1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dragons Dogma - pomoc

Temat na forum 'Pomoc' rozpoczęty przez Mario10, Czerwiec 29, 2012.

  1. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Mam pytanie związane z pionkami w grze, na początku ma się jednego z automatu, później stworzyłem sobie drugiego i wszystko pięknie ale mi zniknął :) wiem, że przywołuje się przez kamienne posągi ale mam pytanie czy większość wędrówki pokonuje sam z tym pionkiem, który jest ze mną od początku i doraźnie wzywam innego pionka ( bo na razie mam jednego a ponoć może być ich więcej) czy po prostu coś skopałem, że zniknął?

    Bo powiem szczerze, że gram niedługo jakieś 5 godzin i jak na razie poza jedną wioską gdzie można ich przyzywać nie znalazłem innej np ze sklepem żebym mógł kupić inną bron czy przedmioty.

    Pytam bo w obecnej sytuacji jak jestem sam z magiem którego mam od początku to dostaje lanie w większość konfrontacji choćby z wilkami czy 2-3 bandytami spotykanymi na drodze:(

    pozdro
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Panowie nikt nie gra w dogmę?
     
  4. byqu

    byqu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2007
    Posty:
    98
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bytom
    Najważniejsze jest to, że jedynie Pionek, którego sami stworzymy może awansować na wyższe poziomy doświadczenia, oraz tylko jemu możemy wykupywać nowe umiejętności. Pionki, które sobie wybierzemy z innego świata, mają "gotowy" zestaw skili i jeden lvl, który zostaje im na zawsze. Co za tym idzie, co jakiś czas musimy wybierać się do kamienia i sobie zmienić drużynę jaka nam pasuje. Maksymalnie możemy mieć 3 (słownie: trzech) Pionków, z czego jeden jest ten stworzony przez nas, plus dwóch gotowych, którzy jak wcześniej wspominałem, mają statystyki przypisane na sztywno.

    Teraz wracając do Twojego pytania. Jeżeli dany Pionek umrze w walce i nie podbiegniemy do niego wystarczająco szybko aby go uratować, powinien on powrócić do własnego świata. Logicznie do tego podchodząc, jeżeli zniknął Pionek, którego sam wykreowałeś, można wywnioskować, iż właśnie zginął. Zatem prawdopodobnie znajdziesz go korzystając z kamienia (choć nie mogę Ci tego powiedzieć na 100%, bo sam nie miałem takiej sytuacji). Jeszcze możesz spróbować zwyczajnie iść się przespać i zobaczyć, czy Twój Pionek się nie pojawi.
     
    1 osoba to lubi.
  5. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    a widzisz bardzo fajnie, że coś mi nakreśliłeś

    czyli rozumiem, że za każdym razem jak wywołuje przez kamień pionka mogę go wybrać z kilku ? tzn mam swojego jednego, którego stworzyłem i dwóch dodatkowych dobieram?

    chyba zacznę grać od nowa bo tworząc swojego bohatera wziąłem sobie łuczniczkę i teraz mnie leją po prostu co chwila :)

    na razie pewnie jako na poczatku sobie śmigam i mnie biją trafiłem tylko na jakiegoś ziomka w osadzie, u którego mogę zostawiać przedmioty ale sklepu jeszcze nie znalazłem

    Stworzę siebie jako wojownika i pionka jako maga, który będzie wspierał mnie czarami.

    Faktycznie troszkę się kręcę na początku ale gra zapowiada się wybornie

    jeszcze raz dzięki za pomoc
     
  6. byqu

    byqu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2007
    Posty:
    98
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bytom
    No ja gram sztyletem/łukiem, odpowiada mi ta postać. Na samym początku jest tylko ten mag do pomocy, później można w tym obozie sobie wykreować Pionka. Rozumiem, że to już masz za sobą. Ja sobie stworzyłem wojowniczkę, i aktualnie mam następującą drużynę: 2x sztylet/łuk + wojownik + mag. Co do magów to polecam postaci, które mają jednocześnie leczenie, jak i buff dla broni(ogień, lód, błyskawice, światłość bądź ciemność).

    Co do wyboru Pionków, owszem, za każdym razem, kiedy tylko pojawisz się w tym miejscu gdzie przenosi Cię kamień masz do wyboru kilku Pionków, pośród których możesz wybierać, przeglądać ich statystyki, zawiązać z nimi kontrakt lub również odesłać gdy dana postać Ci nie odpowiada i do skutku szukać tego co najbardziej Ci pasuje.

    Sam daleko jeszcze nie zaszedłem, albowiem dotarłem ledwo do stolicy (sesja ;] ), ale chętnie udzielę dalszych wskazówek, jeżeli tylko moja wiedza będzie na to pozwalać.
     
    1 osoba to lubi.
  7. HICKS

    HICKS XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 25, 2012
    Posty:
    219
    Polubienia:
    37
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Nie musisz zaczynać od nowa żeby zmienić się na inną klasę postaci, wystarczy że zmienisz "wokację" (Vocation).
     
    1 osoba to lubi.
  8. byqu

    byqu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2007
    Posty:
    98
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bytom
    @hazor90

    Z ciekawości zapytam, czy można to zrobić wcześniej czy dopiero po dotarciu do stolicy? Bo w stolicy na pewno się da.
     
  9. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Faktycznie bardzo cenna uwaga z tym magiem bo magia lecząca to świetna sprawa, szczerze na początku nie zwróciłem na to uwagę bo można powiedzieć, że zacząłem tak troszkę na pałę :) ale ten mag, który towarzyszy nam na początku ma taką moc i sprawdza się doskonale. Choć starcia czasem bywają szybkie i dostaję lanie od zwykłych wilków czy grupki bandytów na razie ma to efekt taki, że chce przechodzić jeszcze raz, ale może mnie to wkurzać z czasem :) ale jak poprawi się mój lvl to będzie lepiej.

    Co do kreowania własnej postaci na początku gry to także myślałem, że sztylety/łucznik będą fajnym rozwiązaniem bo broń dość dobrego zasięgu i sztylety bardzo szybkie jednak jak trafi się na przeciwnika np bandytę to ciężko się walczy w bezpośrednim starciu bez tarczy ale może to kwestia przyzwyczajenia

    Szkoda też, przynajmniej zwróciłem uwagę na to, że nie da się zmieniać skili poza tą karczmą/kwaterą/miastem jak zwał tak zwał :)

    W razie problemów na pewno będę pisał

    pozdrawiam i dzięki za info
     
  10. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Panowie gdzie można zmienić vocation?

    Mam w statusie podaną klasę postaci ale nie mogę jej ruszyć :(
     
  11. byqu

    byqu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2007
    Posty:
    98
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bytom
    Na pewno mozna zmienic w karczmie w stolicy. Wczesniej sie chyba nie da, a przynajmniej ja nie widzialem takiej mozliwosci

    Sent from my LG-P350 using Tapatalk 2
     
    1 osoba to lubi.
  12. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Panowie a pytanie jeszcze do czego służą punkty RC ?

    i czy można gdzieś zobaczyć jaka jest pora dnia czy tylko po pogodzie bo często zanim dojdę do miasta łapie mnie noc na szlaku
     
  13. byqu

    byqu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2007
    Posty:
    98
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bytom
    Za punkty RC wykupujesz umiejętności dla Pionka, którego sam stworzyłeś. Co do pory dnia, to jakoś nie zwracałem na to uwagi. Podejrzewam jednak, że da się to jakoś sprawdzić. Jak będę grał w DD to na pewno sprawdzę.
     
    1 osoba to lubi.
  14. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
  15. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Panowie czy ktoś w trakcie gry próbował zmienić klasę postaci? Ja akurat mam w tej chwili niski level bo raptem 17 i on zostaje ale ta ranga klasy z tego co wiem po zmianie klasy się zeruje i zastanawiam się teraz czy zmieniać bo gram fighterem i w dodatku kobietą ( nie polecam ) i szkoda mi wyuczonych skilli stracić

    A druga sprawa czy w ogóle tworzycie jakieś nowe przedmioty z tych zebranych ? Bo niby mam sporo tych różnych paści, które w opisie mają, że są przydatne do tworzenia zbroi i broni ale niestety do tej pory niewiele mogę z tego podziałać więc ładuję do skrzyni w miastach bo mój tonaż nie pozwala na więcej :)
     
  16. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    coś mnie zaciekawiło ponieważ jak jestem w miejscu gdzie uczę się nowych umiejętności dla pionka to on ich się uczy nowych czarów ( w przypadku maga) za punkty Discipline a te punkty RC zostają nieruszone więc gdzie mogę je wydać?
     
  17. banannba12

    banannba12 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 8, 2011
    Posty:
    153
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    nie chce zakladac nowego tematu zapytam sie, czy wie ktos moze dlaczego mam czarne pasy na dole i do gory w dragons dogma? nie moge tego nigdzie ustawic zeby ich nie bylo dodam ze w innych grach obraz jest normalny bez pasow
     
  18. byqu

    byqu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 18, 2007
    Posty:
    98
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bytom
    Ta gra tak ma. Podejrzewam, że jest to specjalny zabieg twórców, aby dodać grze filmowości. Inymi słowy: nic z tym nie zrobisz.
     
  19. Dominus PL

    Dominus PL XBOX MANIAK XBOX MANIAK Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 27, 2012
    Posty:
    371
    Polubienia:
    37
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kielce
    Nie mozesz tego usunac. Jest to robione by poprawic wydajnosc gry. Gra wyswietla wtedy mniejszy obraz bo przy wiekszym by lagowala.

    Wysyłane z mojego HTC Wildfire S A510e za pomocą Tapatalk 2
     
  20. Mario10

    Mario10 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 1, 2009
    Posty:
    233
    Polubienia:
    6
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Zmieniłem sobie klasę na assasina z fightera wyciągnąłem już wszystko co się dało :)

    gra jest przednia i powiem szczerze, że to jedna z lepszych pozycji tego roku
     
  21. zielczi

    zielczi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 25, 2012
    Posty:
    21
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Rozszyfrował już ktoś co z tymi punktami RC? Czy czasem jakichś specjalnych pionków nie będzie można w późniejszym czasie gry wynajmować za nie? Rozgryzł ktoś może również co dają te czerwone punkty w vocation? Vocation można tylko zmienić czy można dodać dodatkową specjalizacje?
     
Wczytywanie...

Poleć forum