1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dysk do konsoli na rgh

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez jakubmateusz, Listopad 21, 2013.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. jakubmateusz

    jakubmateusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2013
    Posty:
    88
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żagań
    Czy do konsoli przerobionej rgh'em bedę musiał formatować dysk ? Posiadam dysk 1 Tb z czego 300 Gb wolne więc nie chce go formatować.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. mariusz1190

    mariusz1190 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 11, 2012
    Posty:
    437
    Polubienia:
    106
    Punkty za osiągnięcia:
    43
    Miasto:
    w-wa
    jeśli dysk jest sformatowany na system plików FAT32 to nie musisz formatować dysku żeby go używać na konsoli ,
     
  4. PeCetoLog

    PeCetoLog Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    327
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jeśli chcesz go podłączać przez usb, to warunkiem jest aby pierwsza partycja była FAT32.
    Jeśli masz dysk usb na FAT32 to dostosuj z menu dysków Xa dysk do własnych potrzeb (nie skonfiguruj bo to robi rzeź na dysku - format).
    X utworzy na dysku FAT32 swój folder dla danych o wielkości twoich marzeń (max 32GB) i to wsio.

    Ale jak znam życie to masz partycje NTFS.
    Można spróbować w Gparted konwersje na FAT32 , ale nie polecam (bardzo możliwa utrata danych)

    Najprościej (bez utraty danych) to zbackupuj 700 GB na PC.
    Do partycjonowania użyj softu typu GPArted (polecam) wersja LiveCD (zabotuj z CD) do
    podzielenia dysku na partycje wg własnej woli (1sza Primary FAT32 dla Xboxa, druga PRIMARY np NTFS dla ISO/MKV >=4gb/itp) i to wsio.

    Wersja dla hardcorów - dużo czasu i jak kto podczas przesuwu partycji kopnie/wypnie kabel usb to ciao bambino z danymi (no nie całkiem, ale 2-3 dni ratowania danych minimum)
    Rozumiem, że dane na usb nie są dla Xa.
    Uruchom Gparted, zmniejszamy rozmiar pierwszej partycji na nieco większy od danych, na powstałym wolnym obszarze zakładamy partycje 2 primary part (na końcu dysku) NTFS.
    Przy fuksie 700/300 obędzie sie bez mielenia. Restart.
    Przerzucenie 300 GB danych PC na drugą partycję. Restart. Gparted, zmniejszenie partycji 1 o wolny obszar 300GB, rozszerzenie drugiej o 300GB. Mielenie danymi.
    PC. Przerzucenie kolejnych danych z partycji 1 na 2. Gparted. zmniejszenie partycji 1 itd - You know, aż będziesz miał rozmiary partycji XBOX partycja 1 /PC partycja 2 wg życzeń.

    Jeśli jesteś laikiem, to mam nadzieję że Ciebie przeraziłem i wybierzesz opcje backupu napędu przed mieszaniem.
     
    1 osoba to lubi.
  5. jakubmateusz

    jakubmateusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2013
    Posty:
    88
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żagań
    A czy mogę bez zgrywania(na kompie cały dysk ma 500)? i po prostu wrzucić dysk do menedżera dysków win czy innego programu, wyciąć kilka(-dziesiąt) wolnych Gb a z nich utworzyć partycje fat32 ?
     
  6. PeCetoLog

    PeCetoLog Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    327
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jeśli FAT32 to nie ma problemów, xbox używa tego samego systemu, tworząc po prostu na nim swoją strukturę plików (PC widzi folder xbox360\, Xbox swoje usbMu0: itp)
    Jeśli NTFS, to bez mielenia danymi sie nie obędzie, bo xbox widzi tylko pierwszą partycję.
    Przerzuć ile sie da danych na PC, potem użyj GParted i przesuń partycję z danymi NTSF na koniec dysku, a na powstałym wolnym miejscu utwórz partycję primary FAT32.
    Nastąpi mielenie danych i na 99% wszystko będzie OK. Ale prawa Murphy'ego działają i jak coś sie ma spdl..ić to to nastąpi wbrew poczynionym przygotowaniom (dlatego dużo ludzi idzie na żywioł)
    Najpewniejszy jest pełny backup.
    Ja mam dysk Samsung 640 usb 3.0 podzielony 400Xbox FAT32/ 200PC NTFS filmy 3D/iso/itp i wszystko działa OK
     
  7. jakubmateusz

    jakubmateusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2013
    Posty:
    88
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żagań
    A jak mam rgh to xbox rozpozna dysk NTFS i będe mógł z niego normalnie włączać gry czy MUSZE mieć fat32 by rozpoznał dysk?
     
  8. PeCetoLog

    PeCetoLog Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2011
    Posty:
    327
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Tylko FAT32, tzn jak podepniesz urządzenie NTFS i pozwolisz Xboxowi na konfigurację to gamoń sformatuje cały dysk (utrata danych) i założy swoją partycję FAT32, a ty będziesz musiał być szczęśliwy (utrata danych)
     
  9. jakubmateusz

    jakubmateusz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 30, 2013
    Posty:
    88
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Żagań
    Dzięki za odpowiedzi, jakoś sobie poradzę.

    Temat do zamknięcia
     
  10. z0nk31

    z0nk31 Banned V.I.P Pomocnik Użytkownik Game Master PSforum.pl

    Dołączył:
    Maj 6, 2011
    Posty:
    4925
    Polubienia:
    958
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    zamykam
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum