1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

D-SUB vs DVI na małym monitorze

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez buteks102, Listopad 27, 2011.

  1. buteks102

    buteks102 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    203
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Oborniki Śląskie
    Witam. Mam pytanie. Czy dostrzegę różnicę w graniu na xBox'sie 360 na monitorze 15 cali, 5:4, 1024 x 768 (Monitor Iiyama Prolite H380/380-B) przez kabel D-Sub i HDMI/DVI? Jeżeli tak to czy ta różnica będzie duża? Bo do kabla HDMI/DVI musiał bym kupić jeszcze audio adapter.

    Nie odpisujcie mi odpowiedziami typu - słaby ten monitor, lepiej graj na TV itp. Ogólnie będę grał na SONY LED 42 cale przez HDMI ale czasami na monitorze. Taki mam monitor i koniec.

    Z góry dziękuję za odpowiedź.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Jak używasz oryginalnego kabla vga różnica może być nie zauważalna względem DVI, druga sprawa to czy DVI w tym monitorze jest cyfrowe czy tez analogowe bo jak analogowe nie zobaczysz różnicy
     
  4. buteks102

    buteks102 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    203
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Oborniki Śląskie
  5. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Oryginał VGA to wydatek okolo 80zl
    Kabel HDMI-DVI może nie zadziałać jeśli monitor ma tylko DVI-D, osobiscie mam tego typu kabel i konsola wysyla sygnal analogowy DVI-A mimo że kabel jest typu DVI-I i monitor także
    Teoretycznie przy takiej rozdzielczości kabel za 10zl może wystarczyć przy takiej rozdzielczości jaka ma twój monitor ale nikt nie da ci pewności, osobiscie miałem ich wiele i są nic nie warte
    To ze jest sygnał cyfrowy nie znaczy ze nie ma różnicy, sygnał cyfrowy tez się uszkadza
    W przypadku kabla HDMI - DVI i tak bys musiał, kupić kabel VGA do wyciągnięcia dźwięku ze złącza AV
     
  6. buteks102

    buteks102 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    203
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Oborniki Śląskie
    eee?`

    To sie trochę zmieszałem. Nie wiem na co sie zdecydować. Doradźcie mi czy d-sub czy dvi do tego monitora. Do kolegi wyżej. Nie muszę kupować kabla VGA całego tylko wystarczy Adapter audio o taki: http://allegro.pl/okazja-oryg-adapter-audio-xbox-360-dzwiek-5-1-hdmi-i1934076227.html.

    A czy jak podepnę hdmi/dvi to będę mógł wyciągnąć sam dźwięk kablem do TV który był w pudełku i chinche od obrazu będa wisieć? (SLIM 4GB) Czy musze adapter?
     
  7. pzajac2

    pzajac2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2011
    Posty:
    70
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Częstochowa
    Kup kabel VGA - tanie i działające rozwiązanie.

    Odkładam na LCD37-40", ale póki co kupiłem 2 tyg temu kabel VGA za 20zł + łącznik męskich VGA i obraz żyleta na CRT17" LG. Używam 1024x768, ale 1280x1024 bez problemudziała.

    Dokładnie ta aukcja: KABEL VGA XBOX 360 GOLD PLATED (1928678583) - Aukcje internetowe Allegro kabelek jest dobrej jakości
    + przelotka jeśli nie masz wejścia VGA w monitorze żeńskiego.

    Też miałem obawy co do nieorginalnego kabla, ale wszystko jest tak jak trzeba, więc polecam takie rozwiązanie :)
     
  8. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Jak nie chcesz kombinować to D-SUB (VGA) ale nikt nie da ci pewności czy ta chińska podróbka będzie działać tzn. czy obraz nie będzie rozmazany, kolory blade

    Na CRT17 to będzie działać bo nawet jak obraz jest przesunięty względem sygnału nie zobaczysz różnicy bo CRT nie ma natywnej rozdzielczości, a jedynie zalecaną, przy ilu Hz masz te rozdzielczość ?
     
  9. buteks102

    buteks102 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    203
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Oborniki Śląskie
    Kurcze teraz nie jestem pewien bo monitora nie mam tego pod ręką. albo 60Hz albo 72Hz bo pamiętam że z komputera obraz w maksymalnej rozdzielczości 1024x768 na 75Hz się rozmazywał.
     
  10. pzajac2

    pzajac2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2011
    Posty:
    70
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Częstochowa
    kablem vga tylko 60hz uzyskasz i nie można tego na konsoli zmienić :/
     
  11. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Kabel VGA moze miec bez problemu więcej niz 60Hz, ale im więcej tym lepszy musi byc kabel

    buteks102 - kup ten kabel, 10zl nie majątek a przekonasz się jaka będziesz miał jakość obrazu
     
  12. buteks102

    buteks102 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    203
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Oborniki Śląskie
    "ten" tj. D-SUB? :D ok kupie. Pożyjemy zobaczymy. Odpisze jak rezultaty ale nie wiem czy szybko. Bo zanim przyjdzie... i jeszcze nie wiem jak u mnie z netem będzie na dniach. Dziękuję panowie za pomoc. :)
     
  13. pzajac2

    pzajac2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2011
    Posty:
    70
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Częstochowa
    tak - masz rację. miałem na myśli to, że X360 nie wysyła sygnału powyżej 60Hz. Dla obrazu wyświetlanego na LCD nie ma potrzeby, żeby było więcej, ale na CRT 60Hz to trochę za mało.
     
  14. batorzajac

    batorzajac Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 25, 2011
    Posty:
    117
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    kupiłem sobie taki gold plated kabelek, całe gówno warty. obraz jest tragiczny, rozmycia, smużenie, powielanie. po podpięciu HDMI>DVI i audio podpięte poprzez otworzony kabelek EURO (te co jest w zestawie) jest super, co więcej wiem że to dziwne ale dźwięk jest lepszy po kablu od MS (nie chodzi mi o "ciepłość" itp. tylko o jakość, sporo czystszy).
    PS. kabelek euro otwieramy przez podważenie, klipsy odskoczą, mieszczą się obydwa, jest super dźwięk i obraz.
     
  15. buteks102

    buteks102 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    203
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Oborniki Śląskie
    kabelek

    a kurcze nie ma takiego kabelka co ma z jednej strony HDMI a z drugiej DVI i jacka albo 2x RCA ? :-( Przecież w HDMI też nuta płynie...
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    HDMI to cyfrówka do tego jeszcze jest HDCP wiec nie da się
     
  17. buteks102

    buteks102 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 24, 2011
    Posty:
    203
    Polubienia:
    27
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Oborniki Śląskie
    Witam po jakimś czasie. Mam problem. Skusiłem się jednak na HDMI - DVI. Kupiłem ten: Kabel HDMI-DVI FULL HD 3m GOLD 1080p TANIO (1970471864) - Aukcje internetowe Allegro kabel. Nie wygląda on dokładnie tak jak tam na obrazku ale mniej więcej tak samo.

    Po podłączeniu konsoli do monitora mam czarny ekran który miga co 5-10 sekund i nic się nie wyświetla. Na 2 monitorze (PHILIPS 19 cali 4:3) jest tylko czarne tło i komunikat że brak sygnału. Co mam zrobić? Wina kabla monitora, częstotliwości czy czego? nie mam jak ten kabel sprawdzić inaczej bo mam tylko 1 urządzenie w domu z wyjściem HDMI. (XBOX)

    Wkurza mnie że w konsoli nie da sie nic ustawić oprócz rozdzielczości i formatu ekranu. Nie mogę ustawić częstotliwości bo dobiera się automatycznie. W menu'ach monitorów też nie moge nic ustawić bo men'a są zablokowane ja nie ma sygnału.

    POMOCY
     
  18. pzajac2

    pzajac2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2011
    Posty:
    70
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Częstochowa
    @buteks102 - może Twój monitor HDCP (szyfrowanie transmiji po HDMI) nie obsługuje? Albo ma odmianę złącza DVI-A (analogowe).

    Ten brak ustawienia częstotliwości wkurza szczególnie na CRT, ale wynika to podobno z konstrukcji gier. Można zmienić między 50 i 60hz, ale przy którejś z tych wartości (chyba 60) większość gier nie działa :(.

    Swoją drogą - wyposażyłem się w nowiutki 42" LCD i po kablu VGA za 20zł obraz bez zakłóceń się wyświetla - nawet wygląda lepiej niż po HDMI, bo lekko rozmywa krawędzie obiektów.
     
  19. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Twoj problem polega na tym ze konsola nie daje sygnalu na HDMI poniewaz nie widzi HDCP, u mnie monitor ma HDCP ale mimo to nie dziala ponieważ dzwiek mam wyciągnięty z AV i konsola mysli ze ma polaczenie typu DVI-A ale w rzeczywistości jest to DVI-D
    Rozwiazanie to podlaczenie konsoli pod telewizor kablem HDMI i po tym zabiegu wylaczasz konsole i podłączenie kabla HDMI-DVI spowoduje ze będziesz mial obraz

    Praktycznie zaden monitor LCD nie potrafi zejść ponizej 59Hz, u mnie wszystkie gry działają mimo ze jest te 60Hz, a opinie o kabla za 20zl ktory niby ma lepszy obraz od hdmi pozostawie bez komentarza, dodam tylko ze to rozmazanie krawedzi to wlasnie efekt kiepskiej jakosci kabla bo obraz ma byc ostry nie rozmazany
     
  20. Vister

    Vister Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2011
    Posty:
    165
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Centrum
    To ja mam pytanie ;)
    Będę chciał podłączyć iksa pod monitor asusa - vw195s -
    Ma on jedynie wejście d-sub i ma swoje lata...

    Czy zwykły kabel VGA wystarczy? Czy lepiej kupić jakiś niezwykły :p?
     
  21. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    No typowo zwyklym kable vga nie podłączysz, mozesz kupic kabel vga hd av do konsoli, kosztują nawet 7zl ale jakosc będzie mizerna, oryginalny kabel lub bigben to koszt okolo 70zl
     
Wczytywanie...

Poleć forum