1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dziwne zachowanie Xbox'a - ogólny problem

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez sunshine07, Wrzesień 17, 2012.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. sunshine07

    sunshine07 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam. Piszę tego posta ponieważ z moim Xbox'em dzieją się ostatnio różne dziwne rzeczy. Ogólnie jest raczej mało przeze mnie używany i nie jestem specjalistą, więc ciężko mi określić źródło owych problemów.
    Najpierw napiszę, że jest to czarny Elite Jasper, używany 2 lata i 4 miesiące. Podłączany do internetu sporadycznie, w celu ściągnięcia demek/pogrania (używałem profili miesięcznych, tych trzech próbnych, które są dołączane do nowej konsoli). Nic nie było w nim wymieniane, przerabiane itd. Same oryginalne gry, dodatki i sprzęt.

    Po pierwsze: od dłuższego czasu podczas meczów w FIFA 12 zdarzały się częste przycinki i lagi, prowadzące czasem do kompletnej zwiechy i pojawiania się komunikatu: "Błąd gry. Wyczyść płytę miękką ściereczką lub uruchom ponownie konsolę" - po ponownym uruchomieniu gry (oczywiście z płyty) czasem błąd już się nie pojawiał, a czasem wręcz odwrotnie. Dodam że w menu, oraz w interfejsie konsoli nie było żadnych problemów. Zdarza się, że konsola po wyłączeniu jej padem pozostaje jeszcze przez kilka sekund włączona, tzn. tylko konsola, bo ekran gaśnie, a pad jest już wyłączony. Może to całkowicie nie jest ważne, ale piszę o tym.

    2. Ściągnąłem ostatnio kilka demek poprzez jedno ze starych kont LIVE. Niestety z dużym problemem, konsola często traciła kontakt z internetem i wylogowywała z LIVE. Oczywiście przy okazji Xbox zaktualizował się. Większość z owych ściągniętych świeżo demek wcale lub z dużymi problemami się nie uruchamia. Pojawia się wyżej już wymieniony komunikat. Dodatkowo, interfejs po aktualizacji zrobił się jakby wolniejszy, potrafi się zwiesić na dłuższą chwilę.

    Trzecia i wreszcie najpoważniejsza sprawa: wczoraj po grze w FIFĘ (z ww. problemami), całkiem standardowo wyłączyłem konsolę. Grałem na profilu offline'owym, na którym miałem wszystkie osiągnięcia, krótko mówiąc na głównym profilu. Dziś po włączeniu konsoli nie mogę się do niego zalogować, występuje on tylko jako "profil uszkodzony", mogę go tylko przenieść lub usunąć (wiem, że mogę użyć pendrive'a, ale czy to cokolwiek da? jeśli profil jest już całkiem stracony, to czy przynajmniej z save'ami da się coś zrobić?). Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane.

    Podsumowując zapytam Was: jaką macie diagnozę dla mojego pacjenta? :) Mi osobiście wydaje się, że problem może dotyczyć dysku, ale kompletnie nic o tym nie wiem, dlatego pytam.

    Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję za pomoc!
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Podsumowując szlak trafił twoj dysk twqrd

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  4. TigraTeam

    TigraTeam Banned

    Dołączył:
    Listopad 8, 2009
    Posty:
    4128
    Polubienia:
    513
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bielsko-Biala
    usun pamiec podreczna w opcjach pamieci jest (cache)
     
  5. kokakoala

    kokakoala Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 27, 2009
    Posty:
    72
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  6. sunshine07

    sunshine07 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Włączyłem teraz konsolę, żeby wyczyścić cache i okazuje się, że zalogowałem się do tego profilu. Napiszę później, czy reszta problemów występuje.

    Dzięki za odpowiedzi.
     
  7. doronio

    doronio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 6, 2011
    Posty:
    65
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Amsterdam/Opole
    Wyglada na ten HDD, z tym nowym dashboardem to normalnie, że wolniej chodzi (niestety).
    Do profilu, to jak czasem podłączałeś go do neta to spóbuj pobrać profil gracza.
    Co do zacinania, to może:
    a) płytka porysowana
    b) masz ją zainstalowaną na dysku? jak nie to spróbuj
    c) brak aktualizacji (skoro grasz offline)
     
    1 osoba to lubi.
  8. sunshine07

    sunshine07 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    doronio, gra jest oczywiście zainstalowana, zresztą płyta jest przecież potrzebna tylko do rozruchu i uruchomienia gry. Co prawda, płyta jest trochę porysowana, ale tak było prawie od początku. Dzwoniłem do EA w ciągu tych gwarantowanych 90 dni w ciągu których nic nie powinno się dziać (to było już prawie rok temu), ale oczywiście nikt tam nie odbierał na infolinii telefonów, próbowałem z różną częstotliwością przez jakieś 2 tygodnie i nic z tego. Potem już nie było potrzeby, bo i tak nic bym nie wskórał.

    Dopiero później zauważyłem, że tak się dzieje też w innych grach, więc problemem chyba nie jest tylko ta nieszczęsna FIFA.
    A profilu sobie nie ściągnę, bo jak pisałem jest to profil w pełni offline.

    c) wydaje mi się, że kiedyś coś tam się w tej "12" aktualizowało, ale dzięki za radę, zrobię to.

    Mam do Was pytanie: Czy w tej sytuacji wymiana dysku to konieczność? Czy format - oczywiście po uprzednim skopiowaniu profili i save'ow (muszę się w tym oczytać, bo szkoda mi stracić swoje save'y) - może cokolwiek poprawić?
     
  9. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Bledy beda na innych plikach i co innego będzie sie sypac, kupno nowego hdd

    Wysłane z mojego LG-P500 za pomocą Tapatalk
     
  10. doronio

    doronio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 6, 2011
    Posty:
    65
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Amsterdam/Opole
    choć nic nie zaszkodzi spróbować go najpierw sformatować i zoabczyć co się będzie działo, chyba, że cierpisz na nadmiar gotówki :)
     
  11. sunshine07

    sunshine07 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Chciałbym, ale żaden lekarz tego u mnie jeszcze nie zdiagnozował ;)

    Tak jak pisałem, najważniejsze są profile i save z gierek. Będę się tym zajmował w najbliższym czasie, zobaczę co da się zrobić.

    Dzięki za odpowiedzi.
     
  12. doronio

    doronio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 6, 2011
    Posty:
    65
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Amsterdam/Opole
    Jak jeszcze profil chodzi normalnie to przegraj, albo skopiuj na jakiegos pendriva profil i savy, żeby je nie stracić
     
    1 osoba to lubi.
  13. banannba12

    banannba12 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 8, 2011
    Posty:
    153
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    ja mam tak samo tez mam jaspera 2 letniego jak wylaczam konsole to wszystko gasnie ale konsola chodzi przez pare sekund jescze slychac jak pracuja wiatraczki itp i zasilacz swieci sie na zielono czy to normalne?
     
  14. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    jak masz neta i pobieranie w tle to norma, ale moze też wychładza sie
     
    2 użytkowników lubi ten post.
  15. krzysiekao14

    krzysiekao14 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 3, 2010
    Posty:
    251
    Polubienia:
    13
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Też mam tak na falconie, ale obstawiam ze konsola się chwile wychladza i wtedy wylacza.

    Wysyłane z mojego GT-S5360 za pomocą Tapatalk 2
     
  16. banannba12

    banannba12 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 8, 2011
    Posty:
    153
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    pomoglo wylaczenie opcji pobierania w tle teraz konsola od razu sie wylacza
     
  17. sunshine07

    sunshine07 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Siema.

    Piszę, bo właśnie tracę nerwy... Na podłączonego pendrive'a udało mi się skopiować - z problemami - kilka profili. Niestety ten który był uszkodzony - nie. Podczas kopiowania pokazuje się błąd "Nie można wykonać czynności. Podczas wykonywania czynności wystąpił problem." :crushed: Więc naprawdę rzeczowo...
     
  18. doronio

    doronio Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 6, 2011
    Posty:
    65
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Amsterdam/Opole
    No to nie fajnie, jedyne co mi przychodzi jeszcze na myśl to podłączyć ten profil online, usunąć go z dysku (ale nie powiązane elementy) i spróbować go ściągnąć (odzyskać tag gracza)
     
  19. Border

    Border Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2011
    Posty:
    329
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    a do prądu podpiąłeś :D

    Staraj się pisać na temat. Takimi odpowiedziami nie pomagasz// Laki88

    Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
     
  20. maczosito

    maczosito Banned

    Dołączył:
    Maj 4, 2010
    Posty:
    256
    Polubienia:
    18
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    BOLESŁAWIEC
    według mnie to po prostu laser już pada miałem podobny problem i tak samo jak ty z Fifą gam gam a tu nagle za wiecha wyczyść płytę .... wymieniłem laser za 70zl z wymianą i teraz śmiga aż miło
     
    1 osoba to lubi.
  21. sunshine07

    sunshine07 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 19, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Po kolei.

    Tak jak pisałem, ten profil nie był na XBL ! Więc nic z tego.
    Na szczęście, po entej próbie kopiowania, niezłomnego przyciskania tej samej kombinacji i odrzucania błędów... profil wreszcie skopiował się na pena :) Więc ten etap mam już za sobą, czas na savy.

    Nie czaję koleś o co Ci chodzi, niestety nie zabłysnąłeś zbytnio. Jak będziesz miał coś więcej na ten temat do powiedzenia to pisz śmiało... dzięki za chęci.

    O, bardzo ciekawa sugestia. Napisz mi coś więcej na ten temat na PW (czy konsola przerobiona, gdzie dałeś do naprawy itp.). Piszesz tylko o FIFIE, a reszta? Bo jednak myślę, że laser ma mniejsze znaczenie skoro gram z dysku. Chyba że Ty grałeś tylko z płyty?
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum