1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Czy Xbox 360 E wspiera dźwięk 5.1? Brak wyjścia na adapter audio.

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez Aldric666, Marzec 11, 2014.

  1. Aldric666

    Aldric666 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 20, 2010
    Posty:
    67
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Kraków
    Hej.

    Mam pytanie, czy najnowsza odsłona Xbox 360 E ("SuperSlim) wspiera dźwięk 5.1? Do wersji Fat i Slim dokupowało się kabel audio, o taki: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Xbox_360_Audio_Dongle.jpg Nowy Xbox 360 nie ma takiego wyjścia z tyłu, tylko miniJack - zatem nie mozna uzyskać na nim dźwięku 5.1?

    I drugie pytanie - jeśli podłącze do takiego adaptera zestaw głośnikow 2.1 (Logitech S220), to dźwięk z telewizora zostanie wyciszony, a wydobywać będzie się z zestawu?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Można 5.1 przez hdmi.

    Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    ta tylko trzeba mieć kino z wejsciem hdmi albo tv ktory przepuszcza dzwiek 5.1 po hdmi - a tych na rynku jest mniej niż 50% (reszta przerabia dzwięk na stereo .)
     
  5. sebolek

    sebolek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 19, 2008
    Posty:
    443
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Legionowo
    A w wersji E nie ma przypadkiem w standardowym kablu złącza optycznego?
     
  6. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12080
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie ma

    Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
     
  7. Rob1N_PL

    Rob1N_PL Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2011
    Posty:
    1854
    Polubienia:
    224
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    To chyba logiczne.

    Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
     
  8. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    jak dla kogo!? :p gość się pyta to mu tłumaczę :p Jak jesteś mądrzejszy to też coś napisz a nie komentujesz bez sensu!
     
  9. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Jednak jest proste rozwiązanie, aczkolwiek zapewne nie każdy to posiada...
    Otóż większość TV (choć zapewne te bardzo stare sprzed iluś tam lat wstecz mogą nie posiadać tej opcji) ma DIGITAL OUT OPTICAL czyli krótko mówiąc cyfrowe wyjście optyczne dźwięku !
    Zatem podłączając X360 "E" z telewizorem za pomocą kabla HDMI i uaktywniając opcję w menu TV "DIGITAL OUT OPTICAL" możemy za pomocą tego wyjścia podłączyć do telewizora amplituner lub jakieś głośniki komputerowe (np. Logitech Z-5500) i cieszyć się dźwiękiem 5.1 :drunk:
     
  10. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    up o tym samym pisałem :p tylko że ponad polowa tv nie puści Ci 5.1 po hdmi (przerobi na stereo), mój 'nowy' tv tak ma że puszcza 5.1 jedynie z spdif-jack i usb :p a po hdmi przerabia na stereo - kicha straszna
     
  11. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    W opcjach MENU telewizora powinieneś mieć opcję STEREO czy DOLBY DIGITAL - zmieniasz na DD i leci 5.1
    No owszem może też nie każdy TV to posiada ale jeśli ktoś ma takowy to wtedy rozwiązanie problemu jest proste...
     
  12. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    wiem, mam taka opcje tylko po hdmi jest ona szara - nie można jaj wybrać :p w moim LCD mam opcje auto i smiga DD niestety w plazmie z serii D 5.1 po hdmi jest to zablokowane!
     
  13. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    U mnie jest obojętnie z którego źródła oglądam (czy to konsola podpięta HDMI czy to wewnętrzny tuner DVBT lub inne urządzenie podpięte do TV) mogę zapodać w MENU by telewizor wyprowadzał dźwięk cyfrowy DOLBY DIGITAL lub STEREO po złączu OPTICAL bezpośrednio z telewizora...
    Nic nie muszę w MENU przy HDMI ustawiać, jedynie w opcjach dźwięku telewizora.
     
  14. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    a o czym ja do cholery pisze! właśnie o tym!
     
  15. barman_2000

    barman_2000 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    3416
    Polubienia:
    393
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Włoszczowa
    z tego co widze to Ty tylko mieszasz i co chwila piszesz cos innego

    wiekszosc w miare nowych TV posiada takie funkcje, nawet moja plazma z 2009 roku i LCD z 2012, tylko ze ta funkcja dziala roznie w zaleznosci od modelu tv, w niektorych nie da sie uaktywnic DD jezeli TV nie jest podlaczone przez optyka do jakiegos dekodera dzwieku
     
  16. maxankazuya

    maxankazuya Banned Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 17, 2012
    Posty:
    836
    Polubienia:
    95
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    może i troche namieszalem :)niby jak można uzyskać dwiek 5.1 bez dekodera DD/DTS?!- nie ma takiej opcji
    I tak moja plazma z 2011 roku nie puszcza 5.1 z hdmi, dziwiek jest oczywiscie we wszystkich głośnikach ale jest to stereo/PCM (5.1 tylko z usb i spdif), a LCD z 2009 które również posiadam robi to bez problemu :p
     
  17. jmyung

    jmyung Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2014
    Posty:
    56
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Wyjście optyczne audio w Xboxie dawało łatwy dostęp do dźwięku 5.1. Teraz konsole pod tv po hdmi i wyjść dzwiękiem po optyku albo coaxialu na amplituner. Jak ktoś ma amplituner który puszcza dźwięk po hdmi to nie ma problemu. Ja u siebie mam puszczone wszystkie urządzenia pod Denona i Denona podłączonego pod gniazdo ARC w TV. Jak włączę film z dysku bezpośrednio w TV to mam dźwięk w 5.1 i tak samo z konsoli.
     
  18. tomgda

    tomgda Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2014
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    czyżbym ja miał coś źle ustawione ? Mam podłączenie kablami HDMI tzn: XBOX do KINA (ampli) i z kina do TV . i nie działają mi głośniki tylne i centralny. Przełączam w amplitunerze różne tryby dźwięku ale pełne 5.1 się nie aktywuje
     
  19. jmyung

    jmyung Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2014
    Posty:
    56
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    8
  20. tomgda

    tomgda Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 16, 2014
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Marantz NR 1403 (ma wyście HDMI-ARC)
     
  21. jmyung

    jmyung Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2014
    Posty:
    56
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    No to rzeczywiście dziwne. Ja mam tańszego Denona 1713 i u mnie takie podłączenie działa. A podczas odtwarzania filmów działa Ci dźwięk przestrzenny? A w konsoli jest opcja przestawienia dźwięku, bo w sumie nigdy nie sprawdzałem tego?
     
Wczytywanie...

Poleć forum