1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dwie różne rozdzielczości na dwóch różnych wyjściach w x360

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Arek0402, Sierpień 22, 2011.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Arek0402

    Arek0402 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 9, 2011
    Posty:
    105
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    Mam pod x360 podłączony kineskopowy TV przez AV i monitor LCD podłączony przez komponent, problem polega na tym że obraz pojawia się na obu urządzeniach tylko wtedy gdy na tej wtyczce w x360 przełącznik jest ustawiony na TV i obraz dostępny tylko w rozdzielczości 480p w formacie 4:3 :( Zastanawiam się nad kupnem kabla HDMI który podłączyłbym do monitora a ten nietypowy kabel AV od MS do TV tylko nie mam pewności czy wtedy uzyskam obraz jednocześnie na TV w rozdzielczości 480p i monitorze w rozdzielczości 1080p. Ktoś już tego próbował ? Będzie to działać tak jak przewiduję ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie zadziala, obraz tu albo tu, nigdy razem i to jeszcze w dwóch rożnych rozdziałkach
     
  4. Wayne

    Wayne Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 20, 2011
    Posty:
    44
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Niestety ale to nie działa w ten sposób
     
  5. Arek0402

    Arek0402 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 9, 2011
    Posty:
    105
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    No nie do końca, bo jak pisałem mam obraz jednocześnie na tv w proporcji 4:3 i na monitorze w proporcji 16:9 tylko na obu 480p ale to z winy tego kabla więc wpadłem na pomysł zastosowania HDMI do monitora i AV do TV byłem na 90% pewny że wszystko będzie ok więc naprawdę zdziwiłem się kiedy napisaliście że to tak nie działa :( Jesteście pewni ? Próbowaliście tego ?
     
  6. venom85

    venom85 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    466
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    mniej wiesz,lepiej spisz
    mysle,ze wtedy kiedy bedziesz mial ustawione w konsoli 1080 to na zwyklym tv nie bedzie nic bo nie pociagnie,ale moze sie myle bo nigdy tego nie probowalem...to czysta teoria
     
  7. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    To co masz to nic innego jak rozdzielenie sygnalu analogowego za pomoca rozgaleznika na dwa, tak mozna na analogu ale nie mozna jednoczesnie zrobic tak z dwoch roznych wyjsc, konsola nie da wcale obrazu lub da na jedno z wyjsc
     
  8. Arek0402

    Arek0402 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 9, 2011
    Posty:
    105
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    No nie do końca, bo mam jednocześnie obraz na AV i Komponent w rozdzielczości 480p z tym że na AV mam 4:3 a na komponent mogę sobie zmieniać w x360 z 4:3 na 16:9 i mimo tego na AV jest obraz 4:3 więc to nie do końca z tego samego źródła jest.
     
  9. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Ale skad ten obraz idzie z wyjscia AV konsoli tak ?
     
  10. Arek0402

    Arek0402 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 9, 2011
    Posty:
    105
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    Może od początku... do x360 premium dołączony był taki kabel z dziwnym złączem od M$ natomiast z drugiej strony są złącza chinch, audi stereo, AV, komponent i tam jest taki przełącznik z pozycją TV i HDTV. Na pozycji HDTV działa tylko komponent i dostępne są rozdzielczości 480p (16:9 i 4:3), 720p, 1080i, 1080p (rozdziałki HD oczywiście tylko w 16:9) natomiast na pozycji TV działa AV i komponent jednocześnie z tym że dostępna jest tyko rozdzielczość 480p 4:3 na AV a na komponent 480p 4:3 i 16:9

    Widzę że jednak pewność będę miał tylko gdy kupię kabel HDMI i sam się przekonam ;) W związku z tym mam pytanie... czy cena kabla ma duży wpływ na jakość obrazu ? Taki 1,5-2m za 20-30zł będzie ok ?
     
  11. venom85

    venom85 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    466
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    mniej wiesz,lepiej spisz
    kabel nie ma nic do rzeczy bo to cyfrowka,im taniej go kupisz tym lepiej dla Ciebie
     
  12. Arek0402

    Arek0402 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 9, 2011
    Posty:
    105
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    To dlaczego cena niektórych jest trzy cyfrowa ? Dlaczego złącza są pozłacane, dlaczego są w ekranie ? Skoro to cyfrówka i nie ma to znaczenia ? Kable ethernet czy sata przesyłają sygnał cyfrowy więc nie są ekranowane i są tanie ale z HDMI chyba jest inaczej, może różnica nie jest duża tak jak w przypadku sprzętu audio gdzie różnicę w rezystancji przewodów słychać tylko na porządnym sprzęcie ale jednak różnica jest.
    Nie zakładałem tego tematu żeby się kłócić ale ta odpowiedź przeczy temu co już wiem. Mimo wszystko dzięki za odpowiedź ;) W takim razie domyślam się że różnica jest nieduża a więc zakupię jakiś tani kabel HDMI
     
  13. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nastepny heretyk
    Cyfrowy sygnal jest podatny na zaklocenia tylko jest bardziej odporny niz analogowy i roznica w jakosci kabla jest zwlaszcza na dlugosci powyzej 3m
     
  14. Arek0402

    Arek0402 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 9, 2011
    Posty:
    105
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    I to brzmi sensownie ;) Więc taki 1.5-2m za 20-30zł będzie ok ?
     
  15. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Na tak krótkim odcinku to tak
     
  16. venom85

    venom85 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    466
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    mniej wiesz,lepiej spisz
    w kablu cyfrowym pozlacane koncowki znacza tyle co nic i kupowanie drogich kabli nie ma najmniejszego sensu,a robia takie by ludzie z niewiedzy za nie slono placili...cyfrowy sygnal jest wysokiej jakosci i bardzo czysty wiec jest bardzo ciezko go znieksztalcic i trzeba by sie bardzo postarac zeby to zrobic
     
  17. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    A to kazdy sygnal cyfrowy ma taka sama wartosc bledu ?
    To czy jednemu czy drugiemu starczy tani kabel zalezy czy nie ma zaklocen wokol tego kabla i jaka korekcje bledow ma dany telewizor czy tez urzadzenie wysylajace
    Komputer przed ktorym siedzicz czytajac ten post w ciagu minuty moze zrobic kilkadziesiąt bledow ktore sa poprawiane, jak zastosujesz kabel tani czesto moze byc tak ze nie zostana poprawione co owocuje kiepskimi kolorami lub/i nie wyraznym obrazem

    Co do pozlacanych koncowek to chyba twoja niewiedza bo juz od lat stosuje sie srebro i zloto w sciezkach na plytach glownych komputerow, jak by to nie mialo znaczenia nie robili by tego
     
  18. venom85

    venom85 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 26, 2010
    Posty:
    466
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    mniej wiesz,lepiej spisz
  19. Brudsien

    Brudsien Pomocnik Pomocnik

    Dołączył:
    Grudzień 18, 2010
    Posty:
    1860
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Katowice
    Nie musze znam sie na tym, skoro "twoj" cyfrowy sygnal jest niezniszczalny dlaczego nie stosuje np malych czasz do satelit czy tez czasz z siatki ?

    A chlopak to jestes ty bo gadasz bzdury, myślisz ze jak poczytasz troche google to zjadłeś rozumy

    Co do testow komputer swiata to sobie daruj, nie dosc ze sa opłacane to malo wiarygodne
     
  20. Arek0402

    Arek0402 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 9, 2011
    Posty:
    105
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    A ja na chwilę muszę przerwać tą sprzeczkę ;) Bo mam pytanie odnośnie tego tekstu:
    Rozumiem że standardowe kable HDMI nie prześlą sygnału 1080p ale czy kable High Speed oprócz sygnału 1080p nadają się do 720p i 1080i ?
     
  21. Azur

    Azur Xbox One Xbox One V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 25, 2010
    Posty:
    2795
    Polubienia:
    470
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Polska
    A jaki kabel jest niestandardowy ? ludzie ogarnijcie, kabel to kabel...
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum