1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Error 250 przy zczytnywaniu NandPro. Jakie przyczyny, jak temu zapobiedz ?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez maniekkk, Kwiecień 1, 2011.

  1. maniekkk

    maniekkk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mam mały problem. Udało mi sie wlutować JTAG i wszystkie kabelki LPT do xboxa. Wersja mojej płyty głównej to Xenon. Uruchamiam Nandpro, wpisuję komendę:
    nandpro.exe lpt: -r16 nand.bin i wykonywane jest zrzucanie poszczególnych blokow z nand konsoli na komputer. Tylko przy końcu czytania wyświetla błąd odczytu w 3B9 i 3BA (jest to chyba 953 i 954 blok z moich obliczeń :D) bloku.
    Co mogę z tym fantem zrobić, jak mogę temu zapobiedz? Czy mogę ten "uszkodzony" soft zmodyfikować freebootem i wgrać go pomimo tych dwóch błędów? A może całkowicie wymazać nand z konsoli i wgrać "surową" wersję, jeśli tylko można taką gdzieś pobrać?
    Proszę o pomoc, bo po mimo wielu prób dostaję cały czas taki sam komunikat błędu i nie potrafię tego ogarnąć.


    Tu screen błędu:
    [​IMG]



    Rezystory 100 Ohm/ 2Watt są na miejscu, jedynie co przeszło mi teraz przez głowę to połączyć masę obudowy PC z masą Xbox-a
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    Nandpro Error 250:

    * Error 250: This , in my experience means that the block is full of 0's, and is not an error you should be concerned about if you come across it once or twice. Of course if you keep getting Error 250, there might be an error elsewhere , or maybe you've flashed 0's all over your nand.
     
  4. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    hmn ...

    możesz jechać na hardkora, pobrać samego KV.bin wgrać xellous+kv.bin i np. załadować premade nands :D

    ale to tylko w ostatecznosci ;P
     
  5. maniekkk

    maniekkk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    mógłbyś mi przybliżyć jak to zrobić ?
    nie widzę żadnej innej opcji na ten błąd, to chyba zaryzykuje :p


    ----------------------------------------------EDIT-----------------------------------------------------
    wyciągnąłem już KV.bin
    korzystam także z JTAG Tool i tam jest taka funkcja jak "Remap Bad Block" tylko nie wiem do czego ona służy, i nie wiem czy dobrze uzupełniłem zaznaczone pola( w pola Bad Block wpisałem 3b9 i 3ba a w pola Location kolejno 953 i 954)? Czy po poniższej modyfikacji mój nand jest już dobry ??

    [​IMG]


    360 Flash Dump Tool także wykrywa dwa uszkodzone bloki w moim nandzie, czy napewno mogę go modyfikować Freebootem i wgrywać ?
    [​IMG]
     
  6. exmorf

    exmorf Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 2, 2010
    Posty:
    42
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    @maniekkk
    nie ryzykuj bo popełnisz ten sam błąd co ja miałem cztery zrzuty i każdy się różnił i zaryzykowałem :) tydzień sie męczyłem a byłem pewien że to już trup :p prawdopodobnie coś masz z konfiguracją portu LPT bądź w nandzie są błędy sprawdź to w biosie o ile się nie mylę to było EPP 1.8 na tym nie miałem później błędów. A odratował moją konsolkę sposób który opisuje sajdorr
     
  7. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    zawsze możebyć tak, że ten blok ma same 000000000000000000000 przez co nandpro wariuje :D
    (wczoraj o tym czytałem ale zapomniałem gdzie .)
     
  8. maniekkk

    maniekkk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Mimo wszystko zaryzykowałem. Pomimo tych błędów w odczycie najpierw wgrałem Xell, potem dograłem Xellusa, a potem wgrałem zmodyfikowany Freebootem mój oryginalny nand z najnowszym dashem 12625. Zapisało się bez problemu, konsolka śmigała aż miło. Grałem chyba z 2 godziny w UFC 2010 po czym wyłączyłem konsolkę i załączyłem ponownie aby wrzucić GTA4. Jednak Xbox nie uruchomił się normalnie tylko z 3-ma migającymi diodami. Udało mi się wyczytać że to błąd 0102 (czyli prawdopodobnie przegrzanie GPU lub RAM). Załamany faktem, że moja świeżo przerobiona konsolka się uśmierciła musiałem działać na własną ręke, bo 150 zł za reballing? Za dużo. :p . Wyciągnąłem na stół płytę główną, odłączyłem całe chłodzenie, zostały tylko oryginalne radiatorki i moduł z diodami. Zostawiłem ją włączaną na około 10 min, po czym zaczęły migać 2 diody. Wtedy wyłączyłem ją z prądu i zacząłem dociskać z wyczuciem GPU i kości RAM (mało co się nie poparzyłem - takie gorące były) Potem dałem jej trochę ostygnąć i trzęsąc się ponownie ją załączyłem. Zobaczyłem zielone kółko i od razu pojawił się uśmiech. Znowu wszystko działa, FreeStyle Dash i XeXmenu :) Jedyne co teraz muszę zrobić to wymienić pastę na jakąś z cząsteczkami srebra i zrobić jakieś lepsze chłodzenie, tylko jeszcze nie wiem jakie. No i jeszcze poluję nad jakimś HDD najlepiej 2,5 na USB, więc jakby co pisać :D:D

    Mimo wszystko dzięki za porady koledzy :)
     
  9. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
    kijowo zrobiles, ze wgrales freeboota z dashem 12625 ...to jest nieoficialny freeboot, przez to niema na niego najwazniejszego programu czyli dashlaunch ...

    a jezeli niewiesz freeboot 12611 posiadajacy dashlaunch 2.11 omija updaty gier, przez co mozna grac w najnowsze gry bez potrzeby updatu dasha :)
     
  10. maniekkk

    maniekkk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    no tak, może to i racja, nic nie wiedziałem na ten temat, nikt mi nie poradził, Póki co muszę się cieszyć FreeStyle, XeX-em i ISO2GOD a może wyjdzie dashlaunch na 12625, pozostaje tylko czekać.

    A może mi ktoś powiedzieć jak usuwać AP25 i wszystkie zabezpieczenia z nowszych gier i wgrywać je na HDD tak aby konsola czytała je bez problemu? Bo jeszcze nie mam HDD w sumie, ale będe mieć na dniach, a mam już pobrane NFS HP, NFS Shift 2 , AC:B, Tekkeny i inne ciekawe gierki :p
     
  11. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12070
    Polubienia:
    1065
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nigdy nie będzie na twoją wersje dashlaunch.Zmień na oficjalną
     
  12. maniekkk

    maniekkk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    A mogę downgradować dasha? W sumie jakbym zmodyfikował jeszcze raz oryginalną kopię swojego NANDA na Freeboota z 12611 i wgrał poprzez Nandpro odpowiednim poleceniem to myśle że dało by rady, prawda? Teoretycznie na JTAG-owanej konsoli chyba jest to możliwe. Nie chciałbym uszkodzić swojej konsolki.
    A tak to przynajmniej mógłbym wgrać Dashlauncha :p
     
  13. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    jak na razie masz dużo szczęscia, bad blocki, zimne luty. Jtag to fajna maszynka o ile pochodzi troche...

    Na jtagu downgrade można zrobić bez problemu, wylutuj tylko R6T3 żeby w razie czego bezpieczników nie spalić
     
  14. maniekkk

    maniekkk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Grałem sobie dziś rano w UFC. Wyłączyłem konsolkę i dałem jej ostygnąć (tak z 5 min) Potem znów ją włączyłem, bo chciałem zmienić grę. Jednak zaraz po włączeniu patrze a tu 3 czerwone diody sobie migają. Odczytuję kod - 0102 czyli to samo co wczoraj, znów zostawiam włączoną bez jakiegokolwiek chłodzenia na 10 min aż zaczną mrugać 2 czerwone diody i dociskam na GPU, CPU i RAM. Po kilku minutach włączam normalnie konsole, ładuje profil, uruchamiam XeX a potem FreeStyle Dash. Nawet nie zdążyłem zobaczyć nawet temperatur na pasku statusu, bo obraz zniknął. Wyłączyłem i włączyłem więc ponownie konsolkę, ale od razu dostałem znów 3 czerwone diody. Znów odczytuje kod błędu, tym razem jest to 0203 i nie wiem jak to się ma do mojej konsolki, co mogę z tym zrobić. Jutro kupuję pastę z cząsteczkami srebra, poluję na chłodzenie z Jaspera i na obudowę daję od góry 12cm wentylator, który będzie wdmuchiwał powietrze przez specjalny tunel powietrze na radiatory GPU i CPU.
    Może po raz kolejny uda mi się odratować Xboxa :p chyba będe polować na Jaspera albo Falcona, ale tylko z dashem 7371 albo mniejszym i odpowiednią datą produkcji, wiadomo po co. ;]

    peace


    --------------------------------EDIT------------------------------------------

    udało mi się uruchomić Xboxa poprzez uruchomienie go z przycisku otwierania napędu, co uruchomiło Xellusa, potem ją uruchomiłem ponownie w normalnym trybie i znów śmiga, ale nie wiem na jak długo. Chyba już będe szukać na nią kupca. Wgl to temat powinien się nazywać zwariowana historia mojej konsolki :pp
     
  15. sajdorr

    sajdorr Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 15, 2009
    Posty:
    938
    Polubienia:
    78
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    P-ce
  16. maniekkk

    maniekkk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Ok, udało się wgrać dash 12611, dodam także, że konsolka dzisiaj jeszcze raz złapała rroda, tym razem 0020, ale standardowe podgrzanie płyty i dociśniecie o dziwo znów pomogło :D, zainstalowałem też dashlaunch w konsoli, który nie przyniósł żadnych widocznych zmian. :p

    Mam jednak pytanie czy da się i jak to zrobić, aby wrzucać obrazy gier omijając wszelkie zabezpieczenia i omijać wymaganie instalacji aktualizacji do najnowszego dashboard-u, na pendrive/hdd i uruchamiać je bezpośrednio z menu z biblioteki gier?
    Albo ustawić automatyczne uruchamianie Freestyle Dash i bezpośrednio stamtąd uruchamiać gry.

    Dzięki za okazaną pomoc. Jutro biorę sie za chłodzenie :p bo podczas pracy w FreeStyle Dash CPU pokazuje prawie 80 stopni !


    ----------------EDIT---------------
    Waszym zdaniem w co lepiej zainwestować w HDD na USB tak z 500GB, albo kupić dysk SATA też z 500GB i włożyć do oryginalnej obudowy/ umieścić gdzieś w środku?
    Jeśli zakupię HDD na USB to w oryginalnym NXE konsola go i tak rozpozna jako PENDRIVE i bd musiał zrobić partycję 16GB albo jak to wtedy jest?
     
  17. ZZ123

    ZZ123 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    135
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Bora Bora
    Żeby omijać komunikat o aktualizacji, należy wgrać Dash Launch przynajmniej 2.10, ale lepiej 2.11 bo ten jest najnowszy. Cały dysk będzie widziany tylko w przypadku włożenia go do kieszeni albo FreeStyle Dash. Gry będą widziane w XeXMenu i Freestyle Dash. Aby ustawić FreeStyle Dash podczas uruchamiania należy posłużyć się tym poradnikiem: [Tut]How to Setup Dashlaunch with Freestyle Dash - Se7enSins Forums
     
  18. maniekkk

    maniekkk Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Marzec 29, 2011
    Posty:
    16
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Czyli jeśli kupiłbym sobie załóżmy 500GB dysk na USB do konsoli, to w oryginalnym NXE musiałbym zrobić jedną partycje na 16GB (na savey, motywy itp) a resztę zostawić niesformatowaną, tak? I tam wrzucałbym obrazy płyt gier i uruchamiałbym z FreeStyle Dasha?

    Dobrze to rozumuję?
     
  19. ZZ123

    ZZ123 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    135
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Bora Bora
    Dysk formatujesz cały na FAT 32. Konsola będzie widziała 16 GB na DLC, gry Arcade. Gry będziesz wypakowywał programem np. Xbox Image Browser na dysk. Żeby je odpalić będziesz musiał wejść do XeXMenu i tam wybrać plik default.xex, który odapli tą grę. FreeStyle Dash widzi również wszystkie gry i można poprzez niego włączyć obojętnie jaką.
     
Wczytywanie...

Poleć forum