1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

dziwny problem z dyskiem 2tb

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez juzexe, Grudzień 22, 2014.

  1. juzexe

    juzexe Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 20, 2008
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Powitać!

    Mam dziwny problem z dyskiem Seagate Expansion Desktop 2TB (STBV2000200) usb3.0. Mianowicie zakupiłem ten dysk kilka dni temu, ale nie mogę go wykorzystać. Sprawa wygląda tak, że nie mogę uruchamiać z niego gier w formacie XEX (wyskakuje komunikat o błędzie gry "Nie można rozpocząć gry. Pobierz grę ponownie. Aby uzyskać szczegółową pomoc, przejdź na stronę: www.xbox.com/support."). Czytałem kilkanaście podobnych wątków i nie znalazłem rozwiązania problemu. Co zrobiłem do tej pory:

    1) dysk jest sformatowany na fat32 rozmiar kalstra 32kb (rozmiar klastra powyżej tej wartości powoduje, że dysk nie jest widoczny w file managerze FSD, Aurory, choć pojawia się komunikat, że xbox wykrył nowy dysk i odświeża napędy). Dysk z klastrem powyżej 32kb jest widoczny w oryginalnym dashu xboxa, ale i tak nic nie można z nim zrobić bo "jest niepoprawnie sformatowany". Dysk był formatowany różnymi programami (Gparted,easeUS, paragon, guiformat, formatter32 i inne). Formatowałem go nawet na hfs+, dalej to samo.
    2) na dysk można kopiować i z dysku także. Kopiowanie przebiega bez błędów (skopiowałem z drugiego dysku grę w file managerze, która normalnie odpala, na tym dysku niestety nie może się uruchomić. Mało tego skopiowałem tę grę z tego feralnego dysku na pendrivea i odpala normalnie:/)
    3) Próbowałem odpalać pod fsd z dysku konsoli, pod świeżego fsd z pendrivea, z aurory, z xexmenu - zawsze ten sam problem.
    4) Mam najnowszego dasha, najnowszego fsd, najnowszą aurore - update wykluczam:/
    5) W file managerze widać dysk poprawnie, całą jego zawartość, można na niego i z niego kopiować ale po odpaleniu pliku "default.xex" wywala błąd ("Nie można rozpocząć gry. Pobierz grę ponownie. Aby uzyskać szczegółową pomoc, przejdź na stronę: www.xbox.com/support."). O dziwo odpaliła gra w GOD. Nie odpalają także gry z XBLA.

    Kupiłem ten dysk bo już jeden taki posiadam i nie było z nim żadnego problemu... Ktoś ma propozycję dlaczego tak jest i jak można temu zaradzić?
    [h=3][/h]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Jabar

    Jabar Moderator Członek Załogi Moderator Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Październik 23, 2011
    Posty:
    3696
    Polubienia:
    1106
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Czy te gry w .xex ,co wywalają błędy uruchamiają się normalnie z wewnętrznego dysku ??

    Dashlaunch też masz najnowszy ??

    To raczej nie jest wina dysku .
     
  4. drzazga78

    drzazga78 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2011
    Posty:
    356
    Polubienia:
    42
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    być może Extract z ISO do Xex nie przebiega poprawnie, a przerobienie z ISO do GOD przebiega poprawnie.
     
  5. juzexe

    juzexe Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 20, 2008
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Wszystko jest ok z tymi XEXami. Odpalają z dysku wewnętrznego jak i z drugiego zewnętrznego. Dashlaunch też mam wgrany najnowszy. Gry nie odpalają tylko z tego nowego dysku:/ tak jak pisałem - gra która odpala na wewnętrznym dysku po skopiowaniu i odpaleniu z tego zewnętrznego nie odpala. Skopiowana z tego dysku co nie odpala na pendrivea - odpala. Więc nie ma błędów w kopiowaniu czy samej extrakcji do xex. Mało tego mam identyczny dysk zewnętrzny i z niego odpala bez problemu.
     
  6. drzazga78

    drzazga78 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2011
    Posty:
    356
    Polubienia:
    42
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    ok a sam proces kopiowania XEXa na dysk? przez FTP czy podłączając dysk do kompa?

    są głosy że podczas kopiowania XEXów (niekiedy duża ilość plików) - może skutkować niepoprawnie skopiowaną grą

    EDIT: tu masz podobny problem z tym dyskiem STBV2000200

    http://www.xbox360iso.com/xbox-freezing-with-t669790.html?p=4701560

    pomogła wymiana obudowy z oryginalnej Seagate na zamiennik - zresztą poczytaj ten post
     
  7. juzexe

    juzexe Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 20, 2008
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Dzieki za linka, zaraz poczytam choć z tą obudową to chyba ten sam koleś co na realmodscene opisywał problem.

    Wracając do poprawności kopiowania - usuwam to jako przyczynę. Problem nie leży po stronie tylko jednej gry. Każda gra jaką wrzucałem dawała ten komunikat. A już na pewno nie było problemu w kopiowaniu bo:
    nazwijmy ten kłopotliwy dysk jako dysk1
    nazwijmy drugi taki sam dysk który mam i spisuje się rewelacyjnie od dwóch lat jako dysk2
    i nazwijmy pendrive jako PEN
    Kopiowanie idzie tak: dysk2-->dysk1 (gry odpalają poprawnie na dysku2, nie odpala z dysku1)
    dysk1--->PEN (skopiowana gra gdyby miałą błędy została by z tymi błędami skopiowana na pendrive, ale z pendrivea odpala - w ten sposób eliminuję poprawność kopiowania jako przyczynę)
    Nie bawię się w ftp. Jak kopiuję to tylko komp lub menager w fsd. Próbowałem i jednego i drugiego - to samo.
    Zaraz jeszcze sprawdze seatoolsem ten dysk, ale nie wydaje mi sie by miał błey, bad sectory etc...
     
  8. drzazga78

    drzazga78 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 13, 2011
    Posty:
    356
    Polubienia:
    42
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    chyba to ktoś inny, bo to temat z 2013 r, ale tam poczytasz o tym dysku i o tym jak sobie poradzili z podobnym problemem przez wymianę obudowy... poruszają też problem z innymi zewnętrznymi dyskami np. WD
     
  9. juzexe

    juzexe Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Lipiec 20, 2008
    Posty:
    19
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Przeczytałem, a o tych dyskach WD czytałem już kiedyś;]
    Natomiast rozwiązała się moja zagadka. Przeskanowałem dysk SeaTools'em i poległ na pierwszym teście:/ dostałem kod błędu i na stronie seagate'a złożyłem reklamację i mam uznaną - muszę odesłać dysk i będzie wymieniony. Swoją drogą sprawdziłem go też za pomocą HD TUNE i szoooook! Wykrywa go jako Seagate 250gb a status zdrowych sektorów to... 0%! 100% uszkodzonych sektorów - to jakieś ścierwo nie dysk. Dodatkowo szukając na dysku numeru seryjnego zauważyłem, że był robiony w Chinach - i wszystko jasne! Z kolei ten dysk (ten sam model) który już mi służy 2 lata i zero problemów z nim był robiony w Tajlandii;] Podejrzewam, że jakiś chińczyk miał gorszy dzień w pracy i cała seria była zj*bana... Tego z Tajlandii też od razu do HD TUNE wrzuciłem i calutki zdrowy;] No nic - najważniejsze, że się wyjaśniło. Teraz czekam na drugi dysk.
    Dzięki drzazga78 za zainteresowanie!
     
Wczytywanie...

Poleć forum