1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

DOSFLASH i JF nie widzi Liteon 74850c

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez rev_krk, Październik 31, 2010.

  1. rev_krk

    rev_krk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    34
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Jak w temacie, próbuje zaktualizować soft do najnowszego w powyższym napędzie, jednak Jungle Flasher nie widzi mojego napędu. Po utworzeniu bootusb, dosflasher również nie wykrywa mi napędu.

    Posiadam Liteon 74850c, wszystkie pliki miałem przesłane na maila przez oobę, która mi kiedyś zmieniała soft, więc nie musze ich z czytywać. W komputerze mam kontroler SATA V4321A, ten najczęściej używany. Sterowniki usunięte i zainstalowane portio32.
    Próbowałem już kilku sposobów na zasilenie napędu z konsoli metodą half track. Dioda powinna wtedy mrugać, czy świecić?

    PS: Czy do samego flashowania potrzebny jest CK3 PRO albo Lite?

    Z góry dzięki za wszelką pomoc
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. krosfajer

    krosfajer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2009
    Posty:
    376
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Nie.

    Podłączasz do tego portu?
    [​IMG]
     
  4. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    włączasz konsole, jak wyszukujesz napęd w dosflash ?
     
  5. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    -najczęściej używany i 100% kompatybilny jest via6421a ten na fotce
    -ja np. nie znam metody zasilania napędu half track - może opisz dokładnie co ty robisz ?
    -jeżeli zasilanie napędu bierzesz z konsoli i odłaczyłeś sata od napędu to dioda będzie migać
    -ck3 to zewnętrzne zasilanie napędu z bajerami ,moze być ale nie musi

    @up
    naped wyszukuje sie poprzez wpisanie dosflash i Enter :)
     
  6. grafipl

    grafipl Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 16, 2010
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    może masz włączonego raida? jak tak to go wyłącz w biosie. W JF zaznacz Include non-IDE Ports, chyba że tak masz ustawione i dalej nie widać.
     
  7. rev_krk

    rev_krk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    34
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    tak właśnie mam ten kontroler V6421a i podłączam do dobrego portu.

    Metoda half track:
    1. wlaczam konsole przyciskiem do wysuwania dvd
    2. w czasie zamykania wyciagam w polowie wtyczke
    3. po kilku sekundach wpina wtyczke zasilania

    Inny sposob
    1 wlaczam konsole
    2 wypinam wtyczke
    3 chowam tacke do polowy
    4 wpinam zasilanie

    Probowalem jeszcze kilka raz otwierac i zamykac tacke
    Za każdym razem jednak dioda mi miga
    Robic to z podpietym kablem sata z komputera czy z konsoli? Zreszta probowalem tak i tak...

    W DOSFLASHU dokladnie tak wyszukuje i pokazuje mi kontroler SATA ale puste miejsca

    DOdam jeszcze, że mam płyte ASrock K7S8X na biosie AMi i może to być jakiś problem...

    W JF próbowałem już wszystkie kombinacje z non-ide oraz z via.
    Przy wyszukiwaniu, najpierw wlaczam zasilanie z konsoli, tzn. metoda Half track a pozniej dopiero wlaczam dosflash, tak samo z jungleflasherem.

    Pół dnia wczoraj szukałem odpowiedzi na tym forum jak również na ixtreme.net
     
  8. grafipl

    grafipl Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 16, 2010
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    niewiem czy Ty czasem nie mylisz tej metody z tacką z samym wyłapaniem klucza z napędu... Przecież tak to normalnie włączasz konsole włączasz kompa, widać w biosie powinno być kontroler i cdrom... i dopiero przy pobieraniu keya bawisz się... Ale jestem świeżak także może wprowadzam Cię w bląd. Przynajmniej ja tak robiłem przy przeróbce mojego Liteona 83.
     
  9. krosfajer

    krosfajer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2009
    Posty:
    376
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Sam też dawno nie przerabiałem, ale grafipl chyba dobrze mówi. Do wgrywania softu nie trzeba bawić się z tacką i nie ma to wpływu na wykrywanie napędu przez BIOS, dosflasha, czy jungleflashera.
     
  10. rev_krk

    rev_krk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    34
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    niestety w biosie mi nie widzi napedu :/ w ogole nie mam opcji takiej, aby wykryl dvd z innej pozycji jak IDE.
     
  11. rev_krk

    rev_krk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    34
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    kontroler SATA mam troszke inny ale na tym samym chipsecie, moj ma tylko 2 wyjscia, jedno z tylu (ze sledzia) a drugie na plytce. podlaczam pod to na plytce. Kontroler przez bios jest wykrywany "RAID, IRQ12"
     
  12. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    na allegro sporo jest gownianych via na pci, ktore nie dzialaja ani z dosflash, ani z jungle. Potrzebne sa wlasnie te z 3 portami. a nie masz sata na plycie glownej?
     
  13. rev_krk

    rev_krk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2008
    Posty:
    34
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    niestety nie mam :/ mam w laptopie, ale musialbym kabel przerobic i zamiast dysku podpiac
     
  14. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
  15. grafipl

    grafipl Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Październik 16, 2010
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ale od poczatku masz wlaczony naped? i dopiero właczasz kompa? moze kabelek sata masz uwalony albo nie styka... sprawdz..
     
  16. kaczus

    kaczus Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kalisz
    Sorry za odświeżenie wątku, lecz nie gościłem na owym forum znaczny czas i nie mam obecnie uprawnień do stworzenia własnego tematu.

    Napęd 74850C
    Przeróbka ok. iXtreme ~1.51 (?). Podłączyłem kloca pod PC (zasilanie - X; sata - PC), uruchomiłem JungleFlasher, wybrałem zakładkę DVDKey32 po czym wcisnąłem Dummy from iXtreme - aplikacja poprosiła mnie o podanie kolejno 5 różnych plików, po czym je zapisywała. Wybrałem Dummy.bin oraz LT 1.1 pod w/w napęd, zatwierdziłem (Spoof (...)) po czym w obu okienkach DVD Key @ program ukazał mi identyczne numery (nie był to ciąg, lecz mieszane - sądzę, iż dobrze sczytał klucz? - wygenerował mi plik cfw.bin - za'boot'owałem pen'a z DosFlash'em - dokonałem kolejno czyszczenia OS. napędu i nadpisania cfw.bin - wszystkie 4 banki..OK, lecz po złożeniu konsoli i podłączeniu - wszystko działa ok, ale napęd w ogóle nie widzi nośników (aktualizacja OS. konsoli wykonana, jedyne funkcje to: Otwórz/Zamknij napęd.)

    Co polecacie? Domyślam się, że to wina flash'a, wykonać go jeszcze raz, lecz opierając się na wcześniej zapisanych plikach Dummy.bin etc. ? W przeciwnym wypadku ciąć ścieżki i raz jeszcze je zapisać? (Co zrobić by uniknąć dodatkowych ingerencji w elektryce, a usterkę zlikwidować i jak upewnić się względem autentyczności KEY'a?)

    // Edit
    Jak wiadomo LT 1.1 nie umożliwia ponowne sczytanie klucza - obniżyłem napęd do iX 1.61 co umożliwiło rzekome zapisanie ponownie 5 w/w plików, lecz napęd dalej nie działa.. (otwórz/zamknij tacę). Prawdopodobnie za pierwszym razem źle sczytał mi klucz (wygenerowanie nowego softu oparłem na pierwszym wydobyciu Dummy jak i po degradacji)?? Najnowsza wersja JF wykrywa napęd, baa status "DVD Key" jest jako zweryfikowany - cóż zrobić, co może poprawić sytuację ?

    Ciekawostka, LOG:
    natomiast przy próbie LT 1.1:
    * portio32.sys Driver not Installed - nie zwracajcie uwagi na ten komunikat - oczywiście aplikację uruchamiałem z uprawnieniami Administratora.

    Z góry dzięki bardzo za pomoc!
     
  17. kaczus

    kaczus Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kalisz
    W miejscu (XXX) znajduje się ciąg (losowych) znaków.

    Pochodzą z nowych soft'ów - z przed wykonania funkcji Spoof (...), po scaleniu klucz dopasowuje się do powyższego.
     
  18. kaczus

    kaczus Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kalisz
    Wersja pierwsza (konsola byla juz wczesniej przerobiona 1.51)
    Wersja teraźniejsza (po flash'u)
    Wszystko się zgadza, flashowanie banków kończy się powodzeniem, a mimo tego nie widzi płyt ? Sądzę, że kalibracja tutaj nie pomoże, co zrobić?
     
  19. kaczus

    kaczus Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kalisz
    Powtarzam 55aa(...) to klucz wydobyty przez JF z pliku iX 1.61, z pliku Dummy jest w/w ciąg losowych liczb
    Sprawdziłem to na pliku Dummy ze swojej drugiej konsoli - ELITE i wygląda to w sposób identyczny.
    i tutaj należy wykonać Spoof(...) dla zintegrowania kluczy.
     
  20. kaczus

    kaczus Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2010
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Kalisz
    // Nowy post - dla odświeżenia tematu, z powodu jego przenosin.

    Zapomniałem napomnieć, iż po włożeniu nośnika napęd wykonuje rozruch płyty - laser (świeci) próbuje coś sczytać, ale na tym koniec i pozostaje mi funkcja "Otwórz napęd" w meni klocka.
    Panowie, cóż to może być i co jest złotym środkiem - siedzę nad tym od wczoraj i walczę - próbowałem chyba już wszystkich metod flashu. Przy okazji chciałbym się spytać, za co odpowiada napięcie 3,3v w napędach?

    Reasumując powyższe wypowiedzi - napęd zachowuje się jakby był sprawny, lecz konsola w ogóle nie widzi płyty? Za każdym razem sczytuje mi ten sam DVD Key (losowe w/w liczby) przy LT 1.1 nie jest możliwe - czyli wszystko w normie, aczkolwiek jednak nie działa. Zarówno Komputer jak i Konsola poprawnie widzi napęd, mało tego, konsola nie wyświetla żadnych błędów, sprawdzałem kabelek SATA - sprawny. Brakuje mu przekazu (?), lub problem tkwi w wykonywaniu flasha (zastanawiam się nad tym kluczem, czy faktycznie przypadkiem źle mi go sczytał) ?

    Raz jeszcze bardzo dziękuje za pomoc.
     
  21. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    jakby byl zly klucz to by widzialo plyte z gra jako film dvd. zdarzaja sie takie sytuacje jak Twoja, najlepiej byloby sprawdzic inny naped. Jesli on tez nie dziala to przy wypinaniu zasilania bylo spiecie, southbridge dostal po ***** i konsola uwalona. ale narazie nie ma co gdybac, dorwij inny naped.
     
Wczytywanie...

Poleć forum