1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dziwny problem - siatka na obrazie w grach :(

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez mak777, Listopad 24, 2009.

  1. mak777

    mak777 Banned Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wrocław
    Witam!

    Mam dziwny problem i generalnie nie wiem gdzie szukać przyczyny...
    Mianowicie - na obrazie jest nałożona taka jakby siatka... Wygląda to kichowato strasznie... Widoczne w większości gier, najbardziej na trawie, niebie, etc.

    X360 Elite, kabel HDMI (dosyć tani był), tv Funai 32" LCD - generalnie nie wiem czy szukać czegoś w ustawieniach X'a, czy może problem leży po stronie kabla, lub TV?

    A tak to wygląda:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. topol185

    topol185 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 12, 2008
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zmień gniazdko hdmi , poruszaj samym kablem na różne strony patrząc równocześnie czy widać jakieś różnice. Wina leży po stronie kabla .
     
  4. Buru

    Buru Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Listopad 2, 2009
    Posty:
    11
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Mysłowice
    Na zdjęciu jakaś mora wyszła, żeby dojść co jest grane można spróbować:

    1. Podłączyć (o ile masz) inne urządzenie do tego telewizora tym samym kablem. Będzie OK- problem po stronie Xa
    2. Wziąść "podejrzany" kabel i Twojego Xa do kolegi któremu na pewno dobrze działa połączenie HDMI.
    a) zamienić jego kabel z "podejrzanym". Będzie "siatka" - uszkodzony jest Twój kabel. Nie będzie, to:
    b) zamienić Xa kolegi na Twojego. Dalej nie będzie "siatki" - masz problem po stronie Twojego TV. Będzie siatka - problem po stronie Twojego Xa.
    3. Pożyczyć od kogoś SPRAWDZONY kabel HDMI i podłączyć u siebie. Będzie OK - masz uszkodzony Twój kabel.

    Osobiście też stawiam na kabel, sam kupiłem kabel VGA za 37zł i po podłączeniu ... myślałem że mam uszkodzony TV - jakieś odbicia się pojawiały, obraz nie był wyraźny jak na fullHD przystało. Pecet podpięty w miejsce Xa rozwiał moje wątpliwości - wina leżała (w zasadzie: leży, bo jestem na kupnie oryginalnego VGA za 50zł.) po stronie kabla/xa. Obraz z peceta - ŻYLETA a film mkv .... ;-)
     
  5. mak777

    mak777 Banned Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wrocław
    Sprawa wygląda tak - tym samym kablem podłączam czasami też TV "N" i wsio jest ok. Gram też nie raz w gierki z komputera przez kable DVI-HDMI i oglądam filmy z kompa i jest wszystko OK. Jedyny problem jest z Xem i tv w połączeniu razem - co więcej - wcześniej miałem też X'a - arcade jakiś rok temu - i był ten sam problem. TV jest ten sam i kabel ten sam - może faktycznie to wina kabla - ale z tego co wiem, jest to kabel cyfrowy, czy nie powinno być tak, że albo jest - albo nie ma - a nie że pośredni efekt?

    Wrzucę jedno foto w większej rozdziałce:

    [​IMG]
     
  6. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    ta a podobno według speców z forum to kabel za 30 zł ma taka samą jakość jak za 100 zł
     
  7. lyczko

    lyczko Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 17, 2009
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wrocław
    Pamiętaj, że jest kilka (4) standardów kabli HDMI, najlepiej kup jakikolwiek kabel np. w wersji 1.3 w saturnie/media markcie sprawdź czy działa i zwróć, a potem będziesz wiedział czego szukac:)
     
  8. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Bo kabel HDMI ma taką samą jakość przesyłu... Zawsze może jednak taki kabel się uszkodzić prawda? Ten za 200zł tak samo
     
  9. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    zanim kupisz kabel spróbuj go rozciągnąć ,żeby nie był poskręcany
    z innymi kablami ,oddal xboxa od tv najdalej jak ci kabel pozwala ,
    bo to wygląda na zakłócenia ,interferencje spowodowane innymi
    kablami lub urządzeniami w pobliżu xboxa sie znajdujacymi

    może to też być zwiastun awarii xboxa
     
  10. badzik94

    badzik94 Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 16, 2009
    Posty:
    53
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Ja kiedyś na starym xie tak miałem i po 2 dniach e74. Więc jeśli to nie kable może x.
     
  11. OmnfG

    OmnfG Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 24, 2008
    Posty:
    67
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  12. perduto

    perduto Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 9, 2009
    Posty:
    20
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    SG-1
    Kolego, nie kupuj póki co niczego, jak Ci proponują inni. Szkoda wydawać kasę, jeżeli usterka nie jest zdefiniowana.
    Lepiej posprawdzaj:

    - kabel na którym masz podłączony xbox z innym urządzeniem
    - podłącz innego xboxa w miejsce Twojego
    - użyj innego gniazda do podłączenia xboxa.

    Najlepiej metodą prób i błędów dojdź do tego, czym jakim sprzętem spowodowane jest zakłócenie i jak radził jeden z powyższych kolegów, odsuń xboxa nieco od TV, rozdziel kable by nie zakłócały się nawzajem - chociaż wątpię by problem w tym tkwił, ale próbować musisz na wszystkie sposoby.

    Mam nadzieję że masz kolegę z xbox`em, byś mógł posprawdzać z innym sprzętem.
    Powodzenia!
     
  13. Zero

    Zero Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 10, 2009
    Posty:
    137
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Pablooo tylko ten za 100 zł ma dożywotnią gwarancje :p
     
  14. Pablooo88

    Pablooo88 V.I.P V.I.P Użytkownik Game Master

    Dołączył:
    Styczeń 30, 2009
    Posty:
    2680
    Polubienia:
    55
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Warszawa
    Mówimy o jakości przesyłu a nie o gwarancji.. Po za tym co zrobisz jak sklep uzna, że jest uszkodzenie mechaniczne? Tego gwarancja nie obejmuje ;)

    Najpierw niech autor zrobi tak jak radzi kolega 2 posty wyżej. Ewentualnie niech skołuje od kogoś inny kabel HDMI zamiast kupować nowy żeby sprawdzić wszystko
     
  15. Nagash

    Nagash Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 4, 2008
    Posty:
    43
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Tarnów
    Miałem podobnie swego czasu na konsoli- co druga gra wyglądała jak na fotach- niestety bez serwisu się nie obeszło... Być może to co innego, ale to wygląda łudząco podobnie do mojego przypadku...
     
  16. rczak16

    rczak16 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 16, 2009
    Posty:
    66
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Poznań
    na bank coś nie tak z Xboxem bo widać to po zniekształconych teksturach te co sa dalej sa normalne np na budynkach jak by to był kabel to tez by były skopane
     
  17. Szonkok

    Szonkok Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 14, 2009
    Posty:
    10
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Cena kabla nie ma nic do jego jakości, ja swój kupiłem za uwaga... 15zł i wszystko działa jak należy.
     
  18. mak777

    mak777 Banned Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wrocław
    Ale tak jak pisałem TV i kabel są te same - a X360 jest drugi w moich rączkach już - rok temu miałem ARCADE'a na Falconie, teraz mam ELITE na JASPERze - także to nie jest wina konsoli...

    Sprawdzę dzisiaj na oryginalnym kablu MS dołączanym do konsoli - podepnę go jako component (bez głosu niestety ;) ).

    Także dam znać co i jak :)
     
  19. mak777

    mak777 Banned Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2009
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Miasto:
    Wrocław
    Dobra - nie da się tak jak myślałem - kabel do X'a dodawany umożliwia podłączenie tylko do composite... :(

    Ale tak teraz się przyglądam z bliska obrazowi z tv cyfrowej "n" - i też widzę taką siatkę - tylko dużo mniej widoczną niż z X'a - więc to chyba będzie kabel... :(
     
Wczytywanie...

Poleć forum