1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

error 0001 a teraz 0022 uszkodzone ścieżki.

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez cyborg50, Kwiecień 17, 2013.

  1. cyborg50

    cyborg50 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2013
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Witam.
    Próbuję odratować płytę falcona V3 hdmi. Miałem 0001 znalazłem walniętego mosfeta, wymieniłem na dobrego z odzysku ale uszkodzony był 1h47sg fdd 8782 a wsadziłem 1g46sg fdd 8782. Teraz mam 0022, znalazłem 2 uszkodzone ścieżki między cpu i hana.
    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us

    Chyba jakoś to połatałem. Czy te ścieżki co są uszkodzone i wchodzą pod procesor to można gdzieś złapać na płycie żeby się porządnie podlutować albo chociaż zmierzyć czy dobrze połatałem? Niestety nadal mam 0022. Zakładając że dobrze naprawiłem ścieżki - co dalej? Reflow Gpu?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Pokaż jak zrobiłeś te ścieżki.

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
  4. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2722
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Jak uszkodziles te ścieżki. Skoro miałeś rrod wcześniej i zrobiłeś zamianę mosfete płyta nie wstaje mimo zrobionego mostka na tych ścieżkach to szukaj dalej coś jest jeszcze uszkodzone.

    Wysyłane z mojego HTC Desire C za pomocą Tapatalk 2
     
  5. EEService

    EEService Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    54
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bydgoszcz- CAŁA POLSKA
    Błąd 0022 jest od GPU lub błędnego FW w pamięci nand. Jesli nie ma śladów po JTAG lub RGH proponuje Reballing bo Reflow to na krótką metę pomoże.
     
  6. cyborg50

    cyborg50 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2013
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Małe nieporozumienie. U mnie ta płyta nigdy nie pracowała. Dostałem zwalonego xboxa i próbuję go podnieść. Nie znam jego historii. Równie dobrze mogę mieć sieczkę w nandzie. Zdjęcie połatanych ścieżek mogę zrobić dopiero jutro. Ogólnie dolutowałem się cienkim drucikiem do ścieżek od strony cpu a z drugiej strony jedną ścieżkę podlutowałem do ścieżki za ostatnim uszkodzeniem, druga dolutowałem do metalizacji koło hany. Przedzwoniłem nie mam zwarć i powinno działać.

    Dzięki, dobry pomysł zobaczę czy nie ma śladów po lutowaniu. jak nie ma to przynajmniej nand mam z głowy :)
     
  7. EEService

    EEService Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    54
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bydgoszcz- CAŁA POLSKA
    Pokaż jak wygląda GPU, zamieść zdjęcie w dobrej jakości bo może ktoś już katował grafikę.
    Dobrze obejrzyj płytę skoro są uszkodzone ścieżki może również brakować małych komponentów takich jak:
    - rezystory smd
    - kondensatory smd
     
  8. TigraTeam

    TigraTeam Banned

    Dołączył:
    Listopad 8, 2009
    Posty:
    4128
    Polubienia:
    513
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Bielsko-Biala
    zobacz punkty pod rgh czy ruszane i bedzie wiadomo
     
  9. cyborg50

    cyborg50 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2013
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  10. EEService

    EEService Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    54
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bydgoszcz- CAŁA POLSKA
    Sprawdz wartości na kondensatorach, miernik ustaw na rezystancje i pomierz komponenty napisz dokładnie to co będzie widoczne.
    Elementy znajdują się tak jak patrzysz na zdjęcie płyty na twoim zdjęciu górny prawy róg GPU (GPU to układ po lewej)
    C5D2
    C5D3
    C5D4
    C5D5
    C5D6
    Zalecam zastosowanie krosa w izolacji, dzięki temu unikniesz w przyszłości dalszych nie potrzebnych uszkodzeń

    Jeśli chodzi o te ścieżki to wygląda to tak jakby między nimi było zwarcie. Wygląda to tak jakby ktoś uderzył tępym narzędziem i mogło dojść do zwarcia między mini na tak dużej odległości lepszym rozwiązaniem byłoby usunięcie uszkodzonych ścieżek w następujący sposób (zdjęcie)
     
  11. cyborg50

    cyborg50 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2013
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    To jest goły drut, ale leży na izolacji i był przykryty izolacją którą zdjąłem do zdjęcia. Nie ma przejścia między tymi dwoma krosami. Rzeczywiście środkowe uszkodzenie mogło zwierać ale krańcowe już nie (każda ścieżka jest uszkodzona 3 razy).

    Na wszystkich 5 kondensatorach mam około 1 ohma (.9-1.2)
     
  12. EEService

    EEService Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    54
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bydgoszcz- CAŁA POLSKA
    To bardzo ważne podaj dokładny wynik każdego z nich:
    C5D2
    C5D3
    C5D4
    C5D5
    C5D6
     
  13. cyborg50

    cyborg50 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2013
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    c5d2 - 0.9 - 1.0
    c5d3 - 0.9 - 1.0
    c5d4 - 0.9 - 1.0
    c5d5 - 0.9 - 1.0
    c5d6 - 1.0 - 1.2 ohma
     
  14. EEService

    EEService Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    54
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bydgoszcz- CAŁA POLSKA
    Dwa rozwiązania:
    1. Uszkodzone GPU (przegrzane) czyli do wymiany
    2. zwarcie pod układem GPU (ktoś wcześniej próbował dokonać przelutu i złączyły się dwie kulki lub więcej)
    3. Wnioskuje, że ktoś coś próbował bo brakuje oryginalnego kleju wokół układu GPU takiego jak jest wokół CPU

    Metoda naprawy:
    1. Wylutować układ
    2. Wyczyścić stare lutowie z układu
    3. Dokonać pomiaru układu na wylutowanym układzie BGA
    4. Jeśli jest dobry zrobić Reballing czyli nanieść nowe kulki na pady układu BGA
    5. Wlutować układ

    Odradzam używania opalarek i innych sposobów jak nie masz narzędzi odpuść naprawę bo pogorszysz tylko jej stan.

    Pozdrawiam
     
  15. cyborg50

    cyborg50 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2013
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Dzięki. Czy możesz zdradzić jakie powinny być oporności jak by było dobrze?
    jak sprawdzić czy wylutowany układ jest dobry?

    Spoko opalarki używam do zdejmowania starej farby z okien.
     
  16. EEService

    EEService Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 16, 2013
    Posty:
    54
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Bydgoszcz- CAŁA POLSKA
    jak byłoby dobrze to na wskazanych kondensatorach powinno byc okolo 3-4 ohma
    Po wylutowaniu GPU wyczyszczeniu padów powinien być błąd 0020 jeśli tak będziesz miał to cała reszta jest dobra.
     
  17. cyborg50

    cyborg50 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2013
    Posty:
    36
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
  18. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Nie dam sobie ręki uciąć ale na 99% miałem ta płytę u siebie :-D

    Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
     
Wczytywanie...

Poleć forum