1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dzwięk 5.1 konsoli na kinie domowym.

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez matespro, Styczeń 9, 2014.

  1. matespro

    matespro Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam
    Posiadam Tv Philips 32PFL5404H i kino domoe LG HT306.
    Podłączyłem kino do tv przez hdmi ale dzwięk 5.1 mam tylko z płyt dvd.
    Jak uzyskać to na xbox 360/ ps3 / dekoderze nc+ sagemcom dsi 87
    Bo po to kupiłem to kino lecz nie posiada ono złącza optycznego ;/ Jak szukałem info to pisali ze przez hdmi idzie obraz i dźwięk i będzie ok a nie jest.
    Oto zdjęcia sprzetów może ktoś ma jakiś pomysł jak to połączyć ew czy to wogle możliwe.
    Interesuje mnie 5.1 nie stereo.
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. michalb77

    michalb77 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2014
    Posty:
    24
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Raczej się nie da bo to kino posiada tylko HDMI OUT, musiał by mieć jeszcze HDMI IN.
     
  4. prourug

    prourug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 28, 2009
    Posty:
    313
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Kutno, Poland
    Potwierdzam nie ma takiej możliwości przy użyciu tego kina...
     
  5. matthiasq

    matthiasq Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2013
    Posty:
    16
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Xbox wymaga amplitunera z dekoderem. Twoje urządzenie to zwykły odtwarzacz dvd z wejściem na cinche (2.0).
     
    1 osoba to lubi.
  6. Kwasek

    Kwasek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2012
    Posty:
    73
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Giżycko
    Możesz ewentualnie podłączyć "czinczami" dzwięk do input (2 kanały), a wzmacniacz przerobi to sobie na 5.1. Oczywiście, nie będzie to dźwięk przestrzenny, tylko stereo rozprowadzone na wszystkie głośniki. Innej możliwości nie widzę.
     
    1 osoba to lubi.
  7. michalb77

    michalb77 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2014
    Posty:
    24
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
  8. matespro

    matespro Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kurcze to kiepsko bo kupiłem to do wszystkiego tylko nie do oglądania filmów dvd.
    A da się zmienić kino a zostawić głośniki ? albo podłączyć do tego amplituner z odpowiednimi wejściami ?
     
  9. michalb77

    michalb77 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2014
    Posty:
    24
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Głośniki da się podłączyć pod inny ampli, oczywiście muszą mieć odpowiednie parametry.

    Jakie masz te głośniki?
     
  10. Kwasek

    Kwasek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 5, 2012
    Posty:
    73
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Giżycko
    Do większości amplitunerów głośniki podłączasz tak samo, więc tu nie ma problemu. Szukaj takich, które mają wyjście HDMI OUT (to przesyła obraz do telewizora) i parę wejść HDMI IN (do podłączenia konsoli, dvd, blu-ray'a, dekodera itp.). Wtedy nie będzie problemu z jakimiś przejściówkami i cudami.

    Ja u siebie mam Pioneer VSX-527 (nie jestem pewien numeracji, ale na pewno amplituner do zestawu 5.1) i mam podłączoną konsolę, dekoder i blue-ray do amplitunera, a z niego obraz na TV. Musisz też uwazać, aby amplituner miał przepuszczanie dźwięku w stand-by, by mieć możliwość oglądania na TV przez glośniki wbudowane, a nie przez cały zestaw. (takie udogodnienie, jakbyś chciał obejrzeć "Panoramę" niekoniecznie przez 5.1 ;) )
     
  11. michalb77

    michalb77 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2014
    Posty:
    24
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Napisz jeszcze (może być na PW), ile chcesz wydać na ten ampli.

    Ja mam akurat Yamahę na zbyciu, ma HDMI IN/OUT, optikal, coaxial itd.
     
  12. matespro

    matespro Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Zdecyduję się na zwrot tego kina.
    Więc co powinno mieć kino które kupię aby działało pod wyżej wymienione urządzenia? interesują mnie raczej kina dvd bo nie oglądam filmów z płyt.
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
     
  13. matthiasq

    matthiasq Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2013
    Posty:
    16
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    1. Dekoder DD i DTS;
    2. Wejście HDMI i optyczne, a najlepiej kilka, żebyś nie musiał co raz odłączać jedno, żeby podłączyć drugie.
     
  14. michalb77

    michalb77 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2014
    Posty:
    24
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Skoro nie oglądasz z płyt to po co Ci kino, wystarczy sam amplituner 5.1.
    Filmy odtwarzasz na TV czy z tunera?
     
  15. matespro

    matespro Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Potrzebuje urządzenie z głośnikami 5.1 aby działało na xbox ps3 i tv nc+ i kiedy podłącze do tv lapka też myślałem ze kino domowe spełni moje oczekiwania wiec zdecydowałem się na coś takiego a że tematu jak widać za bardzo nie znam to licze na pomocne sugestie :)
     
  16. michalb77

    michalb77 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 7, 2014
    Posty:
    24
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Domyślam się że głośniki też zwracasz?

    To proponuję kupić ampli+głośniki (lub komplet). Kina z odtwarzaczem są raczej ubogie w złącza.
     
  17. matthiasq

    matthiasq Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2013
    Posty:
    16
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
  18. matespro

    matespro Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
  19. zoltypl

    zoltypl Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 18, 2009
    Posty:
    185
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    BARTY
  20. matespro

    matespro Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2013
    Posty:
    12
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Jest to jakieś rozwiązanie.
    A może ktoś się wypowiedzieć na temat podesłanych linków ?
     
  21. Rob1N

    Rob1N Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2011
    Posty:
    95
    Polubienia:
    11
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Ja mogę się wypowiedzieć na temat logitech Z-5500 które mam i których swoją drogą wkrótce się będę pozbywał. Jest to dobre rozwiązanie jeśli nie podłączasz zbyt wielu urządzeń. Masz tam 3 jacki do podłączenia 5.1 analogowego z kompa + Coax + Toslink i to w zasadzie tyle.
    Planuję zakup amplitunera bo to wydaje mi się dużo rozsądniejsze. Dźwięk z konsol idzie przez HDMI więc nie ciągniesz innych kabli. Jeśli dźwięk nie może iść przez HDMI (w PC chyba nie idzie bo karta dźwiękowa jest osobno - ale mogę się mylić) to bez problemu puszczasz toslinkiem.
    Patrząc jednak na twoje wymagania dochodze do wniosku że nie masz wyjścia i musisz kupić amplituner. Wszystkie te urządzenia mają SPDIF a Z-5500 mają tylko 1 takie wejście. W przypadku taniego amplitunera otrzymasz jedno takie gniazdo ale i tak będzie Ci niepotrzebne bo dźwięk we wszystkich urządzeniach pójdzie po HDMI.
     
Wczytywanie...

Poleć forum