1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

da radę podłączyć to wszystko w taki sposob??

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Tubson, Luty 25, 2009.

  1. Tubson

    Tubson Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Sulejówek
    witam,
    wszyscy piszą o połączeniach xboxa w dwóch formach, albo bezposrednio przez router... albo przez kompa...
    i teraz jestem w kropce... bo mam powazny problem... i nie wiem czy sie do tego zabierać bo tylko nerwy sobie popsuje... a mianowicie:
    Mam w pokoju xa, i komputer. Komputer jest połączony z internetem poprzez router który znajduje się piętro niżej!! kable są w scianach... i praktycznie z miejsca gdzie stoi router wyprowadzone są do kazdego pokoju w razie czego...

    i moje pytanie brzmi... chce podlączyć x;a do netu... czy mogę to zrobić za pomocą swojego komputera?? w sensie krosowanym kablem... czy to ze moj komputer jest polaczony do routera nie bedzie kolidowało z polaczeniem do xbox live?? wiem ze najprosciej by było przynieść router do mnie do pokoju ale tym samym pozbawie członków rodziny internetu w swoich pokojach...

    więc powiedzcie mi... czy polaczenie neostradowe->router->komp->xbox da radę zadziałać??
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    da rade ale latwiej bedzie do tego gniazdka co wychodzi w twoim pokoju podlaczyc najtanszy switch (za 20-25zł) i od tego switcha daj kable do peceta i xboxa. router to obsluzy.
     
  4. zbakanytkacz

    zbakanytkacz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Grudziądz
    da rade ale gdybyś podłączył bezpośrednio xa pod router to obeszło by się bez ustawień w routerze
     
  5. Tubson

    Tubson Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Sulejówek
    no tak tylko nie mam jak kabla puscic... bo to by bylo ladnych parenascie metrów bez wiercenia jeszcze te kable są na takiej zasadzie ze wchodzą w gniazdko.... przez co jest poucinany i polączony wtyczkami i koncowkami przez co nie mogę smigać na 100mb tylko 10mb mi wykrywa...

    czyli mowicie ze bez switcha się nie obejdzie?? w takim razie jutro czas na zakupy :]

    krisr77 czy w razie czego mogę liczyć na Twoją troszkę dokładniejszą pomoc??:>
     
  6. eekz

    eekz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 28, 2009
    Posty:
    392
    Polubienia:
    57
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Białystok
    Ostatnio podłączałem coś podobnego i działa to bez żadnego problemu, z tą różnicą, że z routera na lapka mam wifi.
    Podłączenie internetu do Xboxa przez kompa jest bardzo proste. Niezależnie od tego czy internet do kompa idzie bezprzewodowo czy też kablem.

    1. Na początek będziesz potrzebował drugiej karty sieciowej (no chyba że masz dwa gniazda w kompie) oraz KABLA KROSOWANEGO.

    2. Podłączasz XBOXa z kompem i teraz w "zarządzaniu połączeniami sieciowymi" masz dwie odrębne sieci - jedna to ta którą miałeś wcześniej, druga z XBOXem.
    [​IMG]

    3. Teraz żeby nie wywaliło żadnego błędu ip ustaw dla XBOXa na routerze DHCP (w moim przypadku jest to 192.168.0.70).
    [​IMG]

    Oczywiście to samo ip wpisz w ustawieniach XBOXa RĘCZNIE. To samo tyczy się bramy i DNSu (bez DNSu nie będzie chodziło).
    [​IMG]

    4. Teraz tworzenie samej sieci. W "połączeniach sieciowych" zaznaczasz obie sieci prawym klawiszem myszy, lub też używając CTRL i robisz połączenie mostkowe. Pojawi Ci się "mostek sieciowy". (jak na rys. do pkt 2)

    5. Masz utworzony mostek i generalnie Twój XBOX powinien wykrywać już zarówno sieć jak i internet. Będziesz na 100% miał jednak ograniczone połączenie z XBL bo będziesz za NATem. Żeby się tego pozbyć postępuj tak jak w poradniku (jest w dziale XBL).

    i tyle.
    Pozdrawiam.
     
  7. Tubson

    Tubson Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Sulejówek
    no pokombinuje w takim razie bez tego switcha... w takim razie problem moze mi tylko sprawić ograniczone połączenie z xbl bo juz probowałem przekierowywać porty zeby na stronkach z torrentami wszystko smigało ale jakos mi nie wychodziło... moze cos tym razem zrobię dobrze :]
     
  8. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    pomysł dobry ale komp bedzie musiał chodzic cały czas jak bedzie net na xsie. wiec jezeli 20 zł na siwtcha to nie majatek to to kupuj jakikolwiek (taki na 100 mb moze byc) i musi działac (switcj jest tylko rozdzielaczem sygnału) nic nie trzeba bedzie ustawiac.
     
  9. Tubson

    Tubson Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 26, 2009
    Posty:
    41
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Sulejówek
    komputer u mnie jest wlączony praktycznie 24h na dobę więc nie widzę problemu...

    najpierw odpalę bez switcha... ale tak jak powiedziałem wiekszy problem będzie z tym przekierowywaniem portów bym nie był za natem
     
Wczytywanie...

Poleć forum