1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Dźwięk 5.1 z X360 za pośrednictwem PC?

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez WReki, Styczeń 16, 2009.

  1. WReki

    WReki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2008
    Posty:
    296
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wałbrzych
    Witam, mam pytanie w sprawie dźwięku 5.1 z Xbox'a 360.
    Mam głośniki 5.1 ET678 MADNES i nie zamierzam tracić kasy na nowe za 1tys zł z wejściem S/PDIF (optical) tylko po to aby podłączyć Xbox'a do nich, więc wymyśliłem sobie alternatywne rozwiązanie ale nie wiem czy to będzie działać więc kieruje swoje pytanie do znawców.
    Czy jak bym kupił Płytę główną (około 300zł, ABIT AB9 QuadGT) albo kartę dźwiękowa (około 150zł, Creative x-fi xtreme audio 7.1) z wejściem S/PDIF in i do tego wejścia bym podłączył xbox'a, a potem głośniki bym podłączył normalnie do kompa tymi 3 kabelkami to czy by to działało? czy był by dźwięk 5.1 z xbox'a w tych głośnikach?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. brejhart

    brejhart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2008
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Podlaczalem u siebie konsole do komputera Opticalem, wyjscie z kompa tez po kablu optycznym. To dzialalo bez problemu. Nie mam mozliwosci sprawdzenia co jest na wyjsciu analogowym 5.1, ale powinno rowniez dzialac.

    Moze wymiana plyty wiaze sie z innymi planami, ale jesli tylko po to, to moze taniej bedzie kupic karte dzwiekowa z optycznym wejsciem cyfrowym.
     
  4. WReki

    WReki Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2008
    Posty:
    296
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wałbrzych
    ok to zaczynam już zbierać kase, mam nadzieje, że komputer będzie dobrze konwertował dźwięk z cyfrowego na analogowy, i to bez opóźnienia czasowego.

    I nadal kontynuuje pytanie czy na pewno będzie działać, bo na płytę główną i tak będę musiał jeszcze czekać z 1mies.
     
  5. Fareek

    Fareek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Nie mogę się jeszcze połapać w temacie, a nie chcę zakładać nowego wątku. Moje pytanie brzy następująco, czy istnieje możliwość otrzymania jakiegokolwiek dźwięku poprzez: kabel vga, 2 chinche od dzwięku połączone przejściówką w jednego minijacka, a następie podpięcie ich przez Audio Line In w karcie dźwiękowej do komputerze do którego podpięte są głośniki 5.1, nie zależy mi na DD 5.1, może być zarówno stereo, jak pseudo 5.1.
    Oczekuje na szybkie i jasne odpowiedzi, jeżeli rozwiązanie jest dalekie celu, to co można jeszcze zrobić.
     
  6. mchazory

    mchazory Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Grudzień 26, 2008
    Posty:
    4
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Podłączam się do pytania. Mam w komputerze karte Creative X-fi Xtreme Gamer i tez chcialbym wiedziec czy ten pomysl wypali bo jak nie da rady zrobic z niej amplitunera to wole dołożyć i kupić monitor niż głosniki za tę kase.
     
  7. brejhart

    brejhart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2008
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Kabel VGA jest TYLKO do obrazu - jesli idzie o dzwiek zapominamy o nim.

    Jesli polaczysz chinche od dzwieku poprzez przejsciowke do wejscia LINE-IN w karcie dzwiekowej komputera to oczywiscie bedzie to dzialac, ale tylko w trybie stereo.
     
  8. Fareek

    Fareek Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 19, 2009
    Posty:
    3
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki brejhart, chodziło mi właśnie o ten kabel KABEL XBOX 360 VGA HD AV LCD/CRT XBOX360 GOLD kx1 (528963179) - Aukcje internetowe Allegro
    zapomniałem dodać jedynie że A/V. Jeżeli nie uda mi się w żaden sposób zdobyć przelotki 3 x żeński jack na 2 x żeński chinch, która dodawana jest do głośników Logitecha X-530. Nigdzie nie mogę jej znaleźć i nie przypominam sobie nawet żebym taką posiadał więc doszedłem do wniosku że gdy kupowałem te głośniki, nie dodawali jej jeszcze, ponieważ było to dość dawno.
    Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego Line-In, zakładam że potrzebne jest jakieś oprogramowanie żeby dźwięk z Line-In puścić na głośniki? Czy dźwięk będzie jednocześnie z komputera i z X'a? Słyszałem już coś o opóźnieniach, czy występują takowe, w jakim stopniu i od czego zależą? Czy stereo jakie uzyskam polega na tym że grają 2 satelity, 2 satelity + sub czy wszystkie stality i sub lecz bez efektu 5.1?
    Z góry dziękuje za odpowiedź, Fareek
     
  9. brejhart

    brejhart Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2008
    Posty:
    56
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Zadne dodatkowe oprogramowanie nie jest potrzebne wystarcza standardowe sterowniki, ktore masz zainstalowane w komputerze. Zakladam ze masz tam dzwiek i wszystko dziala. Tak, dzwiek bedziesz mial jednoczesnie i z komputera (Wave) i z wejscia LINE-IN o ile w mikserze oba zrodla beda aktywne.

    Nie sadze zebys byl w stanie zauwazyc jakiekolwiek opoznienia - nie powinny one wystepowac jesli sprzet jest poprawnie zainstalowany i ma odpowiednie sterowniki

    Oczywiscie nie bedzie to dzwiek 5-cio kanalowy. Bedzie to brzmiec tak samo jak teraz kiedy odtwarzasz jakis plik stereo np. : utwor MP3
    Mozliwosci konfiguracji i np. dublowania stereo na tylne glosniki powinny byc w mikserze ktory zainstalowal sie standardowo ze sterownikami, ale wszystko zalezy od producenta karty muzycznej, moze tego nie byc.
     
Wczytywanie...

Poleć forum