1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Czyszczenie cache

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez offtopic, Grudzień 26, 2008.

  1. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Aby to zrobić należy:

    Wejść do zakładki SYSTEM, a następnie najechać na ikonę HDD i wcisnąć kombinację: Y, X, X, LB, RB, X, X
    Powinno wyskoczyć pytanie "Do you want to perform maintenance on your Xbox 360 storage devices ?", które należy zatwierdzić.

    [​IMG]


    Przy tej metodzie kasowane są następujące dane:
    - Pliki tymczasowe
    - Uaktualnienia gier(Patche)*
    - Pliki "wstecznej kompatybilności"*
    *pliki są pobierane ponownie przy odpaleniu gry

    Istnieje jeszcze druga metoda czyszczenia samego cache, ale potrzebna jest do niej gra The Elder Scrolls IV: Oblivion
    Podczas startu gry należy na padzie trzymać przycisk A aż do momentu pojawienia się menu gry. Po tej operacji cache powinien być wyczyszczony. Analogicznie postępujemy w przypadku NXE.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Nefarod

    Nefarod Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2008
    Posty:
    305
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wieliczka
    offtopic, naczytałeś się tych pierdół na xboxonline.pl? Po pierwsze, czyszczenie cache to nie to samo co defragmentacja. To nic nie daje. Usuwa tylko aktualizacje gier i pliki tymczasowe, które i tak są usuwane przy wyłączaniu konsoli. Konsola nie działa przez to szybciej. Tak jak już mówiłem, czyszczenie cache, a defragmentacja to dwa odmienne terminy. Jak formatujemy dysk, to możemy powiedzieć, że go defragmentujemy?

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Defragmentacja
     
  4. brattanek

    brattanek P2Mforum.info Członek Załogi Administrator Xbox One Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2007
    Posty:
    1353
    Polubienia:
    530
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    KTW
    Tutaj się z tobą zgodzę, zmieniłem tytuł tematu aby nie wprowadzał ludzi w błąd.
     
  5. muchomorek2

    muchomorek2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 4, 2009
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kraków
    pany, jedno pytanie... co daje czyszczenie cache?
     
  6. sloniu

    sloniu trolololololo V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    906
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Czasem poprawia błędy konsolki ( nie RROD, tylko gra sie nie odpala..)
     
  7. jasiulu

    jasiulu Banned

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    co to są "pliki tymczasowe"?
    chyba głupie pytanie ale nie wiem
    i jak mam przerobioną konsole to już potem nie będę miał?
     
  8. offtopic

    offtopic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 7, 2008
    Posty:
    2146
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Jak odpalisz np grę to do "cache" zgrywają się tekstury itp pliki, aby gra nie doczytywała co chwilę. To są właśnie pliki tymczasowe.
     
  9. jasiulu

    jasiulu Banned

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    a na drugie pytanie ktoś odpowie?
    dzięki offtopic.
     
  10. sebolek

    sebolek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 19, 2008
    Posty:
    443
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Legionowo
    a co ma piernik do wiatraka . ? to sa pliki konsolowe nie napędowe napęd masz przerobiony po to aby akceptował gry nagrywane nie oryginalnie
     
  11. jasiulu

    jasiulu Banned

    Dołączył:
    Luty 27, 2009
    Posty:
    38
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    A, no się domyślałem ale lepiej się spytać.
     
  12. MiD PL

    MiD PL Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 25, 2009
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Warszawa
    sorry za offtop, choc moze to jest w jakims stopniu powiazane z tym tematem...
    wcielo mi wszystkie save'y i achievment'y w GoW2 mimo że na twardzielu wciaz widnieje plik z zapisami i w profilu gracza nadal mam wszystkie zdobyte achivy
    chcialbym prosic o rade... czy ktos wie czemu tak sie stalo i czy jest to odwracalne?
     
  13. lukas160287

    lukas160287 Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Kwiecień 13, 2008
    Posty:
    13
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  14. _DaRkNeS_

    _DaRkNeS_ Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 20, 2009
    Posty:
    300
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Dąbrowa Górnicza
    Obecnie wystarczy wejść w pamięć i gdy widzimy nasz HDD wcisnąć Y i mamy dostęp do opcji Formatowana , Czyszczenia Pamięci Podręcznej(Cache) itd.
     
  15. Baton__84

    Baton__84 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2009
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam,
    a czy jest jakaś metoda czyszczenia cache przy samym starcie Xboxa,
    problem mam taki że przy starcie X'a wyświetla się Update Fail i nieda się wejść wogóle do menu, może czyszczenie pamięci podręcznej wymaże te błędne aktualizacja.
    Słyszałem że jakaś kombinacja otwarcia DVD + coś jeszcze daje taki efekt.
     
  16. lukeskajloker

    lukeskajloker Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 29, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Bydgoszcz
    przytrzymaj sync buton do zalogowania profilu
     
  17. Baton__84

    Baton__84 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2009
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no niestety ale mi konsola wogóle nie startuje zatrzymuje się na update fail i nie wejdzie do menu, więc nie mogę się zalogować do profilu, a trzymanie sync przy starcie konsoli nic nie daje.
     
  18. sam9uRAj

    sam9uRAj Banned

    Dołączył:
    Marzec 19, 2011
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    przydatne, thanx poszedł
     
  19. Cinek_END

    Cinek_END Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    120
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Domu
    Pozwole sie nie zgodzic :p

    wyczyscilem dzis pamiec poderczna i ku mojemu zaskoczeniu GTA IV nabralo plynnosci :)
    Taraz dziala idealnie nic nie zamula , przedtem potrafilo lekko przymulic - np. podczas szybkiej jazdy samochodem przez miasto a teraz jest git :)
    Wiec chyba jednak cos tam daje :p

    // a tak przy okazji jak przeprowadzic defragmentacje z poziomu konsoli ? Gdzie jest taka opcja ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum