    Posty:
    2734
    Polubienia:
    606
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    PZL
    Oczywiście że warto przejść na SSD, sam korzystam z Samsung 840 EVO. Jak już koledzy wyżej pisali, jak chcesz tanio kupić to bierz Cruciala lub GoodRama
    Jak już kupisz SSD, nigdy nie będziesz chciał wrócić do HDD :p
     
  6. mrok

    mrok Ryżownik Ryżownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    218
    Polubienia:
    1113
    Punkty za osiągnięcia:
    93
    W singlu moze i sie sprawdza taki dysk, ale na multi i tak bedziesz musial czekac na reszte...
     
  7. ssaarraa

    ssaarraa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2015
    Posty:
    0
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Płeć:
    Kobieta
    Ja też zdecydowanie polecam dysk SSD. Jest nieporównywalnie szybki w stosunku do HDD :p Jedynym minusem jest cena, ale wydaje mi się, że warto zainwestować, bo dysk jest naprawdę świetny i super śmiga ;)
     
  8. Onicniepytaj

    Onicniepytaj Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 4, 2010
    Posty:
    5433
    Polubienia:
    1699
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Śląsk!
    Czy w momencie kupna dysku SSD gryzie on się jakoś ze zwykłym dyskiem HDD?

    Bo akurat mam 1TB ale słyszę masę dobrych opinii na temat dysków SSD, iż znacznie przyśpieszają windowsa itp. Dlatego też planował bym kupno jakiegoś takiego ~120GB i trzymać na nim tylko windowsa + niezbędne programy. A dysk HDD normalnie pozostawić jako dysk magazynujący na dane :)
     
  9. ROBI772

    ROBI772 RGH Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2011
    Posty:
    2734
    Polubienia:
    606
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    PZL
    Nie, możesz mieć dwa dyski, systemowy SSD i na dane HDD.
    Sam tak mam i wszystko działa :)

    Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
     
  10. ZiK

    ZiK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 27, 2010
    Posty:
    608
    Polubienia:
    46
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    0-34
    dozbieraj troche i kup plextora m6 pro. warty swojej ceny.
     
  11. bld

    bld XBOX MANIAK Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2013
    Posty:
    1462
    Polubienia:
    477
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Generalnie teraz dyski SSD są dobre jakości ludzie patrzą bardziej na szybkość kopiowania , odczytu i całej reszty (IOPS) chyba tak to się piszę :) , jak ja swój kupowałem to był jeden z najlepszych jeżeli chodzi o benchmarki , teraz bankowo są lepsze SSD`ki od tego który posaidam , generalnie polecam , bardzo dobrze śmiga na UEFI ;) 6 sek i winda odpalona :)
     
  12. Bugal

    Bugal Banned

    Dołączył:
    Maj 24, 2014
    Posty:
    202
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Grójec
    Dosłownie 6 sek?
     
  13. nollo

    nollo Użytkownik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2012
    Posty:
    1200
    Polubienia:
    222
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Zawiercie
    Czasami szybciej

    Wysłane z mojego HTC One max
     
  14. Bugal

    Bugal Banned

    Dołączył:
    Maj 24, 2014
    Posty:
    202
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Grójec
    No to ładnie, sam pomyślę o ssd 32gb na samego windowsa a reszta na Starym hdd
     
  15. bld

    bld XBOX MANIAK Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2013
    Posty:
    1462
    Polubienia:
    477
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Proponuję więcej jak 32 GB , jak masz hajs to weź 128 GB , bo miejsce znika w oczach , chyba że będziesz pilnował żeby dysku C: nie zapełnić :D
     
  16. Bugal

    Bugal Banned

    Dołączył:
    Maj 24, 2014
    Posty:
    202
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Grójec
    Ssd byłby tylko na win32, mam hdd 250gb to bym z niego korzystał
     
  17. bld

    bld XBOX MANIAK Xbox One XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2013
    Posty:
    1462
    Polubienia:
    477
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Dobra ale będziesz musiał całą resztę instalować na tym 250 GB , a trzeba pamiętać że nowe sterowniki też zajmują trochę miejsca. Tak czy siak proponuję większy dysk.
     
    Bugal lubi to.
  18. nollo

    nollo Użytkownik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 30, 2012
    Posty:
    1200
    Polubienia:
    222
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Zawiercie
    Tak jak wyżej przynajmniej 128 gb bo 32 za mało

    Wysłane z mojego HTC One max
     
    Bugal lubi to.
  19. Bugal

    Bugal Banned

    Dołączył:
    Maj 24, 2014
    Posty:
    202
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Grójec
    Ok. Rozejrzę się w cenach i jak będzie okazją to biorę. Dzięki
     
  20. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12091
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    32gb na Windowsa to mało. Min 120gb
    Start Windows 8.1 od ładowania do pulpitu poniżej 5są
     
  21. Damian_89

    Damian_89 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 24, 2011
    Posty:
    335
    Polubienia:
    423
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Devil Team Hacked
    Wszyscy o tym jak to szybko startuje system a ja pochwałę się tym ze mój wyłącza się w 3 sekundy ;)

    Wysłane z mojego LG-P940
     
Wczytywanie...

Poleć forum