1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dwa Xboxy jeden router pytanie

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez Belic, Maj 23, 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    Siemka mam pytanie w jaki sposób mogę podłączyć dwa Xboxy pod jeden router w taki sposób aby jednocześnie na jednym i na drugim NAT był OTWARTY/ np ja i brat każdy z nasz ma swojego xboxa ale w innym pokoju, razem chcielibyśmy pograć przez sieć ale nie idzie bo u jendego jest NAT otwarty a u drugiego ograniczony czy jest jakiś sposób na to aby na jednej i na drugiej konsoli NAT był OTWARTY?pozdrawiam i z góry dziękuję...
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. krosfajer

    krosfajer Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 21, 2009
    Posty:
    376
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Warszawa
    Jak Brudsien zobaczy ten temat to chyba umrze na zawał.
    Tak btw Spider numer do Ciebie to 6857901?


    //spam takie sprawy na PW jeszcze raz i poleci WARN!!!

    #jakubkameleon
     
  4. Belic

    Belic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 20, 2009
    Posty:
    161
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    lubelskie
    nie aktualny :) hehe a zkąd go masz?
     
  5. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Można mieć na dwóch konsolach NAT otwarty na jedno ip wewnętrzne konsoli masz pewnie przekierowane porty lub włączoną opcję UPnP a na drugą już się nie da tylko trzeba przekierować porty na drugi adres wewnętrzny ip konsoli i będzie ok. Odblokuj porty 88 i 3074
     
  6. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    A co to da skoro na wyjsciu nadal jest ten sam port ?
    Po przekierowaniu portu na jedno ip, drugie juz nie moze korzystać z tego samego portu gdy korzysta ten pierwszy, jak by tak bylo nie potrzebny byl by NAT w IPv4
     
  7. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Nie chce mi się podjemować dyskusji jak nie wiesz, podłączam czasem dwie konsole i z natem nie mam problemów... raz tylko musiałem MTU podnieść
     
  8. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Jak ci sie nie chce dyskutowac to co robisz na Forum Dyskusyjnym ?
    Co ma MTU do portow ?
    No super ze masz dwie ale niemożliwe jest aby jednoczesnie na tym samym porcie wew i zew mogly korzystać dwa IP albo jedno albo drugie
     
  9. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Słuchaj kolega czasem wpada do mnie z konsolą z MTU wspomniałem bo miałem problem za dużo pakietów i nie przechodziło zalgowanie dwóch konsoli. Co do portów jest coś takiego jak przekierowanie portów na wewnętrzne ip.... Skoro się nie da to w takim razie spotkał mnie cud.... bo u mnie działa....
     
  10. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie spotkal cie cud tylko nachodza na siebie pakiety i tyle, jako ze port 3074 nie jest tak obciążony jak np w sieciach P2P (mniejsza ilosc danych w przypadku xboxa) to podczas testu wychodzi nat otwarty bo w danym momencie nie ida dane z drugiego ip
    Zmiana MTU powoduje to ze pakiety nie wymagaja dzielenia wiec szybciej przechodza, a co za tym idzie czas oczekiwania na pakiet jest mniejszy
    Wracajac do portow, widzisz port zew przekierowuje sie (otwiera) dla danego ip wew i wew portu aby byl on widoczny z zewnątrz przez zew. ip, jest to bezposrednie polaczenie z danym ip wew, nie mozna przekierowac kilku ip na jeden port wew. czy tez zew. bo pakiety nie moga isc na dwa ip bo wtedy jest utrata pakietow i robi sie "maly" NAT
    W kazdym routerze mozna przekierowac te same ip wew i zew dla wielu ip ale nie znaczy ze jednocześnie beda one dzialac

    Mozna spróbować przekierowac ruch np w taki sposob:

    ip zew. --> port 3074 --> NAT --> port 3074 --> 192.168.1.2
    ip zew. --> port 3074 --> NAT --> port 3075 --> 192.168.1.3

    Ale nadal nie bedzie to w pelni otwarty nat i bedzie utrata pakietow bo te z zewnatrz nie beda wiedzialy gdzie isc, jedyne wyjscie to miec dwa ip zew
     
  11. krisr77

    krisr77 Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 19, 2008
    Posty:
    3274
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    da sie ale majac 2 zewnetrzne adresy ip od dostawcy (np DSL)
     
  12. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    A no sie da, pisalem o tym w swoim ostatnim poscie na samym dole :)
     
  13. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    !Brudsien dobrze wiem o czym piszesz i rozumiem to nie musisz mi tłumaczyć po prostu napiałem cud bo chciało mi się tłumaczyć ( wymyślać od nowa koła ) działa i to nie na ADSL i bez dwóch adresów... Przekieruj porty tak jak kolega wyżej opisał i będzie dobrze...
     
  14. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Wlasnie nie rozumiesz, zadam ci pytanie skad dane idace z zewnatrz maja wiedziec do jakiego kompa maja wejsc w sieci wew ?
     
  15. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Przydzielam konsolą dane wewnętrzn ip i na to ip otwieram ( czy też przekierowywuje ) porty. Owszem nie jest to jakby mieć dwa zewnętrzne adresy ale wystarczy aby mieć NAT otwarty na dwóch konsolach. Sprawdzałem to wielokrotnie i nie było z tym problemu....
     
  16. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nadal nie rozumiesz i nie odpowiedziałeś na pytanie wiec juz wiadomo ze nie znasz sie totalnie, juz o tym pisalem ale napisze jeszcze raz troche inaczej, jesli przekierujesz te same porty na kilka ip wew pakiety nie beda prawidlowo odbierane bo dane z zewnatrz nie beda wiedzialy na ktore ip maja isc i beda losowo wysyłane po intranecie to tu, to tam wiec masz po stronie intranetu natowanie, koniec kropka i tobie to nie moze dzialac bo protokol TCP nie umozliwia tego typu dzialan, a ze tobie wydaje sie ze ci dziala to juz pisalem dlaczego
     
  17. jakubkameleon

    jakubkameleon Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 9, 2009
    Posty:
    198
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Jej człowieku działa i tyle nie jest to może techniczne mistrzostwo a że tak sobie pisze bo chciałem zobaczyć co ty mądrego powiesz ale widzę że u ciebie tylko teoria bo z praktyką to różnie...
    Myślę że dalsza dyskusja nie ma sensu...
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum