1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

"Dysk z rozna zawatoscia" i zawieszanie sie plyty

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez marcoss18, Wrzesień 10, 2013.

  1. marcoss18

    marcoss18 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2011
    Posty:
    104
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Witam. Posiadam Xboxa z 2006 roku. ok 2 lata temu zostal zmieniony laser na nowy, i tym samym zostal on od razu przerobiony na lt.2.0. wszystko dzialalo wysmienice do wczoraj. wszystko dzialalo perfekcyjnie, zadnych przycinek, zawiech itd. ogolnie malo byla konsolka uzywana. OD ok 2-3 tygodni konsolka chodzila calymi wieczorami. przeszedlem caly glowny watek saint row 3, i ok 50% Dirt'a 3. podczas kolejnego rajdu w dircie, pojawil sie komunikat o tym, zeby przeczyscic plyte szmatka. zrobilem to, chwile zagralem i znowu. wlozylem saints row, gra dzialala ze 2 min, po czym sie zawiesila. sprobowalem jeszcze z kilkoma innymi grami, to albo zawiecha na ekranie wczytywania albo "dysk z rozna zawartoscia"
    dzieje sie tak ze wszystkimi grami. czy kopie, czy oryginaly. nie wazne, czy plyta porysowana czy w prawie idealnym stanie.
    przeczyscilem laser plyta czyszczaca, mielilo tam ze 3 minuty i wyjalem ja. nie pomoglo.
    odwracalem konsolke na rozne strony, nie pomoglo.
    co moglo sie zepsuc ? mogl pasc tak nagle laser ? moze cos sie odlaczylo ? moze wina softa (nic nie grzebalem) ? moze jest bardzo zakurzony w srodku (nie rozbieralem jeszcze) ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Raczej na pewno laser
    Wszystko może się nagle zepsuć - to tylko elektronika.

    edit: przeczyść laser ale nie płytką, może pomoże
     
  4. marcoss18

    marcoss18 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2011
    Posty:
    104
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Ok, a w razie gdyby nie pomoglo (sprawdze jutro), to gdybym kupil drugi naped tej samej marki, przerobiony pod lt3.0, to musialbym te jakies klucze przepisywac z jednego do drugiego? ewentualnie co moglbym zrobic, zeby tymi kluczami sie nie bawic, bo nie mam takiej mozliwosci. laser przeszczepic? czy jakas inna elektronike ?
     
  5. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Jeśli kupisz napęd to musisz wgrać do niego DVD KEY ze starego napędu.... inaczej nic oprócz filmów DVD nie będzie ci czytał.
    A jeśli nie chcesz bawić się w flash napędu i wklejanie KEY'a to tylko wymiana samego lasera Cię ratuje.
    Wtedy wymieniasz laser i nie ruszasz elektroniki w której to masz swój KEY i ewentualnie LT.
     
  6. marcoss18

    marcoss18 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2011
    Posty:
    104
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Ok, teraz mam lt2.0, a w nowym napedzie jest lt3.0, po przelozeniu lasera bede mial 2.0 czy 3.0 ? i czy to jest trudne?
     
  7. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Po przełożeniu SAMEGO LASERA nic się nie zmieni odnośnie LT jak i KEY'a, zatem zostanie ci tak jak miałeś LT+2.0.
    Pisałem w poście wyzej że KEY jak i LT jest w ELEKTRONICE napędu.

    A jeśli przełożysz cały napęd wtedy musisz wkleić KEY'a ze starego napędu do nowego - czyli robisz dokładnie cały flash napędu.
     
    1 osoba to lubi.
  8. marcoss18

    marcoss18 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 22, 2011
    Posty:
    104
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    A z kalibracja lasera byloby duzo roboty ?
    Lepiej moze przelozyc ekektronike ze starego napedu do nowego, i podlaczyc nowy naped ? Moze lepiej lasera nie ruszac?
     
  9. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Kalibracja lasera to także niewiele roboty, ale potrzebny był by raczej miernik do tego, bo na tzw. OKO możesz poprawić lub pogorszyć sprawę - ale możesz wtedy spróbować to zrobić na tym swoim starym laserze.
    Z tym że pamiętaj kalibracja czy tam jak wolisz podkręcenie lasera starczy na jakiś czas (wszystko zależy od stopnia zużycia twojego starego lasera) i też nie zawsze pozytywnie skutkuje.
    Poniżej link do tutka odnośnie kalibracji lasera:
    http://team-xecuter.com/forums/showthread.php/61768-Disc-Read-problems-How-to-POT-Tweak-Xbox-360-DVD-Laser

    Owszem przełożenie starej elektroniki do nowego napędu było by jak najbardziej OK, lutujesz tylko 6 kabelków i podpinasz 3 taśmy i po sprawie.
    Tylko będziesz wtedy miał ciągle LT+2.0
     
    1 osoba to lubi.
Wczytywanie...

Poleć forum