1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dysk twardy a wydajnosc w grach

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez avalan, Listopad 11, 2009.

  1. avalan

    avalan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 6, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam! Ostatnio zastanawiam sie nad kupnem dysku twardego. Ostatnio dorwalem dodatek do Gta, The Lost and Damned i podczas swobodnego zwiedzania miasta, gra co chwila doczytuje teren, widoczne sa spadki fps i zawiechy na dobre kilka sekund. Nie zauwazylem tego, ogladajac filmiki na youtubie, a, ze wczesniej wyczytalem, ze dysk twardy ma przestrzen na pamiec wirtualna, uzupelniajaca braki hardware'owe konsoli, stad moje pytanie: czy podczas grania na konsoli z dyskiem, widac jakas znaczaca roznice w wydajnosci w porownaniu do grania na konosli bez dysku?

    Ps. Przeszukalem google, nie moglem znalazec jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie, dlatego tez zalozylem ten temat :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Robert de Clair

    Robert de Clair Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 4, 2009
    Posty:
    25
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Po prostu z dysku szybciej doczytują sie dane niz z napedu. Czas dostepu do obu urządzeń także jest na korzyść HDD. Kupuj dysk, bo akurat granie w GTA4 powinno być zakazane bez HDD ;)
     
  4. michansk

    michansk Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jak konsola jest nowa to na pierwszy rzut oka nie ma roznicy bo naped jeszcze nie ztyrany, ale dysk to podstawa jak to wybadalem u znajomego co ma klocka juz ponad rok no ja porostu wysiedziec nie moglem jak ten naped wyl w konsoli podczas gry (dla mnie strasznie denerwujace) i te wczytywanie mozolne, ma sie gre na dysku wszystko idzie raz ciach szybciutko no i ta cisza
     
  5. dymek_nh

    dymek_nh Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 10, 2009
    Posty:
    32
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Kraków
    Cieszcie się dyskiem puki bana nie dostaniecie. Ja już tęsknie za instalowaniem gier na nim :p. Trzeba się w końcu zaopatrzyć w nową konsole
     
  6. xman

    xman Banned

    Dołączył:
    Listopad 5, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    chcialem sie zapytac czy jak zgram przypuscmy gta na dysk to czy do wlaczenia gry potrzebuje plytę? czy w napedzie moze siedziec inna gra?
     
  7. avalan

    avalan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 6, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Plyta musi byc w napedzie niestety.
     
  8. peja101

    peja101 Banned

    Dołączył:
    Październik 11, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    100-lica
    Jest to zrobionego dlatego, żeby producenci mogli zarabiać na grach, bo jak pożycze od kolegi zainstaluje na dysku i mogę grać bez płyty to bym nie kupował gry i to jest zabezpieczenie M$ właśnie przed takimi przypadkami.
     
  9. modernbone

    modernbone Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 26, 2009
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No wlasnie plytka zawsze w napedzie ,a co do 1 pytania to M$ po to wymyslil mozliwosc zzucania gier na dysk(zyczenia uzytkownikow) aby gry nie mialy zawiech czy cos w tym stylu,ogolnie testy wykazuja kilkukrotne zwiekszenie wczytywania gier z dysku
     
  10. peja101

    peja101 Banned

    Dołączył:
    Październik 11, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    100-lica
    No właśnie.
    Podsumowując dysk nie jest wymagany, ale się BARDZO przydaje.
     
  11. novy66

    novy66 Xbox One Xbox One Użytkownik Liga XboxForum.pl

    Dołączył:
    Luty 21, 2009
    Posty:
    4555
    Polubienia:
    270
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Słupsk
    Co do GTA 4 mam i grałem (12 godz.) z napędu i z HDD i nie ma dużej różnicy oprócz hałasu napędu :)(dotyczy to oryginału) jak masz kopie to bez dysku się nie obejdzie.
     
  12. Trey

    Trey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2008
    Posty:
    257
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ja gram na kopiach i gierki z napędu chodziły elegancko prócz gta 4 i midnight club LA. Gdy owe 2 gierki wrzuciłem na dysk gta4 chodziło bez żadnych doczytywań a w midnight club tekstury doczytywały się i to ostro.
     
  13. peja101

    peja101 Banned

    Dołączył:
    Październik 11, 2009
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    100-lica
    Dziwne, że midnight LA Ci nie działał. Może płyta miała , za mało połysku lub była podrapana i źle się zainstalowała. Ciekawe to co napisałeś
     
  14. Trey

    Trey Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2008
    Posty:
    257
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    18


    Płytka w dobrym stanie była i jak grałem w midnighta z płyty to wręcz w powietrzu jeździłem a po skopiowaniu na dysk sporo się poprawiło ale nadal doczytywało droge.
     
  15. avalan

    avalan Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 6, 2009
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    mam jeszcze jedno pytanie, troche z innej beczki. Czy to wina nosnika, ze podczas gry przy uzyciu 'kopi zapasowej' gta co jakis czas wywala komunikat o brudnej plycie? odkad podkrecilem laser tylko podczas grania w ta gre pokazuje mi sie taki komunikat.
     
Wczytywanie...

Poleć forum