1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dysk twardy do oryginalnego dasha oraz RGH

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez damianeq89, Marzec 28, 2012.

  1. damianeq89

    damianeq89 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 26, 2012
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Mam dysk WD1600BEVS-22UST0. Do tej pory konsola przerabiany była poprzez wgrywanie LT+ a dysk służył do tego do czego służy oryginany (profile, savey, gry itp. :p ). Od wczoraj mam RGH i teraz chciałbym aby dysk służył do tego do czego służył wcześniej (przechowywanie profili i savów itp.tak jakby nie bylo na nim RGH) jednocześnie też slużył do odpalania freestyle dash oraz gier (.iso)... wiem, ze aby była możliwość wybrania i uruchomienia na zmianę oryginalnego lub freestyle dasha konieczne będzie kopiowanie/usuwanie pliku launch.ini bezpośrednio na dysk twardy.

    Teraz przechodząc do sedna sprawy :p... co jeszcze poza kopiowanie/usuwaniem pliku launch.ini trzeba zrobic...
    Chodzi mi o to:
    1)jaki system plików powinien mieć dysk? Wiem ze NTFS nie obsługuje, tylko FAT32 i HFS+. Problem w tym ze jak podpiąłem dysk pod laptopa poprzez kieszeń usb i laptop go wykrywa, ponieważ słychać dźwięk podpięcia nowego urządzenia, jednak nie widać dysku w "Komputer" a jak wejdę w "zarządzanie dyskami" to tam go widzi ale pisze ze jest 111GB nieprzydzielonego miejsca ... przed podpięciem dysku do laptopa skopiowałem sobie jeszcze na memorkę (poniewaz mam wersję Fat Arcade wiec miałem w zestawie :p )profile i savey i sformatowałem dysk z poziomu x360 (w ustawieniach wybrałem dysk i dałem "Sformatuj" ,wymagało padania numeru seryjnego konsoli) i chyba x360 utworzył partycje xFat (nie wiem czy taka jest :p, tak gdzieś wyczytałem) i dlatego nie widać dysku ponieważ Windows 7 chyba nie obsługuje. Chciałbym aby dysk działał tak jak oryginalny i można było odpalać z niego gry z RGH i aby można bylo sobie podpiąć dysk pod laptopa i kopiowac na niego pliki (launch.ini oraz pliki .iso).
    Czy jest taka możliwość? Jeśli tak, to prosiłbym o info jak to zrobic .

    2) Kolejnych pytań jeszcze nie pisze, jak na pierwsze poznam odpowiedz to reszta może zniknie :p ...

    Co ciekawego jeszcze zauważyłem...jak sformatowałem dysk przy pomocy Gparted na Ubuntu Live CD na FAT32 to podpiąlem dysk do x360 i utworzylem profil, skopiowalem save, zainstalowałem FEAR 3 i konsola widzi juz 100GB (logiczne ze mniej :p) ale jak podepne pod laptopa dysk to Win7 widzi juz dysk (teraz ma FAT32) i dysk ma 111GB wolnego miejsca :)wtf:), wgrałem na niego katalog FSD i plik launch.ini oraz gre (Ninja Gaiden 3) przerobiona przez Iso2God i jak podepne pod x360 to freestyle dash nie uruchamia mi sie tylko org. dash i w ustawieniach dalej widzi 100GB a powinno byc mnie poniewaz Ninja Gaiden 3 wgrałem... nie wiem juz co i jak, strasznie to zamotane :/

    Bede wdzieczny za pomoc, ponieważ nie moge dogadać sie z gosciem co mi RGH robił. Ja o coś pytam, on co innego mówi i pogadane :/ i już lekko zdenerwowany tym :/
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Haremhaton

    Haremhaton Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2011
    Posty:
    104
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Hej, wejdź najpierw do działu JTAG/RGH i do artykułów i przeczytaj je wszystkie na spokojnie. Naprawdę dużo pomagają tamte poradniki.
    a) Plik launch.ini zostaw na stałe na konsoli i jeżeli będziesz chciał wejść do oryginalnego dasha, to podczas włączania dasha (czy to od startu konsoli, czy poprzez wybranie opcji "wróć do dasha" po wciśnięciu klawisza Microsoft na padzie) przytrzymaj po prostu RB, a konsola włączy oryginalnego dasha zamiast Freestyle'a
    b) Nie wiem dokładnie jak można podłączyć dysk z konsoli do komputera, ale jeżeli masz pendriva bądź kabel internetowy zkrosowany, to możesz połączyć konsolę z kompem i przez FTP wrzucać tam wszystkie pliki. Jeżeli pendrive jest za mały, to możesz wypakować grę do plików XEX (np. programem xbox image browser) i wtedy poszczególne pliki będą nie większe niż 4GB. Poza tym możesz usuwać niepotrzebne pliki gry (np. aktualizacje, zbędne języki) oraz bawić się zawartością (np. ja musiałem podmieniać pliki językowe, bo mi się za chiny nie chciała po polsku Gears of war uruchomić :p), a samych gier nie będziesz musiał odblokowywać (jak jest to w przypadku kontenerów GOD)
     
  4. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12072
    Polubienia:
    1066
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Zostaw dysk pod oryginalnym portem, gry bedziesz kopiowal po ftp lub z pendrive.

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  5. damianeq89

    damianeq89 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 26, 2012
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Czytałem tak artykuły które... wadaje sie... mogły mi się przydać ale nie znalazłem tak nic na temat dysku.. albo ja ślepy jestem :p... Widze tylko o przerabianiu plików przez Iso2God lub do xex.


    ciag dlaszy pytań :p

    2) Może ktoś coś jeszcze odpisze ale chyba bede musiał sam sobie na swoje pytania odpowiedziec... czyli dysk nie może być w formacie FAT32 bo wtedy nie będzie działał jako org na normalnym dashu. Skoro go na lapku sformatowałęm do FAT32 to musze go na nowo przerobic programem HDDHackr przy pomocy kontrolera Sata (na chipsecie VIA) podpietego do jakiegos blaszaka , powgrywac potrzene pliki itp. ?? Czy moze wystarczu wpiąć normalnie dysk do konsoli i w Ustawieniach wybrać "Sformatuj" ,podać numer seryjny konsoli (bo wymagany jest żeby sformatowac go w x360)??

    3)Potem na odpowiednio przygotowany dysk kopiowac pliki poprzez ftp lub pendrive??

    4)Czyli tylko tak idzie, tak??

    5)Może mi ktoś odpowiedzieć jak takie coś jest możliwe??
    Czy to moze dlatego ze dysk ma 160GB a jest na 120GB przerobiony i zapisało na tych pozostałych 40GB, ale takie cos jest w ogóle możliwe??
     
  6. Haremhaton

    Haremhaton Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2011
    Posty:
    104
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    W artykułach masz podstawowe informacje o tym jak działa i jak korzystać z RGH, co często jest przydatne. Np. jest tam poradnik o przesyłaniu plików z komputera przez FTP, dlatego poleciłem przestudiowanie :)
    Co do samego dysku, to musi być sformatowany pod FAT32, bo innego formatu oryginalny dasz nie wykryje. Jeżeli dysk wcześniej działał jako oryginalny, jak to ujmujesz, w xboxie, to po przeróbce na RGH nie powinieneś niczego w nim ruszać :) Ponieważ muszą znajdować się na nim specjalne pliki od Microsoftu, wymagane do użytkowania jako stacjonarny dysk konsoli, oraz partycje na których się znajdują. I teraz nie jestem pewien, ale wydaje mi się że z uwagi na powyższe wykrywanie dysku pod windowsem może być problematyczne. Jeżeli chce się np. korzystać z pendriva, to również za pomocą specjalnego programu na kompie oraz dopiero po sformatowaniu pod system operacyjny xboxa, że się tak wyrażę. Dlatego też windows, który jest innym systemem mimo wszystko, nie widzi partycji xboxowej lub ma z nią jakieś problemy.

    Dlatego, jeżeli w konsoli pisze, że po zainstalowaniu gry jest 100GB wolnego, a w windowsie podaje cały czas, że 111GB nieprzydzielonego, to po prostu windows nie potrafiąc czytać danych konsolowych traktuje cały dysk jako partycję i nawet jeżeli nagrasz coś na niego, to nie rozróżnia na wolne i zajęte miejsce, natomiast konsola widzi 11GB na grę zajętego i pozostałe 100GB wolnego do nagrywania.

    Jeżeli działa Ci teraz dysk pod konsolą normalnie, to nic nie zmieniaj, tylko sprawdź czy przez FTP będzie widział partycję HDDX na dysku. Jeżeli nie działa, to spróbuj sformatować w konsoli (wtedy będziesz mógł emulować gry z pierwszego xboxa).

    Skomplikowanie napisane, ale mam nadzieję, że o to Ci chodziło.
     
  7. damianeq89

    damianeq89 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 26, 2012
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    OK, to teraz tak... dysk sformatowałem programem GParted na FAT32 juz niestety wiec namieszałem w dysku pewnie.... teraz jak to zrobić aby dysk działał tak jak wcześniej i miał te
    Czy jak mam już ten FAT32 to wystarczy wpiąć dysk znowu do x360 i tak w ustawieniach sformatować czy trzeba zrobić tak jak robiłem parę lat temu z tym dyskiem (jakieś 3 lata temu) czyli podpinałem dysk do "blaszaka" poprzez kupiony kontroler SATA( na chipsecie VIA) i przerabiałem go jakimiś programami a może jeszcze jakos inaczej??
     
  8. Haremhaton

    Haremhaton Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2011
    Posty:
    104
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ok, znalazłem tutorial po angielsku, gdzie opisane jest dokładnie co musisz teraz zrobić z dyskiem, żeby móc z całego korzystać pod RGH Upgrade a Jtagged Xbox 360's hard drive, restore the avatars and Xbox 1 emulator.

    A tutaj ewentualnie na przyszłość po polsku jak wpinać nieoryginalny dysk do jtaga http://xboxforum.pl/artykuly-27/jak-podpiac-hdd-z-pc-do-xboxa360%5Bbevs-bevt-beas-bjkt-bekt-velociraptor%5D-14421/ oraz jak podpinać dysk z xboxa do komputera http://xboxforum.pl/artykuly-27/jak-podpiac-dysk-z-x360-do-pc-otwieranie-obudowy-archiwizacja-danych-itp-26712/.

    Mam nadzieję, że pomogłem.
     
Wczytywanie...

Poleć forum